V86: Goop kan sitt Åmål

,

En katapultstart till den åtråvärda ledningen.
Björn Goop kan Åmåls bana och även om norske hästen Photo Lavec är rask från start var det ändå en liten överraskning att duon skulle sno åt sig täten i onsdagens storlopp Torsten Janssons Minne och bolla med konkurrenterna.
– Det var flera startsnabba hästar med och jag var lite orolig. Men han var som en raket från start så det var aldrig några problem, berömde Goop.

Gott om krafter kvar. Björn Goop vann Torsten Janssons minne med norske hästen Photo Lavec.


2812 personer hade sökt sig till naturfagra Åmålstravet på onsdagkvällen då den dalsländska banan stod som ensam arrangör för V86-spelet.
I loppet för den högsta klassens hästar – Torsten Janssons Minne – var alla som vanligt överens om att mycket kunde avgöras i starten.
Så brukar tongångarna gå på den lilla 800-metersbanan.
Poet Broline från innerspåret eller Star Advisor Joli? Möjligen Lucifer Lane. Någon av dem skulle braka till spets.
Svaret blev att ingen hade skuggan av en chans mot norske gästen Photo Lavec med Björn Goop i sulkyn. Från ett fjärdespår flög sjuåringen till täten och efter att Goop hade fått lugna ner tempot första rundan kunde ingen utmana över det korta upploppet.
– Han öppnade jättebra från start, hade bra teknik i svängarna så det var ingen riktig fara, sade Björn Goop som skar mållinjen med en frisk häst på tiden 1.12,5 över 2080 meter auto.
Plus plus till Lucifer Lane som avslutade starkt till andraplatsen.

“En joggingtur”
Tränaren Tom Erik Solberg befann sig i Oslo för tävlingar. Skötaren Toril Clemensen tog hand om hästen efter loppet.
Photo Lavec var bra som tvåa och trea i Bjerke Cup under Oslo Grand Prix-dagen. På onsdagen kom första årssegern.
– Han var pigg och fin i mål och egentligen såg det ut som en joggingtur, summerade Toril Clemensen.

Häst för Frankrike
Björn Goop rundade av V86-spelet med egentränade femåringen Short in Cash i ett försök i klass I på rikstoton. Det var frågan om fjärde starten i Goops regi och en offensiv från bakspår till täten.
Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2080 meter auto. Hästen såg formidabelt fin ut när den spänstade undan.
– Han var jättefin i dag och gick i mål med gott om krafter sparade. Planen är att försöka “få upp” honom i tillräckligt med prispengar och sedan åka till Frankrike i vinter. Jag tror att den stora banan där kommer att gynna honom gott, sade Björn Goop.

“Ändå något” till Martinsson
Zolo Sensation var bara bäst över de 2880 meterna i klassikern “Ändå Något”. Peter Untersteiner (tre V86-segrar under kvällen) körde till ledningen och där stannade den femårige valacken loppet ut. En häst i sitt livs form av intrycket att döma.
– Vi hade tur att två av de bästa hoppade bort sig. Men visst, han var bra! sade Axevallaproffset Eric Martinsson som tränar hästen.
Segertiden skrevs till 1.16,2 i loppet med 70
000 kronor till vinnaren.
Någon större vinstchans trodde inte Peter Untersteiner på när han körde ut med Ottens Flamma.
Det fyraåriga stoet hade varit betrodd av spelarna i starten före men var inte som bäst den gången. Nu var hon riktigt rejäl och kämpade ner ledande Bravo Qadir kort före mål med en klassisk långspurt i loppet där storfavoriten Imola Boko galopperade bort sig.
– Hon är ospeedig men småstark och nu provar vi att kvala in henne till Stochampionatet, sa Halmstadtränaren om stoet som ägs av tolv vänner i HB Stall 12
i Lerum.
En häst Peter Untersteiner trodde desto mer på var vinnaren av den femte V86-avdelningen, ett försök i Diamantstoet. Amazing Sensation, obesegrad från ledningen efter tre starter, tog med turens hjälp ledningen från det på Åmål svåra innerspåret och avverkade de 2480 meterna väldigt enkelt.
– Jag har feeling för att det kan ja en bit det här! sade Halmstadtränaren.

Fortsatt leverans av Rappnor
Sexårige kallblodshingsten Rappnor från Norge vinner drygt var tredje start. Hästen är säkerheten själv och galopperar ogärna och gjorde det inte på onsdagen heller.
40 meters tillägg i ett försök i Dubbelcupen åts upp snabbt. Stallskriket Stumne Luna travade sämre och sämre i ledningen för Carl Johan Jepson och galoppen kom följdriktigt under slutrundan och Rappnor hade då direkt fem-sex längder ner till övriga.
En säker favoritseger (33 procent) signerad Ole Johan Östre som är tränare på Momarken. 1.26,6 över 2520 meter var ett nytt rekord för sexåringen.
Tommy Karlstedt har en framtidshäst i sexårige valacken From Macarena
Omgången inleddes med en norsk halvskräll på V86-spelet där Olav Mikkelborg körde Exciting Chip till seger.
Finfina 28,5 miljoner kronor blev omsättningen på V86 den här jackpotkvällen. Åtta rätt betalade 183 937 kronor, sju rätt 941 kronor och sex rätt 90 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75