V86: Haugstad både brände och skrällde

,

I fjol skrällde Spoil Me i Svensk Travaoks och tjänade 2,8 miljoner kronor.
På onsdagen skrällde hon igen då hon vann ett högklassigt fyraåringslopp på Solvalla
– En fantastisk häst som tillsammans med och Heavy Sound gett mig mina största stunder på travbanorna, sa kusken Kenneth Haugstad.

Solvallakvällen bjöd på sol, en kylig nordanvind och en ganska lös bana som många hästar hade lite svårt att bemästra. Kusken Kenneth Haugstad konstaterade att det är upp och ner i travet – och han sa det efter att han först bränt med storfavoriten Caddie Lisieux i V86-6 och sedan skrällt med Spoil Me i V86-7.
Bakom Spoil Me satt Kenneth Haugstad fjärde par invändigt medan storfavoriten Princess Face bekvämt fick bestämma tempot i ledningen tillsammans med Adrian Kolgjini.
Men så in på upploppet var luften slut för favoriten och sedan 100 meter från mål kom plötsligt luckan för Spoil Me som avgjorde enkelt.
– Hon var inte som bäst på Åby, men sist var det bra tryck och i dag ännu mer tryck.
Jag skulle köra snällt och det kommer massor med lopp… att vinna och köra snällt, det är bra, konstaterade Kenneth Haugstad.
Närmsta planerna för Spoil me är förstås se de stora loppen för de fyraåriga stona.
– Stosprintern och Stochampionatet, vi får se om hon går ut i båda, sa Kenneth Haugstad.

Ohlsson kvällens kusk
Kenneth Haugstad förlorade alltså med Caddie Lisieux som var V86-omgångens mest streckade häst. Catarina Lundström-tränade Undine var starkast över upploppet i en härlig duell upploppet ner i händerna på Ulf Ohlsson.
Ulf Ohlsson blev kvällens kusk med totalt tre V86-segrar.
– Det här var en jättefin häst. Vi satt långt bak och jag förstod att hon skulle behöva gå rejält sista 700. Men det bet bra, hon kändes stark och rejäl och kunde avgöra knappt men säkert.
Hon tillhörde de bästa i fjol som tvååring och kommer säkert tillhöra de bästa i år också, sa Ulf Ohlsson om Undine.
V86-1 såg länge att bli en promenad i parken för Bianca Am i ledningen, men in på upploppet började favoriten tappa travet och drygt 100 kom galoppen. Istället avgjorde 16-oddsaren Tide Water enkelt sedan Torbjörn Jansson backat sig loss från rygg ledaren in på upploppet.
– Jag var faktiskt ganska optimistiskt i dag, bra läge och motståndet såg inte så blodigt ut. En fin rejäl häst som bättras hela tiden, kommenterade vinnarkusken som även tränar segraren.
Det behövdes en ordentlig titt på målfotot för att kunna skilja Timo Nurmos-tränade Ceasar Sisu och Robert Bergh-tränade Sambuca Knight i V86-2.
De båda fyraåringarna kämpade sida upploppet ner och favoriten Ceasar Sisu i ledningen höll undan men minsta marginal mot tappre Sambuca Knight som gjorde grovjobbet utvändigt om ledaren.
– Två riktigt fina hästar, konstaterade Jorma Kontio som satt i vinnarsulkyn.

Liljendahl glad och förbannad
Loppet föregicks av viss dramatik då måldomaren inte var nöjd med hur Robin Roof såg ut i provstarterna, ringde banveterinären som sedan gav hästen startförbud efter tittat extra på hästen.
Tränaren Reijo Liljendahl var inte nöjd och gav uttryck för sina känslor sedan hans Danne Edel vunnit V86-3 tillsammans med Ulf Ohlsson.
– Jag tycker Danne är mer strykningsmässig med sin aktion. Jag är förbannad på det här scenariot. Någon form av bedömning måste tillåtas av tränarna. Vi måste få ha någon dialog med banveterinären innan de stryker hästen. Jag är riktigt förbannad på måldomaren, dundrade Solvallatränaren.
Reijo Liljendahl kunde räkna in ytterligare en V86-seger under kvällen sedan treårige Mellby Emeralds imponerat i spets i V86-5 tillsammans med Ulf Ohlsson.
Det var första gången treåringen startade bakom startbil och han skötte sig perfekt.
– Han var rädd för bilen före tävlingarna, men det är en klok fin häst som kommer att utvecklas. Jag tror jag har en bra häst i den här, sa Reijo Liljendahl.

Skånsk triumf avslutade
Trinity Zet bjöd på en riktigt imponerande insats i V86-4 då hon efter tuff inledning kom till ledningen 1 500 meter från mål och sedan vann på nya rekordet 1.12,3 över 2 140 meter, autostart.
– Hon är riktigt grym, ändå fick hon inte riktigt fäste i banan. Hon gör det bra, hon är grym den här tjejen, sa tränaren och kusken Daniel Redén.
V86-omgången avslutades genom seger för Takestwoforatango som spurtade ner favoriten Trabant. Jägersrotränaren Conrad Lugauer gästade Solvalla med en häst och belönades med 100 000 kronor i klass II-försöket.
– Hästen var fantastisk fin. En mycket fin prestation, sa Conrad Lugauer.
Åtta rätt på V86 gav 110 680 kronor. Sju rätt 1 050 kronor och sex rätt 92 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75