Världseliten gör upp i Hongkong

,

Årets höjdpunkt med gäster från hela världen. Tidigt på söndagsmorgonen svensk tid drar Sha Tin igång sin största tävlingsdag med hästkapplöpning av absolut högsta klass och över 150 miljoner kronor i prispengar bara i de fyra huvudlöpningarna.

International Races är tävlingsdagen då Hongkong öppnar portarna för hästar från hela världen att tävla om enorma prispengar på storloppsbanan Sha Tin.
En som kommer i angeläget är den irländske supertränaren Aidan O’Brien som vunnit det mesta som går att vinna runt om i världen och har tre segrar i Hong Kong Vase, men fortfarande jagar sina första titlar i söndagens övriga Grupp 1-löpningar.
I år är han den ende tränaren som deltar i alla fyra huvudloppen.
– Jag har aldrig haft så bra hästar med mig till Hongkong tidigare. Det är oerhört tufft att vinna lopp här så man kan inte komma med andralaget, berättar O’Brien som varit en av världens ledande tränare under de senaste decennierna och kunde räkna in otroliga 400 Grupp 1-segrar när hästen Luxembourg tog hem Tattersalls Gold Cup hemma på Irland i maj i år.
Samma häst som nu fått i uppgift att ta hem söndagens största lopp Hong Kong Cup med närmare 50 miljoner kronor i prispengar.
– Vi har haft det här loppet i sikte en tid och det kommer att bli en väldigt bra värdemätare på hur han står sig i 2000-metersloppen runt om i världen. Hästen åkte på en lättare skada efter sin senaste start, men förhoppningsvis har vi honom i ordning igen och jag ser verkligen fram emot loppet, berättar O’Brien vars häst är topprankad ihop med hemmahoppet och regerande mästaren Romantic Warrior.
– Det är uppenbarligen en väldigt bra häst som vi har stor respekt för. Men jag har respekt för alla motståndare och det ser ut som ett jämnt och spännande lopp, säger O’Brien.

”Kändes som att vinna guld i OS”
Romantic Warrior stod i en klass för sig i Hong Kong Cup i fjol och fortsatte imponera på hemmaplan innan han i höstas åkte på turné till Australien.
Det slutade med succé när han som första Hongkong-tränade häst tog hem storloppet W.S. Cox Plate.
– Det var en fantastisk seger för mig själv och för hela Hongkong. Det kändes som att vinna guld i OS, det lyfte moralen på hela landet, berättar hästens tränare Danny Shum som låter ytterst förväntansfull inför söndagen.
– Allt har varit perfekt sedan han om hem från Australien, inga problem alls. Hästen är fortfarande under utveckling. Men motståndet är väldigt tufft i år.
Blev utmanarna finns franske stjärnskottet Horizon Dare samt den spännande japanska duon Prognosis och Rousham Park.

Sprungit in 200 miljoner
Nästan lika mycket prispengar står på spel i Hong Kong Mile där hemlandets fixstjärna och mest populära häst Golden Sixty ska försöka förbättra sina redan otroliga rekord. Med 25 triumfer på 29 starter är han Hongkongs seger- och vinstrikaste häst genom tiderna och snuddar inför söndagen 200 miljoner kronor i prispengar.
Trefaldigt framröstad som årets häst är åttaåringen som kallas “Hongkongs stolthet” inne på sin sista säsong och jagar tredje titeln i loppet. Något han förväntades fixa redan ifjol då han fick ge vika mot sin arvtagare California Spangle.
Hemmaduon är klart högst rankade även i år, trots att loppet vimlar av internationella utmanare.

Revansch för världsettan?
Hemmajubel ser det även ut att kunna bli i Hong Kong Sprint över 1 200 meter där vindsnabbe Lucky Sweynesse – världens för tillfället högst rankade sprinter – jagar revansch för floppen i fjol då han misslyckades med att över sprinterkronan från rutinerade Wellington.
Dubbelt så långt springer hästarna i Hong Kong Vase, loppet där Aidan O’Brien lyckats tidigare och kanske har sin allra bästa chans i år också med Warm Heart. Ett stenhårt treårigt sto som närmast kommer från USA och andraplatsen i Breeders Cup Filly and Mare Turf över 2 000 meter. Två Grupp 1-segrar under säsongen talar för att hon kommer ännu bättre till sin rätt över söndagens distans.
– Hon är tillräckligt bra, konstaterar O’Brien vars häst främst utmanas av en annan gäst från Europa – ett år äldre Jonko, managerad av Frankrikes 30-faldige championtränare Andre Fabre.
Tävlingsdagen från Sha Tin drar igång redan 05.25 svensk tid med den första Grupp-löpningen Hong Kong Vase klockan 07.10.
ATG erbjuder som vanligt spel rakt in i de skyhöga Vinnare-, Plats- och Tvilling-poolerna vars totala omsättning brukar överstiga 100 miljoner kronor per lopp.
Dessutom arrangeras V4 i en egen pool.