V86: Jätteutdelning när Söderkvist tog 3 000:e segern

,

Stefan Söderkvist blev på onsdagen den svenska travhistoriens 19:e kusk att nå 3 000 segrar när han styrde Elegant Ås först över mållinjen och bidrog till jätteutdelning på V86.
– Det är många segrar så det får jag vara jättenöjd med, sa toppkusken, som visar samma filbunkslugn i segerintervjuerna som i sulkyn.

Stefan Söderkvist tog sin första seger med Coretta 1975. Med andra ord har han snittat sex segrar i månaden i över fyra decennier. Ett resultat som till och med överträffar Söderkvists egna förhoppningar.
– När jag vann mitt 2 000:e lopp sa jag att jag inte kommer att vinna 3 000. Nu kan jag säga att jag inte kommer att vinna 4 000.
Under större delen av sin karriär, som tog sin början på Dannero i Kramfors, har Stefan Söderkvist varit travtränare. Genombrottshästen hette Amiretta.
– Det var mycket tack vare henne som jag fick chansen att flytta hit till Göteborg, så det är väl hon som har betytt mest för min karriär, men sedan har jag kört väldigt många fina hästar åt många bra tränare så de har stor del i det här också.
För tolv år sedan valde Söderkvist av hälsoskäl att bli kusk på heltid och bland topphästarna man förknippar honom med finns Fridhems Ambra och Noras Bean. Och än kanske inte karriärens största framgång har kommit.
– Jag hoppas att jag kan få uppleva saker som jag tycker är ännu bättre än vad jag redan har gjort, sa Söderkvist efter onsdagens jubileumsseger på Åby, som togs från ledningen med Ida Lundquist-tränade Elegant Ås.
– Vi kunde slinka ut och ta över ledningen och sedan kändes han bra hela vägen. Han har tävlat bra tidigare också och nu fick han full utdelning.

Tunga skrällar gav jätteutdelning
V86-omgången delades mellan Åby och Solvalla och Elegant Ås var en liten överraskning för spelarna, som under kvällen fick flera kallduschar. Största överraskningen levererade Kaj Widell på huvudstadsbanan i form av enprocentaren Jeepster. Med nummer tolv på brickan rundade det Monica Janisels-tränade stoet motståndet över kort distans.
– Jag var ute och köpte korv i sista sväng så hon får klart godkänt, sa segerkusken glatt.
Även Adrian Kolgjini var i skrälltagen och satte dit Lars I Nilssons 20-oddsare Springfield på Åby och Pierre Nyström vann till 26 gånger pengarna med Lise-Lotte Nyströms fina tvååring Drizzle C.C. på Solvalla.
– Det är lite klasshäst utöver henne. Det känns så, det är rätt sort, berömde Pierre Nyström.
Övriga V86-lopp på Åby vanns av Petri Puro-tränade Othala (Johnny Takter) och Jan Kristian Waalers Ultimate Photo (Dagfinn Aarum). På Solvalla utgjordes övriga V86-avdelningar av Gösta och Sören Nordins lopp. I Sörens lopp kämpade sig Timo Nurmos Antonio Trot först över mållinjen. Göstas lopp hade luften gått ur redan på förhand när trav-Sveriges största stjärna Nuncio ströks för förkylning. Och inte blev det mer rafflande när ledaren Attack Diablo fick avverka inledningsvarvet på för klassen häpnadsväckande långsamma kilometertiden 1.18,9. Därefter sprintade den Peter Untersteiner-tränade sexåringen undan till enkel seger.
– När man såg startlistan trodde man inte riktigt på seger men det svänger snabbt i den här branschen, sa segerkusken Christoffer Eriksson.
Endast tre inlämnade V86-kuponger hade med samtliga vinnare och för det belönades de med 5 246 140 kronor vardera, bara för åtta rätt. Sju rätt delade ut 40 169 kronor och sex rätt 1 590 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75