Världsmästarinna bloggar om galopp

,

Hon är regerande världsmästarinna för amatörjockeys.
Josephine Chini, 33, är även galoppens ambassadör och bloggare på den nya galoppsajten på atg.se.
– Det ska bli jättekul och känns väldigt spännande. Jag vill att folk ska få upp ögonen och lär sig mer om vår fina sport. Det inte är någon snobbsport utan den är öppen för alla, säger Josephine Chini.

Josephine red sitt första lopp 2004 och har tagit 55 segrar i karriären. Hon är regerande världsmästarinna för amatörjockeys då hon i fjol vann världscupsserien Fegentri. En tävling som sträcker sig över hela året i olika länder. När den här intervjuen görs är Josephine på väg till USA för att rida fyra deltävlingar i Fegentri. Det är andra året i rad som “Jossan” representerar Sverige.
– Det är samma tjejer som åker runt ett helt år och tävlar. Man blir väldigt tajta med varandra och vi är elva stycken i år från olika länder. Det här året har vi varit i Qatar, Oman, Schweiz, Tyskland, Brasilien och så nu i USA. Därefter blir det Frankrike och så är finalen varje år på Mauritius. Det finns en tjejsida och en killdel i tävlingen och det är en häftig upplevelse att få vara med om det här, säger Josephine Chini.
Hon har lång erfarenhet av galoppyrket och har arbetat med sporten inte bara i Sverige, utan även i Dubai, Spanien, Frankrike och i England. Tidigare i år vann hon även lopp i Brasilien.
Vad är tjusningen med galopp?
– Det är ju såklart farten. Att man som jockey kan kontrollera ett djur som väger 500 kilo. Samspelet mellan dig och hästen när den funkar och när du får hästen att springa så fort den kan. Just den där kemin mellan ett djur och en människa är så bra. Det är adrenalin när det är tävling och en kombination av flera saker som gör sporten så fascinerande.
– Sedan är det vackert att se på när hästen rör sig i full galopp. Hästar är väldigt fina djur med en massa muskler. När det var galopp på Gärdet under Nationaldagen så var det fantastiskt att vi kunde nå ut till så många människor som även i år kom och tittade. Att få uppleva sporten på nära håll.

“Kul att få dela med sig”
Förutom att Josephine Chini tävlar i Sverige och världen över jobbar hon även hos tränaren Roy Arne Kvisla på Bro Park där hon rider hästarna i träning och snabbjobb. Hon jobbar även på ett Sats-gym i Täby. Nu blir “Jossan” dessutom den nya galoppsajtens frontfigur där hon kommer att blogga flera gånger i veckan och sköta om sociala medier.
– Jag kommer att skriva runt tre gånger i veckan om sporten och även ge lite speltips ibland. Sedan kommer jag att svara på frågor och berätta lite om vad som händer inom galoppen. Jag kommer även att lägga in lite olika filmsnuttar som jag spelar in med mobilkamera. Rörliga bilder når ut till flera och så kommer jag att dela saker via Facebook, Instagram och Twitter. Sociala medier är en extremt stor pr-kanal och det är dessutom gratis. Det är väldigt värdefullt att figurera där, menar Josephine Chini.
Varför tar du dig an den här uppgiften?
– Galoppen är ju min passion och jag är genuint intresserad och håller på med det även på fritiden. Så det ska bli kul att få dela med sig av vad man vet och kan och jag hoppas att folk får lära sig mer om vår fina sport och får upp ögonen för hur roligt det är. Jag vill inte bara att galoppen ska ha en stämpel på sig som en “snobbsport” utan den är öppen för alla.
– Det är inte så att det bara är champagne och fina hattar för vardagsgaloppen är inte alls så. Jag hoppas att vi ska locka flera att spela på galoppen och jag vet att många tycker det är svårt att spela på galopp så där gäller det att lära ut till folk. Det finns mycket information i programmet.

Bro Park – en undebar anläggning
Söndagen 19 juni sker den riktiga premiären av den nya galoppbanan Bro Park. Josephine Chini var en av de första att provrida på banan.
– Ja, jag var en av de första som red på gräsbanan förra året. Sedan träningsrider jag på banan när jag är hemma. Jag jobbar ju för Roy Arne Kvisla och han var en av de första tränarna att flytta hit. Gräset är jättefint och det är en toppenfin bana.
Vad kommer Bro Park att innebära för svensk galoppsport?
– Jag tror att det kommer att bli helt fantastiskt. Just nu är det mycket som en byggarbetsplats men när allt blir klart kommer det att bli en underbar anläggning. Det är redan jättefint men det kommer att bli grymt när alla bitar fallit på plats.
– Det som är bra är att banans läktare är liten och på vardagarna när det när det är lite mindre folk, så kommer det inte att kännas så tomt.
Josephine Chini är mycket intresserad av träning och precis som alla andra jockeys lägger hon många timmar i gymmet och i löparspåret. Dessutom vet hon det mesta om rehabiliteringsträning efter att ha varit med om ett par svåra skador i karriären. För ett antal år sedan fick hon fyra frakturer i ryggen men gjorde ändå comeback efter fem månader. För två år sedan gjorde hon en ny comeback, denna gång efter ett fem års långt uppehåll för en allvarlig knäskada.
– Jag var lärling och åkte iväg och jobbade i Frankrike och i England. När jag kom tillbaka så skadade jag mig och bröt knäskålen. Läkaren sa att jag aldrig mer skulle kunna tävla igen men redan efter sex månader så red jag, fast bara i träning. Jag höll upp med tävlingsridandet i fem år och regeln säger att när man hållit upp i fem år kan man ta ut sin amatörlicens.
– Jag gjorde det och vann mitt första lopp jag red i comebacken. Det gjorde att jag fick blodad tand och sedan blev jag champion för två år sedan. Då fick jag äran att representera Sverige i Fegentri.
– Så jag har rehabtränat mycket och tränat väldigt, väldigt hårt inför min comeback. Jag jobbar extra i receptionen på Sats i Täby och kommer att utbilda mig till personlig tränare framöver. Just träning är något jag är mycket intresserad av.

“Det ska bli ett grymt galoppår”
Till sist; det finns en hel del som händer i ditt liv framöver. Vad ser du mest fram emot?
– Det är klart att det kommer att bli väldigt spännande med Fegentri och att först nu få tävla i USA. Jag ser även fram emot att det ska bli ett grymt galoppår här i Sverige. Bro Park kommer att bli ett rejält lyft både för svensk och skandinavisk galopp. Sedan ser jag fram emot bloggen och att få dela med mig av mina tankar och berätta mina historier. Jag hoppas att folk kommer att läsa om mitt liv och att jag kan vara en förebild för unga tjejer och killar.
– Jag vill inspirera andra och få folk att kanske bli hästägare. Det behöver inte kosta så mycket att bli andelsägare. Jag hoppas att det här kan öppna dörrar för fler som vill äga hästar. Sedan vill jag även inspirera tränare att försöka sälja sig själva bättre och bli bättre på sociala medier. Jag tror att det är superviktigt, säger Josephine Chini.
Lycka till då med allt, karriären, bloggen och den nya galoppsajten!
– Tack så mycket.

Michael Carlsson, Kanal 75