Lars Jakobsson TR Bild.

V86®: Vilken comeback av Mellby Imperial!

,

Att hästen inte hade startat på nio månader spelade ingen roll.
Timo Nurmos var optimist på förhand med sexåringen Mellby Imperial och comebacken formades till en uppvisning hemma på Solvalla.
– Som det kändes i dag har han mycket pengar att tjäna, sa den imponerade kusken Magnus A Djuse.


Bergsåker och Solvalla delade på onsdagens V86-omgång och det var på huvudstadsbanan kvällens mest minnesvärda häst visade upp sig.
Timo Nurmos är känd för att ha sina djur i vinnarskick direkt efter frånvaroperioder. Mellby Imperial spelades till favorit efter fina träningsrapporter från stallet och vann med fem längder med Magnus A Djuse åkandes bakom sig.
Det handlar om en halvbror till Mellby Free (som vann Stochampionatet) som med onsdagens seger inräknat endast gjort åtta starter i livet.
Magnus A Djuse fick svar av Örjan Kihlström bakom Jocke Thå och lade sig lugn utvändigt. När det kom attacker från kön på den sista bortre långsidan var det slutlekt och Mellby Imperial kördes till ledningen och försvann ifrån motståndet.
– Att han skulle vinna så här enkelt kunde jag inte tro, såg att det stod 1.12,1 på tavlan. Han lägger otroligt mycket mark under sig och det gick ju väldigt lätt för honom. Man kan verkligen inte tro att det var en comeback, sa Djuse.
Loppet var ett försök i Solvallaserien för hästar med max 150
000 kronor intjänat.
Favoriter och halvfavoriter radade upp sig och V86 delade ut drygt 24
000 kronor för alla rätt.
En annan mycket fin insats svarade fyraårige Kingslayer Pellini för på Bergsåker.
Med ett lopp i kroppen var Kingslayer Pellini segermogen i Daniel Wäjerstens regi. Fyraåringen fick gå den tunga vägen utvändigt loppets favorit In Love Mearas i tufft tempo men hade inga problem att knalla undan till överlägsen seger.
Hästen är anmäld till bland annat Kungapokalen och Svenskt Travderby.
– Det är en bit kvar till de stora loppen. Insatsen? Det är ju alltid oroligt när man hamnar utvändigt en bra häst så där. Men det var ett bra tryck i honom trots att han kändes lite småseg hela vägen. Han var inte långt ifrån att kvala in till kriteriet i fjol så han har varit en bra häst alltid, sa Daniel Wäjersten försiktigt.
Segertiden 1.13,0 över sprinterdistansen var en kapning av hästens rekord med två sekunder.

Dubbel till Wäjersten
Daniel Wäjersten fortsatte sedan med att ta ännu en seger inom ramen för V86 på hemmabanan. I loppet med spårtrapppa på kupongen såg Wäjersten till att sno åt sig ledningen med Global Dash och lyckades med sin plan att ta sig förbi innerspårets Needle’Em som rullade över i galopp i spetsstriden.
Wäjersten har inlett året strålande. Onsdagens dubbelseger var den 23:e triumfen på 86 starter och snart tre miljoner inkört 2023.

“Otroligt fin”
Ett riktigt fint kallblodslopp inledde V86 som tog sin början i Sundsvall.
Kvisslebruns lopp kördes för 22 andra året –
en uppgörelse för den högsta klassen över 2140 meter med bilstart.
Storfavoriten B.W. Rune galopperade direkt bakom bilen och när fältet hade formerats gled andrahandaren Järvsöodin till täten framlotsad av Marcus Lillius,
När strulige Tekno Järven sin vana trogen tog sig en galopp låg fältet öppet för tioåringen tränad av Jan-Olov Persson som anförde hela vägen och såg mycket fin ut.
Andra raka segern med Marcus Lillius, lärling i Perssons stall.
– Han är otroligt fin nu och det är roligt att han får visa hur bra han är, sa Marcus Lillius som hade Öystein Tjomsland-tränade Philip Ess närmast bakom sig, trea slutade stallkamraten B.W. Sture.
På Bergsåker segrade också Mysterious Lucifer med Torbjörn Jansson i sulkyn. Robert Bergh tränar.

Arvidsson fick rätt
Stefan Arvidsson lät smått optimistisk inför starten med Vilja T.Y.C. i V86-6, och det var sannerligen befogat. Vilja T.Y.C. har härdats på V75 under vintern och motståndet var faktiskt lite enklare på Solvalla. Tillsammans med körande Per Lennartsson satt hon länge sist i fältet, men genom sista sväng gick hon dubbelt så fort som övriga fältet ute i spåren och segern blev säker på 1.14,6 över 2160 meter med voltstart. En riktigt fin insats.
Dartster F:s lopp är ett lopp för mångmiljonärerna i sporten. Storfavoriten och femfaldige miljonären Click Bait hade inga problem att pila till ledningen i sprinterloppet och fick bestämma tempot helt. Per Lennartsson satt bara och mös bakom Stefan Melanders häst som tjänade 100
000 kronor utan att behöva svettas så mycket.
Omgångens största favorit Real Scotch åkte på pumpen i det avslutande loppet på Solvalla. Efter en trevande start hamnade Johan Unersteiner på vingel med nyförvärvet som fick trava sista rundan utvändigt ledaren och höll till andraplatsen.
Segern i stället till Claes Sjöström-tränade Balotteli Face som var segermogen direkt i årsdebuten efter att ha körts till ledningen efter 600 meter i försöket i Solvallaserien för hästar med 350 000 kronor intjänat.
Åtta rätt på V86 delade ut 24 603 kronor, sju rätt 283 kronor och sex rätt 33 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75