Foto: Maria Holmén/TR Bild
Mantorp 2022-06-04

Margareta Tooma och Örjan Kihlström

V86®: Margareta Tooma vägrar att förlora

,

17 raka. Ingen travare i landet kan skryta med en lika lång segerrad som Margareta Tooma. Hästen som alltid vinner, men sällan glänser. – Hon känns i regel slagen hela loppen, men hon har en förmåga att ha nosen först, konstaterade Örjan Kihlström sedan stoet motsvarat förväntningarna som omgångens största favorit på V86®.

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Mantorp 2022-06-04

Margareta Tooma och Örjan Kihlström

Hon har inte förlorat på över två år.
Trots det blir det ofta spännande när Margareta Tooma tävlar.
Så även den här gången då Kihlström tidigt övertog ledningen och fick bestämma tempot efter behag, men ändå tvingades rycka i alla snören på upploppet för att hålla ifrån sig utmanande Cronos Degli Dei.
– Hon öppnade fantastiskt bra, men jag var ändå tvungen att köra för fullt för att komma ut. Sedan känns det alltid som att hon är trött i första sväng. Hon var lite seg när vi skulle höja tempot, men sista biten så lunkar hon undan. Hon gör det hon ska varje gång, varken mer eller mindre, konstaterade Kihlström om landets segerstaplare nummer 1.
Om stallkamraten Ohh Tooma kan nå lika långt återstår att se. Daniel Redéns senaste förvandlingsnummer hade i alla fall inga problem att tåga undan till tredje raka segern.
– Det är ett jäkla driv i henne, hon påminner lite om Margareta på det sättet, hon har ett otroligt vägvinnande steg, berömde Kihlström.

Kallblodsfavoriterna föll
Kallblodsfesten på Bergsåker blev mindre förutsägbar.
Per Linderoth levererade omgångens två största överraskningar i en snygg spurtdubbel bakom Mats Gällerstedts Vännfors Stjärna respektive Jan-Olov Perssons Svarte Petter.
Kvällens tredje storfavorit Tangen Bork fick stryka på foten i en rafflande upploppsduell mot landsmannen Brenne Odin (Åsbjörn Tengsareid körde och Jens Kristian Brenne tränar).
Tom Erik Solberg och Öystein Tjomsland revanscherade sig emellertid omgående då Sjö Vant sluggade ner tappre favoriten Briskeby Pilen i sista steget före mål.
Margareta Toomas statistiska motsats i omgången var Jörgen Westholms fyraåring Valmar E.W. som kom till start segerlös i 18 starter från spår 12 bakom bilen. Trots det var spelarna med på noterna när Claes Sjöström blåste förbi över upploppet.
Ännu mer betrodd var Fredrik Wallins likaledes segerlösa treåring Nemo di Quattro som tog sig till spets för Magnus A Djuse och fastställde utdelningen för åtta rätt till 19 013 kronor.

Double Deceiver slagen men vann ändå
Och det serverades fin sport även innan V86 drog igång.
På Bergsåker gjorde fyraårige supertalangen Eld Prinsen debut för Öystein Tjomsland och levde upp till förväntningarna i en överlägsen triumf.
– Han var väldigt fin, uppförde sig bra och var lugn hela vägen. Det gick ganska fort över upploppet och det är en häst som kan gå långt om han får hålla sig frisk, kommenterade Tjomsland efter att ha kört runt banan på 1.26,8/2 140 meter autostart.
Daniel Redéns dyrgrip Double Deceiver var löpsugen värre i återkomsten på tävlingsbanan i Najos Minne för fyraåringar.
Örjan Kihlström fick hålla i sig för att varva på 1.11,9 och hade inget att sätta emot när skuggande Don’t Say Gar tryckte till runt slutsvängen. Men den senare kastade sig i galopp med klart grepp i början av upploppet varpå fjärdehandsfavoriten till att vinna Elitloppet nästa år höll undan till fjärde raka segern på svensk mark.
– Jag körde ordentligt från början och han var väldigt snabb. Men han blev lite väl pigg under vägen och sprang lite för fort, det kostade krafter. Jag kände mig slagen när Magnus häst galopperade. Han var lite rostig, men det det finns säkert mer att ta av framöver, det är en jättefin häst, konstaterade Kihlström efter segern på 1.11,9/2 140 meter autostart värd 100 000 kronor.
På fredagen fortsätter V86 Superdays när omgången delas mellan Axevalla och Romme.