V86®: Hell Bent For Am imponerade i guld

,

Unghäststjärnan Hell Bent For Am är tillbaka i eliten.
På onsdagen spurtade han hem gulddivisionen på Tingsryd.
– Skithäftigt! kommenterade hästens tränare Sabine Kagebrant.

Svenska Travligans sommarturné nådde på tisdagen Tingsryd och Sveriges enda milebana. Sju av åtta lopp inom V86® utgjordes av försök i STL och gulddivisionen blev en uppgörelse utöver det vanliga. När favoritspelade Gooner tidigt fick överta ledningen utan strid såg loppet ut att bli ett sömnpiller, men så blev det inte. Efter ett lopp i högt tempo kastade ledaren, som inte hade någon av sina bättre dagar, in handduken på upploppet. Långt där bakom hade Hell Bent For Am hittat loss från tredje par utvändigt och som skjuten ur en kanon flög han fram till överlägsen seger.
– Jag förstod att han skulle ha en riktig pollett kvar för han hade inte bränt en meter någonstans i loppet. Det blev egentligen så bra som det kunde bli och som han kändes är jag otroligt nöjd med honom, sa kusken Erik Adielsson.
Hell Bent For Am inledde karriären i USA och när han började tävla i Sverige som treåring 2020 radade han upp segrarna och vann bland annat Treåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen. Men sedan gick det grus i maskineriet och inför årsdebuten för tve veckor sedan hade hästen bara gjort en start på 20 månader.
– Sabine förtjänar allt beröm för det är inte helt enkelt att få en häst som har varit borta så länge att prestera som han gjorde redan i förra starten och som han gjorde nu, sa Erik Adielsson.
– Det är fantastisk att se honom springa. Han gjorde ett jättebra lopp och Erik körde perfekt, så det kunde inte bli bättre, sa Sabine Kagebrant.

Banrekord i silverdivisionen
På banan kungjordes att Hell Bent For Am hade satt banrekord med kilometertiden 1.09,2, men den tiden korrigerades senare till 1.09,4. Det sattes emellertid banrekord under kvällen, vilken en överladdad Hidalgo Heldia lade grunden till när han satte upp ett ursinnigt tempo i ledningen. Där bakom anförde Betting Pacer klungan och när ledarens krafter tröt efter slutkurvan stegade hon fram och vann enkelt på 1.09,0 över 1 609 meter med bilstart.
– Jag är jätteglad för hennes skulle. Hon gjorde ett bra lopp och det är kul att hon fungerar nu, sa rekordstoets tränare och kusk Björn Goop.
1.09,0 är en sänkning av Monark Newmens tre år gamla banrekord med tre tiondelar.

Iskall styrning i kallblodsloppet
Favoriterna föll som käglor på V86 och det gjorde även kvällens mest spelade häst. Brenne Odin kunde inte försvara innerspåret i kallblodsdivisionen och där förlorade han loppet. Det såg Ove Bakkevold Reime till. Han tog hand om positionen utvändigt om ledaren med Reime Kongen och visade sedan iskyla när han höll favoriten fastlåst långt in på upploppet innan han lät sin duktiga hingst ge järnet den sista biten och vinna enkelt.
– När jag fick honom i rygg gällde det att inte köra för tidigt, kommenterade Ove Bakkevold Reime, som gladdes väldigt åt segern.
– Det här var helt fantastiskt! Det är en egen uppfödning som vi sålde som ettåring. Nu är han tillbaka i vårt stall och nu kom segern. Det är stort.
Tränar kallblodet gör Jenny Thygesen.

Målfoto i klass I
Klass I bjöd på en härlig duell över det 285 meter långa upplopp mellan A Fair Game och Vikens Takecool. Hästarna låg till synes helt jämsides upploppet ner och när mållinjen skars var det omöjligt att skilja dem åt med blotta ögat. Målfotot klarade emellertid den uppgiften. Elisabeth Almheden-tränade A Fair Day bärgade segern med en läpp.
– Jag trodde faktiskt att vi torskade men han kontrade sista biten. Det är en väldigt fin häst det här, sa fyraåringens kusk Oscar Ginman.
Det blev en rafflande slutstrid även i klass II och det var många med chans 100 meter från mållinjen. Men när Johan Untersteiner hittade loss med Global Delayed kort före mål accelererade fyraåringen snabbt och flög fram till seger.
– Han var lite trög under våren men nu har han kommit i gång och gör det på bästa sätt, sa Johan Untersteiner.
Thomas Uhrberg luftade också en mycket lovande fyraåring. Nu gick Kingsman ut i ett lopp stängt vid 150 000 kronor intjänat men även om klassen var låg imponerade hästen när han odriven lämnade motståndet från positionen utvändigt om ledaren på kilometertiden 1.10,9 över 1 609 meter med bilstart.
– Att han kunde gå en sådan tid redan nu trodde jag inte. Jag är jättenöjd. Det är en fantastiskt stark häst, sa Thomas Uhrberg efter valackens tredje raka fullträff.

Dubbel till team Casillo-Jepson
I diamantstoet skrällde italienskan Collier I.T., som kämpade sig till skrällseger före favoritspelade Lady Beluga i första starten för tränaren Gennaro Casillo och första starten på svensk mark. Carl Johan Jepson satt i sulkyn och han bärgade även kvällens enda favoritseger bakom Gennaro Casillo-tränade Demon i bronsdivisionen över saftiga 3 218 meter. Trots att hästen tvingades lägga en del krut för att komma till ledningen efter halva loppet var han ensam på banan och lämnade motståndet i god tid före mållinjen.
– Mycket bra! Det blev lite väl utdragen körning men jag kom med bra fart och när jag fick övertag körde jag. Hästen var bara bäst, så enkelt är det, sa Jepson.
Alla rätt på V86 delade ut 1 894 716 kronor. Sju rätt gav 4 720 kronor och sex rätt 311 kronor.

Häst dog på banan
Tyvärr byttes travfestens glädje mot sorg efter kvällens näst sista avdelning på V86. Ulf Stenströmer-tränade Calamari föll plötsligt ihop på banan och hans liv gick inte att rädda.
– Det går inte att förklara varför sådant här händer. Vi är extremt noga med våra kamrater, tar tempen på dem och allting. Det ska inte hända men tyvärr händer det. Jag mår illa som sitter här, hur mår då de som är inblandade i hästen. Det är hemskt! sa före detta stortränaren Stefan Hultman i ATG Live-studion.

Ola Johansson, Kanal 75