V86: Leo bäst i både stövlar och skor

,

V86-vinnare i sulky och i sadel.
Emilia Leo tog en unik dubbel på onsdagskvällen.

I Frankrike är det inte ovanligt att de bästa kuskarna också tillhör toppen i monté.
I Sverige är det ytterst få som kombinerar de båda grenarna på högsta nivå.
Ett stort undantag är Emilia Leo som på onsdagen fick chansen att visa sina konster i båda disciplinerna.
Det började på Claes Sjöström-tränade Sebastian Hall som reds till ledningen, men överlät kommandot till attackerande Joyride Cane vid varvningen.
– Hästen i trivs i bra tempo, men jag var inte nöjd när jag fick ge ifrån mig ledningen. Jag red lite för fort med honom senast och ville inte göra om det, så jag chansade och släppte, förklarade Leo vars häst närmast brisade undan då han fick sträcka ut igen över upploppet.
– Man måste hålla honom på bettet, men det fanns krafter kvar. Idag var han bara bäst, konstaterade Leo innan hon vägde in, slet av sig ridstövlarna och satte sig upp bakom Anna-Lena Göransson-tränade Osah’s Bolt i nästa lopp.
Från ledarryggen var man ordentligt avhängda runt slutsvängen, men trots detta kunde undflyende Pretty Boy Floyd fångas in på mållinjen.
– Jag hade fullt fokus på att hålla min häst i trav. Han fungerade bättre än senast, men vi har fortfarande lite att slipa på. På rakorna går det bra, nu är det kurvorna vi får jobba med. Det är kul att lyckas med sådana här hästar som man får köra gång på gång och även kan köra för framtiden, konstaterade Leo efter sin dubbel.

Strålande årsdebut
Kvällens sportsliga prestation dröjde till avslutningen då Timo Nurmos-tränade Man at Work visade härligt löpsug i sin första start för året.
– Jag hade inte tänkt köra så, men hästen tog i så hemskt på första långsidan att jag inte hade något val. Man fick en väldigt bra känsla när man satt bakom. Han var fantastiskt bra, var sällsynta lovord från Örjan Kihlström sedan han styrt fram utvändigt om ledande M.T.Malkin och pressat musten ur denne och övriga konkurrenter.
Full fart hela vägen var även Tomas Petterssons taktik bakom Kimbee Dream. En 1.08-öppning gav stumma ben till slut, men inte mer än att det räckte för att hålla undan.

Trav – det roligaste som finns
Betydligt behagligare blev det för kvällens tre övriga spetsvinnare.
Stefan Melanders V75-nötare Digital Performer bjöds ut på internetauktion på tisdagskvällen och klubbades för 120 000 kronor.
Hälften av detta sprang han in kvällen efter via en snabbstart i händerna på Björn Goop.
Ännu mindre dramatik sågs i V86-inledningen då Reverend Wine då spänstade undan i överlägsen stil för Ulf Eriksson.
– En skön känsla, jag var lite nervös idag, konstaterade tränaren Diederik Meilink som torde kunna matcha vidare sin sexåring i V75 under vintern.
Samma taktik valde Kaj Widell och Balto d’Huon, även om segermarginalen blev betydligt mindre.
Även stod en lycklig tränare vid sidan.
– Det var häftigt. Han såg jättefin ut. Jag tycker synd om alla de som inte håller på med trav, det är det roligaste som finns, jublade Stellan Tidelius.

Miljonutdelning på nytt
Roligt blev det även för människorna bakom de fyra system som lyckades finna åtta rätt.
Tre stycken var inlämnade via atg.se och ett i Tyskland, vilka gav vinster mellan 1,5 och 1,9 miljoner kronor.
Att V86-utdelningen åter sköt i höjden kunde de tacka kusken Torbjörn Jansson, tränaren Hans E Andersson och hästen Rocky Tilly för sedan man fixat kvällens stora knall via en resa i ledarryggen.

Robin Johansson, Kanal 75