Dion Desselaar körde nytt svenskt rekord för utländska tvååringar med Novato

V86®: Holländaren flygandes på nytt svenskt rekord

,

Holländaren Dion Tesselaar dominerar unghästloppen på Jägersro för dagen.
För andra året i rad tog han på onsdagen hem finalen av Breeders Course för tvååriga hästar.
700 000 kronor in till nye bekantskapen Novato i hingstens blott andra start i livet.
– Det är en snygging och en stor häst det här – och så kan han springa snabbt vilket är viktigast, sa Dion Tesselaar som körde ett nytt svenskt rekord.

Dion Desselaar körde nytt svenskt rekord för utländska tvååringar med Novato


På onsdagskvällen drog V86® Super Days igång – ATG:s satsning med sex omgångar V86® på åtta dagar. Onsdagen 5 oktober får vi veta hur många miljoner som samlats i multijackpoten. Utdelningen för sex rätt uteblev den här kvällen och bygger superjackpoten nästa onsdag.
Solvalla och Jägersro var först ut med en ordinarie omgång där Malmö var värd för kvällens mest emotsedda lopp: Breeders Course-finalen för tvååringar. En uppgörelse med hela 700 000 kronor till vinnaren.
Holländaren Dion Tesselaar vann loppet i fjol med Gio Cash och återvände i somras med samma häst till Jägersro och vann treåringarnas final i loppserien Breeders Course.
I tvååringarnas uppgörelse på onsdagen klev holländarens nya häst Novato undan till en smått överlägsen seger på tiden 1.12,4 över 1640 meter auto – ett nytt svenskt rekord för utländska tvååringar.
Fyra av elva startande galopperade bort sig bakom bilen, däribland Timo Nurmos favoritspelade Tino Barosso som Örjan Kihlström åkt ner till Malmö för att köra.
Per Nordström flög till ledningen med tvåprocentaren Loveletter In och svarade när Ken Ecce tryckte på för att överta med Tomas Malmqvists betrodde Fiftyfour i en öppning som kostade 1.10,0 första halvvarvet.
700 meter från mål tog Dion Tesselaar sats med Novato och utmanade ledaren. 500 meter från mål kunde Tesselaar ta över ledningen och Novato var överlägsen.
Tvåa Magnus Dahléns Eminem Font som tjänade 350
000 kronor och trea Fiftyfour som spurtade bra efter att ha backats loss.

Böter till vinnaren
Domarna fann att Dion Tesselaar hade stört ett par medtävlare i starten – bland annat Kihlström och Tino Barosso – och gav holländaren böter.
– Han blev rädd när vi kom åt en konkurrents hjul men redde ut det. Det är en fantastisk häst. Han är snabb och har styrkan, sa segerkusken Tesselaar som satte sig i lastbilen och körde hem till Wolvega efter tävlingarna.

Lugauer fixade segern
Regnet vräkte ner i Malmö men banan höll mycket bra och blev mest hård under den plaskiga ytan.
I V86-inledningen ändrade och donade Conrad Lugauer in i det sista med en av de verkligt stora favoriterna på V86-spelet, Laradja Vrijthout.
Den sjuårige valacken ställer till det för sig ibland som i den senaste starten då det blev galopp bakom bilen. Nu fick hästen skor på alla fyra hovar för första gången på länge och spårade runt om.
Laradja Vrijthout såg ut som en retad tiger och klev undan på den hårda banan på tiden 1.11,3 över 1640 meter auto.
– Håller han bara nerverna i schack är det här en jättefin häst. Nu var han perfekt igen, sa Lugauer.
I V86-5 tog Wilma Töll hand om ledningen och höll ett bra tempo hela vägen till mållinjen. Segern togs via 1.14,2 över 2140 meter volt.
– Hon trivs i ledningen. Hon tog i väldigt fint så fort hon hörde någon häst bakom sig, sa Thomas Uhrberg som tränar och kör.
Without a Doubt har gått bra under sensommaren och tog nu andra raka segern på kort tid på Jägersro. Återigen satt Gustav Johansson bakom fyraåringen och återigen handlade det om ledning från start till mål. 1.11,1 över 1640 meter auto blev tiden i klass I-försöket. Jägersros Patricia Van Der Meer tränar.

Eddy blåste till dom
I huvudstaden var vädret behagligare och tävlingarna blev mera rättvisa.
Solvallatränaren Claes Sjöström gjorde klart på förhand att det skulle bli ett lopp på lång väntan med speedige Eddy West. Spelarna kände till att det var riskfyllt med en defensiv från 20 meters tillägg men gjorde ändå sexåringen till stor favorit på Solvalla.
Allt löste sig perfekt. Claes Sjöström följde med som andra häst i tredjespår under slutrundan och kunde sitta kvar till upploppets början och bara blåste till seger med oerhört nyttige Eddy West. Tvåa en positiv Fighter med tränaren Markus B Svedberg i sulkyn.
I Svensk Travsports Unghästserie för fyraåriga ston kunde Erik Adielsson ta över ledningen efter 500 meter med Indira Split och fick sedan bestämma loppet som han ville.
Timo Nurmos sto var kvällens största favorit spelad på 59 procent. I somras vann Indira Split tröstloppet till Stochampionatet och varit bra även efter det i årgångsloppen.
– I den här klassen duger hon väldigt, väldigt bra, sa Erik Adielsson som meddelade att han hade flera utrustningsväxlar sparade.
Finsktränade Solar Wind (Roni Paldan) vann ett sprinterlopp med Mika Forss i sulkyn
I det avslutande loppet segrade A Girl Has No Name och Jorma Kontio i stoets första start sedan i mitten av juli. Timo Nurmos fjärde seger för kvällen.
Nu rullar V86 Super Days vidare med Örebro och Bergsåker som värdbanor på torsdagen och Bollnäs och Axevalla fredag kväll.
Nästa vecka fortsätter satsningen med ett par omgångar innan finalen onsdag 5 oktober. Då ska alla ihopsamlade pengar från i juni och jackpots den sista veckan delas ut.
Åtta rätt på onsdagen delade ut 2266 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75