Vackert, monsieur Broberg!

,

Det blir ingen start i V75 hemma i Bollnäs nästa helg.
Det blir något större: en start i Paris nu på lördag i finalen av Trotting Masters mot bland andra franske monstret Bold Eagle.
Lille amatören Micael Broberg klampar in i finrummet med Spitcam Jubb.
– Det är häftigt som tusan det här.

En start i Paris hägrar för Spitcam Jubb och Micael Broberg.


Det har varit ett händelserikt år för 56-årige travamatören Micael Broberg från Viksjöfors. Inte nog med att valacken Spitcam Jubb fortsatt utvecklats och avancerat upp i gulddivisionen. Nu räknas Bollnäshästen dessutom in i Europaeliten.
På lördagen avgörs finalen av Trotting Masters på Vincennes i Paris med Spitcam Jubb som loppets verkliga överraskning.
Dubble Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle är stor favorit att lägga beslag på förstapriset 1,7 miljoner kronor.
– Det är ett ruggigt fält och känns som rena Elitloppet. Jag som trodde att jag skulle få vänta till nästa år i Elitloppet för att få möta Bold Eagle – men nu blev det lite tidigare än så! säger den glade citatmaskinen Micael Broberg.
Kanske lite skämtsamt sagt. Men Bollnäsamatören tror på sin häst och har pratat om Elitloppet tidigare. Spitcam Jubb visade i Sweden Cup i maj att han vuxit in i eliten och har därefter segrat i Lyons lopp på Åby och varit femma i Sundsvall Open Trot.
– Han har visat att när han är frisk så springer de inte ifrån honom. Det tror jag inte att de gör där nere heller där det finns flera faktorer som talar till hans fördel. Dels är han ganska snabb ut med voltstart, sedan är det 2700 meter och stor bana. Så över det där långa upploppet tror jag att han kan plocka väldigt många.

“Ingen jäkla aning”
I Trotting Masters samlar hästarna poäng i storloppen i Europa under året och på lördag går finalen av loppet som i fjol vanns av Nuncio och Örjan Kihlström.
– Mattias Stenby på Svensk Travsport ringde för någon vecka sedan och sa att vi låg långt ner i rankingen men hade goda möjligheter att komma med. Själv hade jag ju ingen jäkla aning – hade inte ens tänkt i de banorna, säger Micael Broberg.
På fredag går flyget med de nordiska deltagarna. Blågula hästar som Cruzado dela Noche, Volstead, Twister Bi, D.D.’s Hitman, Carabinieri , Ringostarr Treb, Dante Boko och On Track Piraten.

Bra PR för Bollnäs
Micael Broberg hade börjat misströsta om en plats för Spitcam Jubb och ställde för några dagar sedan om till ursprungsplanen igen.
– 16 september går ju V75 i Bollnäs och travbanechefen Elisabeth Johansson vill ju att Spitcam ska vara med i gulddivisionen. Nu blir det Paris i stället men hon är så klart jätteglad för min skull. Det är bra för Bollnästravet och sedan är det bra PR för hela amatörsporten i Sverige också… att man inte behöver ha alla värsting-förutsättningar för att få fram en häst som hävdar sig i högsta klassen!
Vad är då en realistisk målsättning i Mastersfinalen?
– Nämen, i drömvärlden hoppas jag att han ska utmana Bold Eagle in i mål! Alla förutsättningar finns för att han ska göra sitt livs lopp och det har jag också förberett han för nu. Jag hoppas att han får överraska som han gjort flera gånger förut. Knäppa till dem lite på näsan. Men gör han inte det så blir jag inte missnöjd med honom för det, då är det bara så, säger Micael Broberg.
Den slutgiltig startlista med kuskar blir klar senare i veckan.

Mikael Wikner, Kanal 75