Norges tränaretta Frode Hamre.

Inför V75® (söndag): Obesegrade talangen kan ge Hamre kriteriesegern

,

Ännu obesegrad i fem starter och seger trots galopp i uttagningsloppet.
Overvik Prinsen är en talang utöver det vanliga.
Är det dags för Frode Hamre att bärga segern i Svenskt Kallblodskriterium i år?

Norges tränaretta Frode Hamre.


Kallblodsjuniorerna sätts i fokus på Dannero denna söndag.
Banan utanför Kramfors kör bland annat Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet under en välfylld omgång vilken förgylls med V75®.
Kriteriet är öppet för både svenska och norska treåriga kallblod och att norrmännen plockar hem pokalen tillhör förstås inte ovanligheterna. Jens Kristian Brenne vann för två år sedan med Brenne Odin och året före det var det Öystein Tjomsland som grejade guldet med Brenne Bas.
Just Tjomsland, som ofta dominerar i de stora årgångsfinalerna för kallbloden har fina möjligheter även i år med fyra finalister, dit inkluderat två av uttagningsvinnarna.
Men favoriten kommer från en landsman. Frode Hamre, en tränare som annars oftast brukar ses i vinnarcirklarna efter varmblodssegrar, har en sex kallblod på sin träningslista. Ett av dem är den ytterst talangfulla 3 Overvik Prinsen (V75-6).
– Allt är fortsatt bra med honom. Han tränade på måndagen och kommer att gå ett nytt finslipande jobb på torsdag. Det har sett väldigt fint ut, säger Frode.

Snabb, stark, speedig – en häst med många kvaliteter
Overvik Prinsen har ännu ingen vetskap om hur det känns att förlora.
Samtliga av hästens fem starter hittills i karriären har resulterat i segrar. Näst senast lattjade han hem Jörgen Jahres Pokallopp på Jarlsberg och slog flera av söndagens konkurrenter. Senast, i uttagningen till Kriteriet, blev det vinst trots en galopp på vägen.
– Han fick en galopp lite omotiverat senast, men så är det med treåringar, han gick ju bra efteråt. Det är en häst som verkar ha väldigt stor kapacitet i sig vad vi sett hittills.
Han har en ganska så speciell stil när han springer?
– Ja, han tävlar utan checkrem ännu, så det gör att han har en aktion som ser lite speciell ut så där, men han klarar det på ett bra sätt.
Jättelöftet Overvik Prinsen har i samtliga starter körts av Vidar Hop.
Han lotsar Will Prinsen-sonen även på söndag, då karriärens hittills största uppgift väntar. Overvik Prinsen fick tredjespår, något som tränaren är belåten med.
– Ja, han kan nog öppna hyggligt bakom bilen, så de lär hamna bra till. Men han är väldigt stark och är speedig också, det är en häst som har många kvaliteter så positionerna spelar inte så stor roll för honom.
Hästen lär bli favorit i kriteriet. Tycker du också han ska vara det?
– Han har ju inte förlorat någon gång ännu, så det känns naturligt att han blir favorit. Det har sett väldigt fint ut så här långt och jag tycker att han är en av de som kan vinna.
Utrustningsmässigt, hur är det där?
– Han går med skor och vanlig vagn som tidigare, vi gör inga ändringar.

Daniel U. Olsson, Kanal 75