Lars Jakobsson/TR Bild.

V86®: Svenssons King slog till direkt

,

Han hade inte tävlat sedan Sprintermästaren 2020.
Det spelade ingen roll.
King Of Everything klädde enkelt av motståndet över Solvallas upplopp.
– Han har kapaciteten och det visade han i dag, sa Claes Svensson.


Som lillebror till sjufaldiga miljonären Moving On och trippelmiljonären King Sir Kir föddes King Of Everything med höga förväntningar på sig. Och för två år sedan var han på väg mot högre höjder. Men i finalen av Sprintermästaren tog det tvärstopp och gaffelbandsskadan som han ådrog sig där har tagit tid att få ordning på. Inte undra på att sexåringens ägare, tränare och kusk Claes Svensson var glad när han på onsdagskvällen klev in i Solvallas vinnarcirkel.
– Det känns helt fantastiskt! Det var värt varenda minut man har slitit med honom under nästan 20 månader. Det har varit mycket bekymmer men de senaste sex-sju månaderna har det flutit på bra i träningen och han har lite talang utöver det vanliga, så man vill fortsätta jobba med honom, sa Vaggerydtränaren, som serverade sin häst ett drömlopp i ryggar ända till upploppet.
– Det var egentligen inte meningen att han skulle vinna i dag utan han skulle få ett snällt lopp. Men det löste sig bra och gick ändå. Han behövde aldrig köras någon gång utan det var väldigt enkelt för honom. Jag sa innan att han kanske har 80-procentig form och då ska man inte vinna lopp på Solvalla på det här sättet. Men han har kapaciteten och den visade han i dag.

Andra raka efter vinterträningen
Chantal Jet bar kvällens tyngsta favoritskap inom V86® på Solvalla men efter två fina insatser i V75® stod hon inte att känna igen. Trots att hon fick dämpa tempot rejält i ledningen hade hon inte något att sätta emot utvändige Wilda Knight den sista biten.
– Hästen har tagit vinterträningen på bra sätt och kommit ut och tagit två raka. Men jag blev lite förvånad i dag. Inte över hennes prestation men jag trodde att favoriten skulle bli svårslagen när den kom till ledningen. Men den hade inte sin bästa dag och det profiterade vi på, sa Wilda Knights tränare och kusk Claes Sjöström.
– Hon blev väldigt entömd och jag kunde inte köra för fullt till slut. Hon bröt ner och var på väg ner utanför banan. Det är bara tio dagar sedan hon startade och hon kände väl av något helt enkelt, sa Chantal Jets kusk Magnus Jakobsson.
Övriga avdelningar på Solvalla vanns av Roger Walmanns Coquaholy (Örjan Kihlström) och Timo Nurmos Queen Ratzeputz (Claes Sjöström).

Segerstaplare på Bjerke
För de som letar värmningsvinnare är Kristine Kvasnes-tränade Gomnes Faks en mardröm, eftersom han ser bedrövlig ut inför loppen. Men när det blir allvar skärper han till sig. Från spår fyra bakom startbilen flög han till ledningen, höll tempot uppe och stack undan till seger, för sjunde gången i rad.
– I dag blev han egentligen lite för pigg men jag tänkte att vi får ladda lite extra nu när svenskar tittar och så. Och han kan flytta på sig den här. Den där supersprinten på Solvalla i maj kanske kan vara något. Det skulle vara häftigt att rycka alla skor på Solvalla, sa segerkusken Lars Raaum.
Även Frode Hamres fina fyraåring Skate Mix imponerade när han från positionen utvändigt om ledaren mosade motståndet och tog sin sjätte raka triumf.
– Han är en fantastisk häst som utvecklas hela tiden. Det ser väldigt bra ut för framtiden, sa Frode Hamre, som även satte dit Riva O. inom ramen för V86.
Goethe Am tog också en närmast överlägsen seger på Bjerke sedan hans tränare och kusk Morten A. Pedersen kört fram utvändigt om ledaren efter ett varv.
På V86 betalade åtta rätt 2 508 kronor och sju rätt 46 kronor. Sexrättsutdelningen understeg 15 kronor och därmed går den potten, 6 679 678 kronor, vidare till nästa onsdag.

Ola Johansson, Kanal 75