V86® Ny taktik gjorde susen för en sylvasst spurtande Lindysmusclemania

,

Lindysmusclemania var inte som bäst i senaste starten då han blev fyra från ledningen. Men nu var det annat ljud i källan för den amerikanska hästen som delägs av Mats Sundin. Den femåriga valacken kördes bakifrån den här gången – och flög fram över upploppet i en ryslig spurt och avgjorde kort före mål. – Det är sällan man kan sitta så här långt bak i den här klassen och ändå hinna fram till seger, sa Daniel Wäjersten.

Onsdagskvällens V86® med Superjackpot avgjordes på Jägersro och Solvalla. På huvudstadsbanan fick vi se en imponerande insats av Lindysmusclemania som tog sin tionde seger i karriären. Den USA-födda femåringen har tidigare i år vunnit såväl försök som final i V75, men i den senaste starten svek han lite då han ”bara” blev fyra från ledningen. Nu var han dock tillbaka i vinnarcirkeln igen och den Daniel Wäjersten-hästen imponerade i en rykande finish i den sjätte avdelningen. Istället för att bomba till ledningen som senast så bytte Wäjersten taktik den här gången och tog upp sin häst i starten och backade sist istället. Lindysmusclemania låg fortfarande sist när hästarna svängde in på upploppet, samtidigt som Hannibal Face kopplade greppet på ledande Maverick Dream, efter att Björn Goop sänt fram i ”dödens” varvet kvar. Hipster Am, som satt framför Lindysmusclemania, angrep dessutom och spurtade vasst och tog sig förbi Hannibal Face. Men inget hade något att sätta emot Lindysmusclemania som kom farande i en hejdundrande spurt den sista biten, som resulterade precis före mållinjen. Vinnartiden skrevs till 1.13,1/2140a.
– Nu hade han krutet kvar till slut istället för som senast då vi la allt från början istället. Han avslutade väldigt snabbt och det var bra tyck hela vägen in, sa Daniel Wäjersten.
Och fortsatte:
– Hästen har varit väldigt bra hela tiden men det har känts när man har laddat att han har blivit lite stum. Nu hade han en väldigt bra speed istället. Jag tycker sällan att man kan sitta så här långt bak i den här klassen och ändå hinna fram till seger. Vi får se om vi fortsätter att tävla i vinter, men det kan bli så eftersom han tävlar så bra med skor. V75 den 11 november på Bergsåker kan det bli.

Premiär över kort distans – seger direkt från dödens
Rossi Garline hade aldrig startat över 1640 meter på 54 starter i karriären. Men när det nu var dags i den inledande avdelningen på V86 så blev det seger direkt över ”korta häcken”. Från positionen utvändigt om ledaren plockade Rossi Garline ner ledande Dominic Wibb över upploppet och gled ifrån till en imponerande seger. Vinnartiden blev starka 1.11,2/1640a.
– Han kändes ju fin och formstark. Om vi skulle vinna så var det nog från positionen utvändigt om ledaren och sitta lugn där. Som det kändes hade han kunnat fortsätta i femhundra meter till, sa Christoffer Eriksson.

Tom’s Got Jerry övertygade efter tufft lopp
Den tjeckiske segermaskinen Jerry åkte på sin första förlust för året (obesegrad i år i sju raka innan) när han gjorde ett bra lopp i den andra avdelningen på V86, men mötte övermakten i Tom’s Got Drive. Den Reijo Liljendahl-tränade hästen gjorde jobbet utvändigt om ledande Extremely Sweet och slog klorna i denne mitt på upploppet. Han hade sedan mod och styrka att även försvara sig mot Jerry som försöket den sista biten från andra par utvändigt. En mycket stark prestation av Tom’s Got Jerry som vann på tiden 1.12,2/1640a. Extremely Sweet höll till andraplatsen medan Jerry blev trea.

Långväga gäst var överlägsen
Den långväga gästen Give Me Five N.O. gjorde den 55 mil långa resan från Östersund enkel väg och den stora favoriten var bara bäst. Den Oscar Berglund-tränade hästen tog sin andra raka seger när han överlägsen stil prisade undan från ledningen över upploppet för Magnus A Djuse.
– Jättekul att hästen lyckas. Det är en jäkla fin häst, sa Oscar Berglund.
– Det kändes bra och han gick undan på ett bra sätt. Jag försökte öppna så bra han kunde och han tog över ledningen enkelt. Det kändes bra, jag var lite orolig för Mats häst och försökt få någon längd i utgången av sista sväng. Sedan var det ingen fara upploppet ner, konstaterade Magnus A Djuse.

Dubbel för Stefan Persson
Stefan Persson vann dubbelt på V86 på Jägersro. Först serverade han Lars Marcussen-tränade Foreign Affairs en fin löpning i den tredje avdelningen, och det treåriga stoet tackade för det genom att speeda till en säker seger. Och sedan ledde han från start till mål med Magnus R Johansson-tränade Brain Game i den fjärde avdelningen.

Favoriten tapper – och imponerande vinnare avslutade
Favoriten Carroty fick en tuff löpning utvändigt om ledaren i den sjunde avdelningen. Hon fullföljde tappert till andraplatsen men kunde inte stå emot Sangria Pellini över upploppet. Michael Nimczyk serverade sin häst ett fint lopp i tredje par utvändigt och satte in attacken sexhundra meter kvar. Hon avväpnade Carroty enkelt den sista biten.

Till sist, men absolut inte minst, så fick vi se en imponerande vinnare i den avslutande avdelningen av V86 på Solvalla. Petri Salmela-tränade Quantity Of Time tvingades anföra i ett stenhårt tempo, 1.10 första varvet efter att ha fått press av utvändige Doctor Gio i början. Men trots den höga farten så höll Quantiy Of Time de övriga ifrån sig över upploppet och vann enkelt för Mika Forss. Segertiden helt strålande 1.10,8/1640a.
Åtta rätt på V86 gav 146 576 kronor.