V86®: Tre (!) Solvallafinaler till Mats E Djuse

,

Konkurrenterna fick mest se ryggtavlan på Mats E Djuse på Solvalla. 25-årigen som körde in 33 miljoner förra året och slutade tvåa i kuskligan i Sverige är redan i gång och vinner. På onsdagen triumferade han i samtliga tre finaler i Solvallaserien med hästar tränade av Jörgen Westholm, Timo Nurmos och Öystein Tjomsland. – Det där med att komma igång efter nyår gick lätt. Jag får köra bra hästar åt bra tränare och får hoppas att det fortsätter så.

Tre dagar in på det nya året vankades finaler på Solvalla. Tre finaler avgjordes under kvällen i Solvallaserien och det sjätte och sista meetinget 2023 som tog sin början i slutet av november.
Magnus A Djuse som vann den allsvenska kuskligan i stor stil förra året före mellanbrodern Mats har tagit lite semester. Några av hästarna som lillebror normalt kör har Mats tillfälligt fått ta över.
En sådan är Esposito i träning hos Timo Nurmos som bland annat var derbyfinalist i fjol
Femåringen som inför onsdagen hade vunnit åtta lopp på 14 starter togs lugnt bakom bilen. På den första bortre långsidan släpptes Esposito på och övertog ledningen,
Erik Adielsson kom upp och tryckte på under slutrundan med starke Mateo di Quattro men Esposito kunde vinna med gott om krafter sparade och hakade av motståndarna över upploppet.
– Det var bra att Magnus är på semester och att jag får låna en fin häst av honom. Han har varit lite vass emellanåt hästen men var nu så lugn och reglerbar att jag hann få lite dåliga vibbar runt sista sväng. När jag drog ner det norska huvudlaget stack han undan väldigt enkelt, sa Mats E Djuse.

Ytterligare två finaler…
Ledningen blev det också i finalen av Solvallaseriens mellanklass (för hästar med 350 000 kronorintjänade) där Natural Mine och Mats ledde loppet från start till mål.
Jörgen Westholm har en startsnabb häst och det tog Mats E Djuse tillvara på och körde sig till ledningen från spår två bakom bilen. Med Björn Goops storfavorit Joint Cheif hängande utvändigt kunde sedan Natural Mine spåra till mål på lite trötta ben.
I finalerna av Solvallaserien är det 150 000 kronor till segrande häst. Mats E Djuse sopade alltså rent och vann även finalen för den lägsta klassen. Segervapnet den här gången var femårige Ebullient som nu tog sin fjärde seger i sjätte starten för Öystein Tjomsland.
Kvällens store segerherre är ordinarie kusk på Ebullient. I den tredje finalen släppte Djuse ifrån sig ledningen efter 600 körde och kunde lyfta ut till seger i den sista kurvan.

Karhulahti har en pärla
Solvallas fjärde lopp inom ramen för V86 var ett stolopp som vanns av Axevallatränaren Ville Karhulahti som har ett riktigt ämne i Heartbeat Julie. Kvällen före julafton spårade Heartbeat Julie ett försök i Diamantstoet på V75 på Mantorp från start till mål och imponerade, Det blev samma visa nu.
– Hon är jättefin nu. Vi fick lugna ner tempot ”andra femhundringen” och hon kändes väldigt stark sista varvet. Hon är klar för finalen i Diamantstoet och får starta där, sa Ville Karhulahti som kanske sitter bakom favoriten i finalen på Solvalla lördagen 3 februari

Svensson bakom storskrällen

På Åbytravet kom omgångens stora sensation och det redan i den första avdelningen där Rick Ebbinges storfavorit Ulla Rols galopperade i den första kurvan. Halmstadtränaren Johan Svensson körde spårsnålt med Vicky Montoya och det vinstgivande draget kom 700 meter från mål där Svensson vred ut från ledarryggem och ryckte åt sig en stor ledning som höll till mål.
Rick Ebbinge fick revansch några lopp senare med omgångens största favorit Moses Boko.
Storfavoriten övertog ledningen, och i sista sväng gled han bara ifrån, till synes utan att Ebbinge behövde lyfta ett finger för att jaga på honom. Segern togs på tiden 1.13,8 över 2140 meter autostart. En övertygande insats.
Övriga avdelningar på Åby vanns av Hanna Lähdekorpi med egentränade Con Padre och Collier I.T. körd av Carl Johan Jepson och tränad av Gennaro Casillo.
Åttarättsutdelningen på V86 landade på 19 779 kronor. Sju rätt delade ut 101 kronor och medan utdelningen för sex rätt förvandlas till en jackpot nästa onsdag.