V86: Världsrekord av Redéns italienare

,

En försmak av hösten.
Med ett världsrekord på Solvalla.
Italienske hästen Tobin Kronos spårade runt om i The Owners Trophy för Örjan Kihlström och världskusken lät imponerad av fyraåringen som borde ha en del att säga till om i Europaderbyt i höst.
– Det var inte slutsålt i mål heller, sa Kihlström om hästen från Daniel Redéns stall.

Solvallas Hästägarförening höll i onsdagen på Solvalla under sin årliga tävlingskväll The Owners Day. Unghästar stod i centrum hela kvällen med ansatser mot kriterium- som derbyn.
Daniel Redén har ett stall fullt av topphästar. En som ser ut att på väg upp till lite högre höjder är fyraårige italienaren Tobin Kronos som köptes till stallet i början av sommaren och nu gjort fyra starter i den nya regin.
Nu blev det seger i The Owners Trophy med 200 000 kronor i förstapris efter ledningen hela vägen.
Ifrån ett springspår kunde Örjan Kihlström behändigt glida till ledningen och sedan gavs hästarna på 20 meters tillägg ingen chans att sticka upp.
Segertiden 1.12,1 är ett nytt svenskt rekord för utländska fyraåriga med volt över medeldistansen av hästen som delägs av förre fotbollsproffset Glen Strömberg.
– Han vann på ett väldigt imponerande sätt måste man säga. Han kändes grymt fin och det var inte slutsålt i mål heller. Smidig, stark och rejäl, berömde Örjan Kihlström.

Häst för Europaderbyt
Det finns en del världsrekord i travet. Detta var ett världsrekord för fyraåriga hingstar och valacker över medeldistans med voltstart. Italienske Marlon Om hade det förra på 1.12,6 satt 2010.
Europaderbyt (Grand Prix de l’UET ) avgörs på Vincennes fredag 14 oktober och i det Redénska stallet lär fokus ligga på att försöka kvala in till det loppet.

Sommarfavoriten till Walmann
Solvallatränaren Roger Walmann blev kvällens man med tre segrar inom ramen för V86.
Sommarfavoriten över kriteriedistansen 2640 meter såg Bucks To Burn som vinnare.
Örjan Kihlström lämnade andraparet utvändigt 600 kvar och Bucks To Burn avgjorde knappt men enkelt sista 100 meterna före positive ledaren Super Nice.
– Det är en fantastisk trevlig häst som vi tidigt trodde skulle bli bra. Sedan var han lite grön i våras och började tveka lite – men han har kommit väldigt bra på slutet, sa Walmann som haft Svenskt Travkriterium i tankarna länge.

“Fan vilken position”
I fjol vann Spoil Me de treåriga stonas största lopp Svenskt Travoaks tillsammans med Kenneth Haugstad. Efter ett par misslyckade starter på slutet i bland annat kval till Stochampionatet, var det dags för seger igen för duon.
I ett fyraåringslopp för ston höll Spoil Me farten bäst till slut trots ett lopp i dödspositionen. Storfavoriten Faye Bros orkade inte hela vägen i ledningen och Natalie De Vie slutade tvåa efter ett lopp i ledarens rygg.
– Hon var inte frisk i starten senast och jag ville ge henne ett snällt lopp. Tänkte fan…när jag fick den absolut sämsta positionen för henne men det gick vägen, sa Haugstad.
Roger Walmanns tredje vinnare var Ottens Casher (Örjan Kihlström).

Jättefavoriten dansade
Roses Glory avslutade rykande bakom EM-aktuella D’One i den senaste starten och var kvällens största favorit – spelad på 80 procent!
Veijo Heiskanen hade en överlägsen häst och körde tufft för att vara på den säkra sidan. Efter 400 meter satt ekipaget i ledningen och sedan drog man lite lagom runt om.
– Det blev väldigt lätt och var inte de bästa förhållandena heller i blåsten och det fanns lite krafter sparade, sa Veijo Heiskanen efter segern på 1.12,1 över 1640 auto.

Undine mot Oaks
Catharina Lundström laddar för Svenskt Travoaks med Undine och testade en för kvällen ny balans på hästen. En balans “för framtiden” som hon uttryckte det.
Undine (56 procent på V86) sprang barfota runt om och fick visserligen hjälp av ett högt tempo framme i täten, men så verkligen fin ut när Örjan Kihlström lät henne svepa fältet 600 meter från mål.
Kvällens överlägsna som noterade ett nytt rekord 1.12,9 över 2140 meter med bilstart.
Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson bärgade två lopp tillsammans. Gloria Sund vann Fillies and Mares efter tidig ledning i ett lopp där storfavoriten Sundsviks Mayday inte orkade hela vägen utvändigt. 125 000 kronor var segern värd för ägarna Tekto Tak AB, med flera.
Snyting avgjorde från positionen andrapar utvändigt i V86-5.
Solvalla laddar nu om för sommarens verkliga storkväll nästa onsdag då bland annat Jubileumspokalen och EM för ston står på programmet.
Utdelningen på åtta rätt blev 50 742 kronor, sju rätt delade ut 254 kronor och på fem rätt blev det 28 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75