Maria Holmen TR Bild.

V86®: Superskräll av kalmarhästen A Fair Day – ”Underbart”

,

Han var spelad till under en procent av insatsfördelningen när han storskrällde i Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker.
Kalmar-hästen A Fair Day knockade de flesta spelare tillsammans med skrälkusken Oscar Gniman.
– Underbart. Det är inte svårt att skrälla när man får köra fina hästar, sa Ginman om A Fair Day som tränas av Elisabeth Almheden.


Mantorptravet var värd för onsdagens V86® och bjöd på Breeders Crown för tre- och fyraåringar. I den sjunde avdelningen leverades det en praktfull överraskning av nummer 11 A Fair Day. Hästen var minst spelad i fältet till 0,67 procent av insatsfördelningen. Han kördes förtjänstfullt till seger av Oscar Ginman som inledde i fjärde par invändigt innan han kom ut i tredje utvändigt drygt åttahundra meter från mål. När luckan kom in på upploppet spurtade A Fair Day vasst och när mållinjen passerades var det absolut stenhårt mot en tapper Every Day Elegant som travat utvändigt om ledaren. Den sistnämnde höll starkt och föll med flaggan i topp, men nosen först hade A Fair Day som vann med minsta möjliga marginal. Segertiden blev 1.13,4/2140a och förstapriset var 110 000 kronor.
– Jag är lite chockad. Han är otroligt duktig men vi mötte många fina hästar, sa en överraskad tränare Elisabeth Almheden.
– Det är helt underbart. Det är inte svårt att skrälla när man får köra så här fina hästar. Han har varit väldigt bra varje gång på slutet men senast körde jag bort honom. Då skulle han ha vunnit egentligen. Det var stenhårt i mål och jag var inte säker på vem som vunnit. Men oavsett vilket så gjorde han ett jättebra lopp, sa Oscar Ginman.

“Den mysigaste häst jag har kört”
Fredrik Wallin-tränade Jiggi profiterade på en smörlöpning i ett stenhårt tempo när hon vann V86-2, tillika Breeders Crown för treåriga ston. Björn Goop serverade henne ett lopp i rygg på den hårdragande ledarinnan Aurelia Express och tassade enkelt med bakom. När luckan kom hade hästen torrt spurtkrut och när Goop vred ut avgjorde Jiggi enkelt. Favoriten Jest blev över från start och hamnade i femte par invändigt. Hon fick aldrig chansen och sköt till bra in i mål mellan hästar den sista biten.
Click Bait hade lekstuga i snabbloppet, V86-4, och den Stefan Melander-tränade startkatapulten gjorde sin plikt för Per Lennartsson. Pang till ledningen och sedan var det lugna gatan när hästen brisade undan till en lätt seger.
– Det är den mysigaste häst jag har kört, berömde Lennartsson.
Hedershästen Gareth Boko avslutade bra till tredjeplatsen, i sin sista start på svensk mark. Nu väntar en avslutning på den fantastiska tävlingskarriären i Ungern, innan han blir avelshingst där nere.

“Hade mjölksyra – men krigade och vann på skallen”
Per Nordström fortsätter att fira fina framgångar i unghästloppen och i Breeders Crown för fyraåriga ston slog han till med egentränade Good Vibes. Segerreceptet var ledning från start till mål.
– Hon hade mjölksyra till slut men krigade verkligen och vann på skallen, sa Per Nordström.
Ikaros Sisu var favorit i det avslutande V86-loppet för Thomas Uhrberg men hans lärjunge André Eklundh ville annorlunda och ledde från start till mål med egentränade Farfars Dream. Han svarade resolut ledningen när Uhrberg ställde frågan och Ikaros Sisu fick göra grovjobbet utvändigt om ledaren hela vägen. Den uppgiften blev honom övermäktig och istället var det Farfars Dream som glänste vid en mycket lätt seger.
Åtta rätt på V86 gav 141 980 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75