Mikael Rosenquist/TR Bild.

V86®: Familjefest och glädjetjut

,

Hon utlovade full fart från start till mål.
Det höll.
Wilma Wallberg och mamma Ann-Sofie Larsson satte punkt för onsdagens V86 med ett mäktigt segervrål.
– Det här är absolut min största och roligaste seger, jublade den 22-åriga kassörskan sedan Mellby Hoffa dundrat undan i ledningen.


På dagarna sitter hon i kassan på ICA.
På kvällarna tränar hon häst tillsammans med mamma.
På onsdagen fick Wilma Wallberg uppleva sin största stund hittills som travtränare sedan Mellby Hoffa och Magnus A Djuse rundat av V86 med att hålla till mål trots en 1.09-öppning.
– Hästen blev kanske lite väl pigg och la bort lite kraft. Men han gjorde det jättebra och sträckte på sig hela vägen, berömde Djuse sedan han gjort precis vad tränare Wallberg önskat på förhand: nämligen gasat för fullt mot ledningen.
– Vi vet att han inte gärna släpper någon förbi sig så det var taktiken idag. Det är så skönt när man har en bra känsla och det går vägen, berättade Wilma Wallberg som är dotter till proffstränaren Håkan Wallberg och efter tre års utbildning på Wången arbetat som hästskötare hos Mattias Djuse och Jan-Olov Persson.
Men sedan ett år tillbaka tränar hon hästar ihop med sin mor Ann-Sofie Larsson och nu fick duon uppleva sin största seger tillsammans.
Glädjen gick inte att ta miste på i ett mäktigt segervrål när Mellby Hoffa försvarade sig mot ettrigt utmanande favoriten Heloise Am på för årstiden snygga 1.12,5/1 640 meter autostart.
– Äntligen! Den här köpte vi för dyra pengar och alla säger att vi betalat för mycket. Hästen har varit sjuk och det har krånglat, men nu fick han visa vad han kan, sade Ann-Sofie Larsson innan dottern fyllde i framtidsplanerna:
– Nu hoppas vi att han kan vara med lite på lördagarna, jag tycker att han har kvalitéerna som krävs för det.

Velten reglerade fälten på Jägersro
Samma segertid sprang Velten Red Red Red i en imponerande uppvisning på Jägersro.
För kusken Michael Nimczyk och tränaren Simon Woudstra innebar det att man tog full pott på V86 sedan man tidigare spårat runt om även med Velten Isabel.
– Det var samma med båda hästarna, snabba första 500 och sedan kunde jag bestämma tempot. Han (Velten Red Red Red) kändes väldigt stark hela vägen, en enkel seger. Väldigt bra gjort av tränaren att komma med två hästar till Jägersro och vinna med båda, berömde segerkusken sin nederländske kollega som inför kvällen bara startat en häst i Sverige i karriären, men sannolikt lär höra tala om sig igen.
Och det blev sydliga gäster för hela slanten på Jägersro.
Dessförinnan hade det nämligen blivit en dansk dubbel.
Men inte genom omgångens största favorit Quiz Roc som från ledningen fick sträcka vapen mot utvändiga landsmaninnan Lisa Lisieux och Henrik Thomsen.
En favorit som höll var däremot Morten Juuls urstarke segermaskin Giantissimo sedan Birger Jörgensen kört till ledningen och tågat undan i knepig aktion.

Vältränade nyförvärv
På Solvalla blev det istället nyförvärvens kväll.
Peter G Norman låg högt i förhandssnacket med Ninja’s Kiss som blev favoritspelad trots mer än årslång tävlingsfrånvaro och avgjorde trots utvändig resa.
– En bra insats av hästen och ett snyggt tränarjobb, berömde körande Örjan Kihlström.
Jörgen Westholm hade ställt iordning A Cash Machine åt William Ekberg som tackade med att spåra från start till mål.
Kvällens mest dramatiska upplopp bjöd vikarierande Marcus Lillius på bakom Stefan Granlunds Ninja Zon. Från ledningen släppte man nästan en halv längd till utvändige favoriten Ozzy’s Melody runt slutsvängen, bara för att kontra hem segern med klar marginal.
– Stefan hade sagt åt mig att hon inte fick vara först in på upploppet. Det var bara att svälja tungan några gånger och hoppas. Det stämde perfekt, hästen kämpade hela vägen, förklarade Lillius som även satte en vinnare åt formstallet utanför V86.
En V86 som lockade med 18,5 miljoner kronor i åttarättspotten och där utdelningen stannade vid 55 514 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75