Wassberg imponerad – Melander likaså

,

Fyra OS och fyra guldmedaljer.
Thomas Wassberg är en av tidernas mest framgångsrika längdskidåkare.
I veckan träffade han en av de främsta travtränarna genom tiderna – Stefan Melander.


Thomas Wassberg har bjudit på många minnesvärda sportögonblick.
På meritlistan finns bland annat fyra OS-guld och lika många VM-guld. En av karriärens höjdpunkter var VM i Oberstdorf 1987 när Thomas Wassberg tog två guld och två silver. Totalt blev det sju medaljer i VM-sammanhang.
1976 gjorde Thomas Wassberg sitt första OS och i sitt sista bar han den svenska fanan under invigningen i Calgary.
På lördag är han ambassadör för Olympiatravet när den fjärde deltävlingen avgörs i Umeå. Men den här gången har han inte laddat upp på skidor, utan i stallet hos Stefan Melander.
– Vi har gjort allt möjligt. Jag fick bland annat prova att köra häst, det har jag aldrig gjort förut. Det var kul, konstaterar Thomas Wassberg som i första hand var där för att träffa Cruzado dela Noche som startar i Olympiatravet på lördag.
– Det verkar vara en häst med lite egen vilja. De körde intervallträning i dag och det lät på henne som körde att hästen verkar bra. Stefan verkade också nöjd.
Cruzado dela Noche visade också Thomas Wassberg sin gräsplats där hästen ritualenligt rullade sig efter duschen.

Två av tidernas främsta
När Thomas Wassberg besökte Stefan Melander i Enköping fastnade han inte bara för Cruzado dela Noche.
– Det var intressant att vara på gården och se träningsanläggningen som han har. Den var imponerande faktiskt. Man får se helheten – det var mycket hästar, stall och banor som man har skapat för hästarna. Han bor ju ganska fint också, lite halvt avskilt, säger den fyrfaldiga OS-mästaren.
Stefan Melander är, precis som Thomas Wassberg, en av de tidernas främsta inom sin sport.
Solvallatränaren har bland sina många segrar trippeln Hambletonian, Elitloppet och Prix d’Amerique på meritlistan – de tre största travloppen i världen.

“Thomas – min idol”
Lika mycket som Thomas Wassberg uppskattade att hälsa på, uppskattade Stefan Melander påhälsningen.
Efter hästkörning och en runda med traktorn kokade travtränaren kaffe och bjöd in skidåkaren på en kopp.
– Jag blev så otroligt glad när Thomas skulle komma hit. För när jag var ung var jag var så otroligt imponerad av honom som idrottare, när han var uträknad så satte han bara dit dem. Det kanske är lite som en annan gör också, man smyger lite med hästar och så bara trycker man till ordentligt, berättar Stefan Melander och fortsätter:
– Jag gillar överhuvudtaget alla idrotter när en ensam människa gör något. Jag tycker bara det ser löjligt ut när elva fotbollsspelare springer runt och kramar varandra. Och Thomas, han var min idol när jag var ung.

Gina Söderlund, Kanal 75