V86: Philip Ess vann Kallblodsderbyt efter taktisk triumf

,

Philip Ess vann Kallblodsderbyt i suverän stil för sin tränare Öystein Tjomsland.
Från ledningen svarade Tjomsland för en taktisk triumf när han inte gav storfavoriten Tekno Eld en chans att nå ifatt på slutvarvet.
– Det här betyder väldigt mycket, sa en strålande glad Öystein Tjomsland.

Östersund var värd för onsdagens V86-tävlingar och det var de kallblodiga travarna som stod i fokus. I Kallblodsderbyt, med 700 000 kronor i förstapris, gick segern till Philip Ess som skrällde till tio gånger pengarna. Utrustad i en jänkarvagn för första gången höll han ledningen från innerspåret och öppnade första femhundra metrarna efter 1.23,6 och varvade på 1.25. I tredje par utvändigt satt storfavoriten Tekno Eld och när Ulf Ohlsson attackerade på sista bortre långsidan skärpte Öystein Tjomsland tempot rejält i täten. Han körde under 1.20 i trehundra meter och gav därmed Tekno Eld inte en chans att komma ifatt. Taktiken lyckades och Tekno Eld fick aldrig tag i den undflyende ledaren Philip Ess. Detta trots att Tekno Eld avslutade sista åttahundra metrarna efter 1.20,4 fick han nöja sig med andraplatsen.
– Jag var lite osäker på om vi kunde försvara innerspåret men när vi satte på jänkarvagn öppnade han som en raket. När man lägger sig i jänkarvagnen blir det tryck i grejerna, sa Öystein Tjomsland.
– Den här segern betyder väldigt mycket. Det är en häst vi köpte för några månader sedan till svenska ägare och det var kul att de fick valuta.

Stjärnblomster vann Derbystoet
Stjärnblomster tog hem finalen av Derbystoet för Örjan Kihlström. I en tuff duell mot norske Ness Tjo Edel sista halvvarvet, där de båda lämnade övriga konkurrenter rejält, höll Stjärnblomster enkelt undan till slut. Segertiden blev 1.26,5 över distansen 2140 meter med bilstart och i en snabb avslutning visade klockan på 1.21,4 sista fyrahundra metrarna. Tränar gör Jan-Olov Persson och han fick därmed sin första seger i Derbystoet, och har nu vunnit alla de klassiska unghästloppen på kallblodssidan flera gånger om. Förstapriset var 450 000 kronor till ägarna stall Rabatt. Anmärkningsvärt är att fyraåriga Stjärnblomster är dräktig med Tekno Odin och ska bli mamma nästa år.
– Örjan är ju grym att köra och det är stabilt att ha honom i vagnen. Maja, som sköter hästen, är värd det här för hon har gjort ett fruktansvärt jobb som har fått hästen i så här fin författning. Det är helt grymt alltså, sa en rörd Jan-Olov Persson.
– Det löste sig ungefär som jag hoppats på. Sedan är det ju enklare att köra när det som en bil att köra. Man kan planera hur man vill göra. Vi hade greppet men den andra är en jättebra häst som fick göra jobbet utvändigt. Vi höll undan även om vi fick en match, sa Örjan Kihlström.

Månprinsen A.M. i en klass för sig
Månprinsen A.M. var tillbaka i vinnarcirkeln efter fyra starter utan seger. Han var smått överlägsen i Sven O Perssons Minne som han vann för fjärde gången. Gunnar Melander laddade från start den här gången och kunde därmed enkelt svara ut värsta konkurrenten Odin Tabac från början. Månprinsen A.M. kunde sedan överta ledningen på första långsidan av Särpefanten och då var mycket vunnet. Den elvaårige kallblodsstjärnan stack ifrån till en mycket lätt seger.
– Hästen kändes kanonfin och vann med krafter kvar. Han slog igenom här 2013 och blev kung i Sverige. Jag tänkte att det har häxat så mycket på slutet och han har känts så fin att i dag kör jag framåt. Jag sparade inte på någonting, sa Gunnar Melander.

Tesio vann – med ett nödrop
V86 inleddes med att megafavoriten Tesio vann – men det satt hårt åt. Robert Bergh körde resolut till ledningen efter ett varv och drog sedan upp tempot i täten. Men det såg kärvt ut genom slutsvängen när Radjah d’Inverne kom fram utvändigt och pressade. Han skaffades sig ett övertag och Tesio såg slagen ut. Men då tog Tesio fram sitt härliga löphuvud och kontrade den sista biten, och vann med ett huvuds marginal.
– Han travade fint men var trög i dag och jag fick ingen riktig kontakt med honom när jag ville öka tempot sista varvet. Ändå tyckte jag att han travade bättre i svängarna i dag och han visade bra moral sista 50 kvar. Nu trimmar vi på lite mer och sedan åker vi till “Valla” och Jubileumspokalen i ett långlopp, sa Robert Bergh.

Styrkeprestationer från dödens
Qvarting var bara bäst när han vann i V86-2 trots dubbla tillägg för sin tränare Lars Ångström. Han körde resolut fram utvändigt om den ledande favoriten Järvsöodin in på slutrundan och lade press på denne. Qvarting kopplade greppet in på upploppet och stegade undan till en säker seger, före Järvsöodin som aldrig riktigt gav sig som tvåa.
En fantastisk prestation svarade även Luxury Brodde i V86-6 som trots en resa utvändigt om ledaren bara var bäst. Trots tredjespår genom första sväng och sedan “dödens” så valde körande Oskar J Andersson att inte släppa någon förbi sig. Luxury Ås gick i närkamp med ledande Logi Light och kopplade ett säkert grepp den sista biten. Han vann med lite krafter kvar enligt Oskar J Andersson. Tränar gör Jörgen Westholm.

Det blev en mycket snygg dubbelseger för kusken Claes Sjöström och tränaren Greger Hägglund bakom So Gå Ikaros och So Gå Kleopatra, där båda hästarna spurtade till övertygande segrar.

Michael Carlsson, Kanal 75