Lars Jakobsson, TR Bild.

V86®: Milliondollarryhme efter stor dramatik

,

Segern var klar. Då blev det överraskande galopp för Admiral As.
I stället blev det vinst i årsdebuten för Milliondollarryhme när storfavoriten felade.

Lars Jakobsson, TR Bild.


Allt såg klappat och klart ut för femte raka.
Hete elitloppskandidaten Admiral As var blytung favorit i aftonens clou Nuncios lopp och såg ut att gå mot en lika säker som väntad seger – när en galopp helt ändrade loppets utgång kort före mål.
För Örjan Kihlström hade Admiral As tidigt och enkelt tagit sig till ledningen och skaffade sig några längder in över upploppet. Men knappt hundra meter från mål flög favoriten plötsligt upp i galopp.
– Han började bryta ut lite och tappade travet. Det kom överraskande, måste jag säga. Han kändes stark och var gott gående i det läget så formmässigt verkar allt bra. Jag tror inte det är några stora grejer, men det kan vara något litet som kanske stör hästen, sa Örjan Kihlström.
– Det är tråkigt att han hoppade som klar, men sådan är sporten. Han har gjort det förr och kommer säkert göra det någon mer gång. Det är svårt att säga varför, banan var lite stum i kväll men jag vill inte skylla på det. Vi får analysera, men han är pigg och glad efter loppet i alla fall, så vi glömmer det här, sa tränaren Reijo Liljendahl.

En bra årsdebut för elitloppshästen
Någon skugga ska för den sakens skull inte falla över Milliondollarryhme.
Flaggskeppet från Fredrik B Larssons stall har varit med i Elitloppet de tre senaste upplagorna och kan mycket väl vara på väg dit igen. Med Ulf Ohlsson i vagnen spetsade Milliondollarryhme, som sedermera överlämnade till Admiral As och nu hastigt och lustig fick segern i tät kamp mot Missle Hill.
Den senare levererade en rejäl comeback på svensk mark, efter att ha gått hela loppet utvändigt om ledaren. Segertiden i loppet noterades till 1.13,0 över 2140 auto.
– Det var ju lite konstigt…Reijos häst var ju redan i mål och vår såg ut att gå mot andraplatsen när den hoppade. Det var ju tråkigt för dem, men så är det med trav. En lite konstig känsla, men vi vann och hästen såg fin ut. Han var lugn och fin, nästan lite flegmatisk och det är bra. Det blev en bra årsdebut, sa Fredrik B Larsson.

Dubbla vinnare från Frode Hamre
Frode Hamre var på hugget på Bjerke.
Det blev två segrar på V86®. Kvällens inleddes med M.S Star Trotter som med bravur infriade favoritskapet. Den pampige valacken, med Eirik Höitomt i sulkyn, kom till ledningen efter ett halvvarv och ryckte undan ur sista sväng. Något som resulterade i en överlägsen seger.
Pålitlig var även Glazier’s Vici som kirrade Hamre-stallets andra för kvällen. Åsbjörn Tengsareid hade rollen som segerkusk. Sjuåringen synade dödens, blev ledaren allt mer närgången genom sista kurvan och kopplade ett enkelt grepp in över upploppet.
Formbesked från Thai Harlem. Fyraåringen från Anders Lundström Woldens stall återvände till vinnarcirkeln efter att ha anfört sitt lopp från start till mål. Segern blev, för Vidar Hop, säker före den starkt spurtande favoriten Mc Burney.

Första fullträffen i tjugonde starten
I karriärens tjugonde start så fick Conrads Anette äntligen sätta pricket över i:et. Stoet stod för en liten skräll när hon för sin tränare Jörgen S Eriksson tog sin första seger. Det efter vad som får beskrivas som en drömresa. Conrads Anette hittade rygg på ledaren, hittade fritt spelrum över upploppet och fick kort före mål fatt i favoriten Southwind Boko som höll tappert efter en utvändig resa.
En annan som tog en efterlängtad seger var Rolf Martin som bärgade första segern på närmare ett och ett halvt år då han grejade vinsten i kallblodsloppet på Bjerke. Vinnaren gick en tung avslutning genom tredjespår för att på linjen fånga in Aner Ikke och Birk Faks. Adrian Solberg Akselsen körde vinnaren som hör hemma i Lars Martin Löves stall.
För att fortsätta på temat. Uptown Skift.
Det här var tionde starten för stoet från Svante Ericssons stall och nu kom första segern i karriären. Det lär bli fler, som det såg ut i kväll. Petter Lundberg körde direkt den barfotatravande Uptown Skift till ledningen och därifrån var det full kontroll.
Napoleon Cash är en häst som lär ha mycket pengar att hämta under säsongen. Timo Nurmos-travaren gjorde första starten på sex månader men var direkt på segerhumör. Carl Johan Jepson körde som vanligt valacken, som höll sig i ledningen hela loppet för att vinna säkert.

Elitloppsvibbar från Sister Sledge
En spännande årsdebutant fick vi se strax före V86®.
Daniel Redéns vassa amerikanska sto Sister Sledge, som vann Fyraåringseliten för ston i fjol, gjorde säsongens första framträdande. Något som slutade i en högst väntad viktoria. För Örjan Kihlström fick Sister Sledge öppna 1.08,7 första 500 för ledningen, men kunde sedan sänka farten. Återstoden av loppet blev helt utan dramatik. Segern i Avelsföreningens Jubileumslöpning togs på 1.14,2 över 2140 auto.
– En 1.08-öppning var kanske inte vad man ville se i en årsdebut, men det här bör väl föra henne framåt rejält. En väldigt kvick och snygg häst och jag tror att sprinterdistans är hennes optimala. Jag tror att om hon tagit vintern bra och har form, kan hon vara en häst för Elitloppet, sa Redén.
Åtta rätt betalade 7564 kronor. Sju rätt 76 kronor. Jackpot för sex rätt.

Daniel U. Olsson, Kanal 75