Hussard du Landret krossade löpningsrekordet i Prix de Paris

,

Ett styrkeprov värt namnet. Långloppet Prix de Paris blev till rena vilda västern sedan favoriten Izoard Vedequais eldat på i vansinnestempo. Överlägset starkast visade sig Hussard du Landret som krossade både motstånd och löpningsrekord.

Prix de Paris över två varv på väldiga Vincennes är travvärldens svettigaste lopp på pappret.
I verkligheten brukar hästar och kuskar ofta förvandla delar av de fyra kilometerna till en stillsam promenad.
Så var exempelvis fallet i fjol då segertiden skrevs till 1.15,9.
Men i år levde loppet verkligen upp till sitt syfte när urstarke Izoard Vedequais kördes till spets efter ett halvvarv och sedan blev het ut på första upploppsrakan. Så het att tredje kilometern avverkades i 1.07-tempo. Det blev för mycket för favoriten och flertalet av konkurrenterna som kippade efter andan efter andra klättringen i uppförsbacken.
Men inte för Hussard du Landret som travade loppet först i andraspår några längder bakom ledaren och bara tågade undan till enormt imponerande seger på otroliga 1.11,9/4 150 meter, en putsning av löpningsrekordet med 1,4 sekunder.
– Jätteskönt, han förtjänade den här segern. Hästen har presterat hela vintern och vi glömmer galoppen i Prix d’Amerique. Det är en champion som är stenhård och gillar den här distansen, berättade tränaren Benoit Robin som inte är främmande för att gästa våra breddgrader under året, där Elitloppet och kanske framförallt Åby World Grand Prix som körs över tre kilometer med sex miljoner kronor till vinnaren kan vara aktuella mål.
– Ingenting är omöjligt, i fjol lärde vi oss att han blev lite sliten efter avelsarbetet. Om han är i form när det gäller i år så kan vi absolut tänka oss att åka.
I segersulkyn satt Yoann Lebourgeois och belöningen för Hussard du Landret blev med närmare två miljoner kronor.

Trötta ben på svenskarna
Överbetyg ges även till stoet Inmarosa som bidade sin tid i kön och spurtade ner forne Prix d’Amerique-vinnaren Hooker Berry i striden om andrapriset.
För svenskarna blev tempot för högt.
Power kördes offensivt av Robert Bergh och satt en kort stund i ledningen, men hade gjort sitt innan slutsvängen. Ännu tröttare blev Daniel Redéns Missle Hill som skrittade över upploppet medan Moni Viking fullföljde bäst av de blågula, som nia på tiden 1.13,1 – snabbare än någon häst hade travat i Prix de Paris innan årets rekordsnabba upplaga.