Viking Kronos är död

,

På tävlingsbanan var han ett väsen som krossade världsrekord och körde ifrån konkurrenterna varvet från mål.
I aveln blev han en gigant som satt outplånliga spår.
På fredagen gick Viking Kronos ur tiden.


Få hästar har betytt så mycket för svensk travsport som italienskfödde Viking Kronos.
Tillsammans med sin evige följeslagare Lutfi Kolgjini inledde han sin karriär med sex raka segrar i hemlandet som tvååring och blev närmast ikonförklarad på grund av sättet han gjorde det på. Kolgjini nöjde sig nämligen inte med att besegra sina konkurrenter, utan satte upp tempon ingen kunde följa varpå den enormt karismatiske hingsten defilerade hem loppen uppåt 100 meter före klungan på världsrekordtider.
På hösten som treåring gjorde hästen sin första start i Sverige i E3-kvalet på Gävle. Ett enormt sus gick genom publikhavet när ekipaget lämnade sina konkurrenter redan efter 600 meter och åter vann med halva upploppet.
I finalen på Örebrotravet kördes hästen mer konventionellt varför blivande elitloppsvinnaren Gidde Palema kunde krympa segermarginalen till två längder sedan Kolgjini tagit tid på sig att vinka till ännu en rekordstor publik och sedan yttrade ord som blivit bevingade:
“Gud har skapat honom, det är ett fenomen. Sedan har jag fått den stora äran att ta hand om honom, det är jag evigt tacksam för. ”
Men det skulle bli sista segern. Som storfavorit i det italienska derbyt fick Viking Kronos ge vika mot Varenne – som kom att bli världens vinstrikaste travare genom tiderna – och visade sig efteråt ha fått problem med en lös benbit i ett bakben.
Istället för att operera hästen tog Kolgjini beslutet att Viking Kronos skulle bli avelshingst.

Enorma framgångar i aveln
Ett beslut som för alltid förändrade svensk travsport.
Som far till Prix d’Amerique-vinnaren Maharajah, krigaren och 15-faldige miljonären Triton Sund, olympiatravsvinnaren Thai Tanic, kriterievinnaren Raja Mirchi, dubble världsrekordtravaren Going Kronos, derbyvinnaren Joke Face, dubble Breeders’ Crown-vinnaren Yield Boko, unghäststjärnan Turbo Sund, styrkefenomenet Mellby Viking och flera andra avelshingstar kommer Viking Kronos gener att leva vidare i otaliga generationer travare.
Och då har hans avtryck genom stona varit lika stort som morfar till exempelvis Sveriges färskaste Prix d’Amerique-vinnare Readly Express, derbyvinnaren Attraversiamo och avelshingsten The Bank.

“Hade ett bra liv”
Viking Kronos fick sina sista avkommor 2015.
Efter avslutad gärning återvände han till Lutfi Kolgjini på Vombs Nygård i Skåne.
På fredagsmorgonen upptäcktes att hästen var sjuk.
– Han bara lade sig ner och ville inte gå upp och sedan kunde han inte resa sig. Jag hade två veterinärer här, men de sade att det inte fanns något att göra. Otroligt tråkigt, men Viking Kronos hade ett bra liv tills i morse. Han har varit fantastiskt pigg hela tiden och haft en egen gräshage. Nu ska vi göra en fin gravplats till Vikingen, berättar Lutfi Kolgini för sulkysport.se.
Viking Kronos blev 28 år.

Robin Johansson, Kanal 75