VM i V75®: Anders vann första etappen: ”Nu är det lite fajt där hemma”

,

Att finna alla rätt på V75® blev ett omöjligt uppdrag. Men Anders Daleljung fixade fem rätt. Det gav värmlänningen den första etappsegern i VM i V75®.

Vid målgången i den sjunde avdelningen av V75® på Åby stod det klart att ingen spelare lyckats pricka samtliga vinnare. Den rekordsvåra omgången var också startskottet för VM i V75®.
Anders Daleljung, 51, hemmahörande i värmländska Torsby och som är snickare till professionen, drog det längsta strået och toppade efter den första etappen.
För honom en riktig höjdpunkt i karriären som travlirare.
– Jag har nog inte riktigt förstått det, det har liksom inte sjunkit in ännu. Jag har försökt att berätta för alla som är insatta i det här och de tycker det är skitkul. Min bror jublade ju stort när han fick höra, ja alla tycker det är himla roligt och det är något som man drömmer om. Jag har ju hållit på med trav i trettio år och det här är nog den största prestigen som jag varit med om…, säger Anders när vi får tag i honom mitt i elvakaffet.
Fem rätt blev det på 192-raderssystemet.
Anders placerade sig på förstaplats efter att ha haft lägst spikprocent sedan han lämnat Johan Untersteiner-tränade Real Scotch och Erik Adielsson ogarderade i V75 Champions.
– Ja, det blev åtta femmor. Så det blev en liten slant ändå. Jag ska nog klara mig över hela VM i V75 i alla fall.
Berätta mer om systemet och hur tankarna gick. Du hade tre spikar?
– Tre spikar, ja. Jag hade ju följt Untersteiner under veckan och hört honom prata gott om Real Scotch och han menade att om Erik Adielsson bara hittade ned till plankan så var han hästen att slå. Så för mig blev det en självklar spik. Sedan gillar jag Dante Kolgjini, jag tycker nästan han kör lite lugnare än Adrian… Warrior’s Tale hade gjort bra prestationer och med framspår på den så spikade jag, man måste ha någon favorit också… Sedan tyckte jag det var stenklart med J.J. Another Vinn, jag kommer nog spika den igen när den kommer ut nästa gång.

Ändrade sig – fick med enprocentaren
Åby bjöd på en ordentligt svårlöst omgång, som sagt. När enprocentaren och Randemar R.D vann den avslutande avdelningen var det definitivt ridå för det fåtal som fortfarande hade chansen på sju rätt. Anders hade dock streckat 42-oddsaren.
– En ren chansning faktiskt. Jag försökte räkna samman så jag skulle få ihop 192 rader på ett enkelt sätt och tyckte den första avdelningen såg svår ut, så jag hade först sex hästar i det loppet men sedan mitt under lördagen tänkte jag: det här går inte, så jag bytte plats på första och sista avdelningen och tog sex hästar där i stället. Jag tyckte Randemar R.D presterade rätt så bra senast, så jag tog med den och ett par av favoriterna. Det var lite vinna eller försvinna, tänkte jag, och det blev vinna.
Hur är det, du brukar spela V75 varje vecka?
– Jo, jag har ju spelat på trav i trettio år, som sagt. Jag har ett Vinna Tillsammans-lag också, men där hade jag bara fyra rätt…Några miljonvinster har det inte blivit ännu men vi fick sju rätt några gånger förra året även om det var mer småvinster.
…och VM i V75 är du alltid med i också?
– Ja, faktiskt. Jag försöker vara med varje gång och nu är det lite fajt hemma då jag ju lyckats få frugan intresserad av det här också. Hon är också med i VM i V75 och har dängt mig varje år tidigare, men nu sa jag det att: nu är det min tur.
Då antar vi du är taggad inför etapp 2. Hur går tankarna inför lördag?
– Jag har kikat lite i programmet i alla fall. Bergsåker har väl blivit lite av ”Skrällåker”, det kan ofta skrälla där och det är ju vinter så frågan är väl om det inte krävs brodd i skorna. Det är ofta något som hästarna söderifrån inte är lika vana vid, så det är en liten tanke från min sida. Jag tror mycket på hemmahästar och kuskar när det tävlas norröver. Men jag ska grunna lite mer på det och lusläsa programmet under veckan.