Tangen Haap och Björn Karlsson efter en seger i Boden i somras.

Virus ställer till det för kalla prestigemöten

,

Revanschmötet mellan kallblodsessen Månlykke A.M. och Tangen Haap skjuts på framtiden.
Kanske blir det inga fler sammandrabbningar i år.
Örnsköldsviks bidrag till kallblodstronen har drabbats av virus.
– Vi får sikta på att slå Melanders häst i varje start nästa år i stället, skämtar Björn Karlsson.

Tangen Haap och Björn Karlsson efter en seger i Boden i somras.


Gunnar Melanders Månlykke A.M. vann V75 och Nordgubbens Minne i utklassningsstil på Tangen Haaps hemmabana Solänget i den senaste starten.
Tangen Haap satte inte en fot rätt i starten och straffade ut sig med galopp.
Med några små plumpar i protokollet har tolvårige Tangen Haap och sjuårige Månlykke A.M. tävlat på topp hela säsongen i år men bara stött på varandra vid ett par tillfällen.
Björn Karlsson hoppades mycket på loppet på Solänget där en galopp alltså ställde till det för Tangen Haap.
I Verners lopp på Solvalla onsdagen 3 november skulle det bli bli upp till bevis igen var det meningen. Men sjukdom kom i vägen.
Tangen Haap får stanna i stallet i Moliden i Örnsköldsvik en tid framöver.
– Jag ligger lågt nu med alla mina hästar. I december dyker jag nog upp igen men för Tangen Haap kan säsongen vara förstörd med ett så långt avbrott, säger Björn Karlsson som dragit på sig ett virus i stallet.

Meyern i planerna
Gunnar Melander planerar för start på Solvalla första onsdagen i november med sin stjärna. Efter det blir det troligen Jacob Meyers Pokal på Bjerke för Månlykke A.M.
Norska klassikern “Meyern” avgörs under en internationell V75-omgång i Oslo lördagen 13 november.
– Dit skulle vi också var det meningen. Jag hade exakt samma planering som Melander. Enda loppet som nu står kvar i planeringen är finalen av kallblodsdivisionen på Romme lördagen 18 december. Men hästarna bestämmer ju. Blir de inte friska och jag kan börja träna om en vecka, tio dagar igen får jag ställa in resten av året, säger Solängettränaren.

Virus i stallet
Tangen Haap galopperade bort sig direkt i starten på Solänget. Hästen var även dålig i magen den dagen vilket fick tränaren att kalla på veterinär på måndagen.
Björn Karlsson menar att han en tid haft sina aningar om att stallet inte tävlat på topp.
– Efter V75-helgen kallade på distriktsveterinären och kollade halsarna på hästarna och kollade blod och då upptäcktes att vi hade fått in ett jäkla virus. Alla hästar har nu stått på medicin en vecka och ska medicineras en vecka till. Sedan avgörs resten av säsongen, säger han.
Senast något liknande drabbade det lilla stallet i Örnsköldsvik var sommaren 2018.
-Vi hade hästarna jättesjuka hela sommaren nästan. Men för mig som liten är det viktigt att alla blir sjuka samtidigt så att det blåser över någon gång. Annars kan sånt här ta hur lång tid som helst.
Han ser fram emot 2022 i stället.
– Vi får sikta på att slå Melanders häst i varje start nästa år i stället!

Mikael Wikner, Kanal 75