Villiam trea i comebacken

,

Villiam föll som storfavorit i sin årsdebut.
Han slutade trea och var utan chans på segern som gick till jätteskrällen Snowstorm Hanover.
– Han var seg men det var första starten på länge, sa Jorma Kontio.

Lars Jakobsson/TR Bild.


Villiam hade inte tävlat sedan han vann Europaderbyt i fjol höstas i Paris. Han har varit verksam i aveln under våren och gjorde comeback i femåringsloppet Henning Mårthans Minne i Rättvik under måndagskvällen. Det var ett litet fält bestående av blott fyra konkurrenter till Villiam som tappade lite direkt i starten från innerspåret bakom bilen. Ledningen togs av Output Pressure som fick Viscarda Jet på utsidan. Tätduon varvade på 1.12,7 och Villiam kom fram i tredje par utvändigt. Men det syntes tidigt att Villiam, som mest hade tränat tung styrketräning inför comebacken, saknade farten i benen. Han fullföljde till en tredjeplats men var utan chans på segern. Den togs av jätteskrällen Snowstorm Hanover och Stefan Melander på tiden 1.12,6/2140a. Tvåa blev Viscarda Jet som höll starkt medan Villiam säkert mår mycket bra av den här genomköraren till nästa start. Han noterade tiden 1.12,7.
– Han har mest styrketränat och det var första gången han gick i sulky sedan förra hösten. Han har inte gått något tuffare, bara 1.22 i långvagn hemma. Hästen är den typen av en diesel och behöver lopp i kroppen. Han startar snart igen och det första stora målet är Jubileumspokalen. Sedan siktar vi mot Frankrike i vinter, sa tränaren Timo Nurmos.

“Har en ruggig kapacitet”
När det gäller segern för Snowstorm Hanover så var den efterlängtad för Stefan “Tarzan” Melander.
– Det är en ruggigt bra häst som jag har hållit högt men han har varit otroligt besvärlig bakom bilen trots att han är uppfödd bakom en startbil. Han har galopperat och varit väldigt stressad men har skött sig bättre i de senaste starterna. Han har en ruggig kapacitet och hoppas att han kan betala tillbaka vad han kostade, sa Stefan Melander.

Obesegrade talanger imponerade
I övrigt i Rättviks V64-omgång fick vi se Hankypanky Peyton ta sin sjätte raka seger och stoet är fortfarande obesegrad. Trots en tuff resa utvändigt om ledande Intake slog hon klorna i denne kort före mål. Timo Nurmos tränar och i sulkyn satt Jorma Kontio.
Reijo Liljendahl har ett superlöfte i obesegrade Admiral As som tog sin femte seger för Ulf Ohlsson. Den här hästen utstrålar verkligen klass och han joggade hem segern på 1.13,8/2140.
– Jag tycker mycket om den här hästen. Han är en av de allra bästa jag har tränat. Just nu är han bäst, sa Reijo Liljendahl.

Michael Carlsson, Kanal 75