Vamp Kronos favorit i Stosprintern – överlägsen i försöket

,

Vamp Kronos imponerade när hon vann sitt uttagningslopp till Stosprintern.
Hon får sällskap i finalen av stallkamraten Vanquish Kronos, samt Violet Bi som också var försöksvinnare.
I kvällens inledande snabblopp utklassade Monark Newmen världsmästaren Twister Bi och var smått överlägsen.

Det bjöds på lysande sport när Halmstadtravet körde uttagningslopp till Stosprintern under måndagskvällen. Jerry Riordan firade fina framgångar som tränare och fick se båda sina toppston, Vamp Kronos, samt Vanquish Kronos kvala in via övertygande insatser. Först ut var Vamp Kronos som galopperade innan loppet och kördes på säkerhet den första biten av Björn Goop. Via tredjespår genom den första kurvan bombade Goop till ledningen efter femhundra meter då Erik Adielsson välvilligt släppte täten bakom Calamara’s Girl. Vamp Kronos drog sedan undan till en överlägsen seger och vann på tiden 1.11,2 över distansen 1609 meter med bilstart. Calamara’s Girl hängde med bra som tvåa till maximal utdelning och trea blev bra spurtande Bellatrix Zet.
– Hon tycker inte om grussprutet och jag tyckte att hon skulle få lite grussprut på sig innan loppet. Hon är speciell i humöret och hon behöver få lite sand på sig för att göra en protest men sedan brukar det bli bra till loppet.
– Hon är duktig, hon är väldigt kapabel men har väldigt mycket humör i sig. Det driver väldigt bra när hon springer fort på ett lätt sätt. Hon vann ganska lätt med en hel del krafter kvar, sa Björn Goop.

Rafflande upplopp – stenhårt i mål
Det andra uttagningsloppet utmynnade i ett rafflande upplopp där tre hästar passerade mållinjen i stort sett samtidigt. Det blev seger även här för en Jerry Riordan-tränad häst och det i Vanquish Kronos som spurtade strålande för Christoffer Eriksson. Ifrån andra par utvändigt avslutade hon 1.09 sista sjuhundra metrarna och fick nosen först i absolut sista steget. Tvåa blev länge ledande Rose Mary och trea blev Global Upper Style som höll tappert från dödens. Segertiden blev 1.12,2.

Violet Bi trots tuff öppning
I det tredje uttagningsloppet till Stosprintern blev det startgalopp för favoriten Tropicana Ås. Det blev istället en hård kubbning om spets i första kurvan där Violet Bi stack till ledningen men fick hård press av Kashmary Night. Violet Bi behöll täten och inledde första halvvarvet på snabba 1.08,8. Trots det kunde hon vinna enkelt för Jim Oscarsson på tiden 1.12,1. Violet Bi hade inte startat sedan i slutet av mars då hon haft problem med magen enligt tränare Oscarsson som även menade att hon kommer att gå framåt ytterligare med det här loppet i kroppen.
Finalen i Stosprintern körs lördagen 7 juli med ett förstapris på
697 081 kronor.

Uppvisning av Monark Newmen
Innan uttagningsloppen avverkades kördes ett inledande snabblopp på V64. Där blev det en rejäl uppvisning av Monark Newmen som imponerade stort för Fredrik Persson och som utklassade världsmästaren och storfavoriten Twister Bi. Den sistnämnde tog några felsteg i starten och hamnade sedan utvändigt om ledande Monark Newmen dit Fredrik Persson hade forcerat sin häst mitt i loppet. Det var högt tempo, 1.12,5 första varvet och Monark Newmen grillade sedan Twister Bi på slutvarvet och denne var slagen redan i sista sväng. Monark Newmen vann på tiden 1.11,4/2140a utan att vara plågad i mål och det var en lättad och mycket glad Fredrik Persson vars stjärna nu äntligen gick felfritt efter tre raka inledande galopper tidigare i år.
– Vilken känsla, fy fan, oj va bra han är. Jag har känt att han har varit fantastiskt fin i de andra starterna men han har varit för spänd och för laddad. Men i dag skötte han sig exemplariskt. Vilken spänst han hade i steget. Han är mycket starkare i år och mycket snabbare. Han har tagit flera steg till i år, sa Fredrik Persson.
Tvåa i mål blev Harry Haythrow och megafavoriten Twister Bi blev trea. Körande Christoffer Eriksson kommenterade så här efteråt.
– Han var okej, med tanke på att vi gått ner med utrustningen och dövat ner honom och satt på bakskor. Han tog några felsteg och det är som att han vill för mycket och precis som att han inte vet var han ska sätta benen. Det var en godkänd insats men kanske inte som bäst och han kände sig lite slagen femhundra kvar, sa Christoffer Eriksson.

Startlista Stosprintern final
1609 meter autostart
(Tränare inom parentes)
1) Vanquish Kronos (Jerry Riordan)
2) Violet Bi (Jim Oscarsson)
3) Staro Litchi (Helena Burman)
4) Vamp Kronos (Jerry Riordan)
5) Rose Mary (André Eklundh)
6) Bellatrix Zet (Daniel Redén)
7) Kashmary Night (Reijo Liljendahl)
8) White Lightning (Jörgen Westholm)
9) Calamara’s Girl (Svante Båth)
10) Global Upper Style (Peter Untersteiner)

Michael Carlsson, Kanal 75