Vinterträning för Tjomslands finska fenomen

,

På fredagen tog han tredje raka segern. Nu väntar vinterträning för Weikko – den finska snackhästen som tränas i Norge. – Weikko är en kommande elithäst, säger tränaren Öystein Tjomsland.

Han blev omskriven redan innan han började tävla.
Weikko är det finska kallblodet som gick i träning hos norsksvenske unghästdominanten Öystein Tjomsland.
En udda kombination eftersom den finska rasen har ytterst få startmöjligheter i Sverige och Norge, och i princip inga som unghästar.
Men Tjomsland har inte dragit sig för att resa österut med hästen som visat sig vara något alldeles speciellt. Det började med debutseger på fantomtiden och finska rekordet 1.26,2/2 140 meter autostart i september.
På fredagen stod hästen inför hittills viktigaste uppgift i en treåringsfinal i Kuopio med drygt 200 000 kronor i förstapris.
Det blev en ny defilering sedan Tjomsland kört till ledningen efter halva loppet och åkt ifrån konkurrenterna i slutsvängen.
– Han var otroligt bra och helt överlägsen, vi stack ifrån med 80 meter sista 500. Weikko är en kommande elithäst och det blir spännande att följa honom framöver. Han är ett fenomen, berättar Tjomsland som därmed gör bokslut för säsongen efter tre starter.
– Nu reser han hem till Norge och ska tränas i sandbanan i vinter, sedan tänker jag att det blir start i maj-juni i nästa år.
Segertiden i fredagens lopp blev 1.29,2/2 120 meter.