Dallas och Jorma Kontio dundrar undan på årsbästa 1.11,1/1 640 meter autostart. Lars Jakobsson TR Bild.

V86®: Ett system tog potten när Dallas blev snabbast i landet

,

Årets prestation.
Åttaårige Dallas rusade runt Solvalla i vansinnestempo på onsdagskvällen.
– Det var inte helt oväntat för oss. Det är en helt fantastisk häst, jublade skrälltränaren Linn Strandqvist efter uppvisningen på årets snabbaste tid i Sverige.
En skräll som bidrog till att ett system tog hem hela åttarättspotten och fick över 7,7 miljoner kronor.

Dallas och Jorma Kontio dundrar undan på årsbästa 1.11,1/1 640 meter autostart. Lars Jakobsson TR Bild.


En snöstorm hade lamslagit huvudstaden under dagen.
Men idogt arbete av banpersonalen i kombination med uppehåll gjorde att Solvalla kunde bjuda på “en fin vinterbana” som några aktiva beskrev det under tävlingarna.
Men att det skulle vara en bana för rekordtider kunde nog ingen ana.
Och att Dallas skulle svara för vad som måste betecknas som årets främsta prestation på svensk mark var inte mindre svårt att räkna ut.
Via tredjespår fram utvändigt tryckte körande Jorma Kontio på i 1.10-fart första varvet för att knäcka ledande Rally Inge. Men istället för att tvärstanna efter en obegripligt optimistisk styrning så dundrade Dallas undan i överlägsen stil på 1.11,1/1 640 meter autostart – årets särklassigt snabbaste tid i landet.
– Tränaren sa att hästen skulle vinna och att det bara fanns en taktik, att köra framåt. Det passade bra med en dålig kusk… Jag ryckte tussarna men hade norsken kvar och det fanns lite krafter sparade. En jättefin häst att köra, konstaterade Kontio.
Tränaren heter Linn Strandqvist och hade en helt annan syn på loppet än spelarkollektivet som bara la två procent av insatserna på hästen som var segerlös i 19 starter sedan januari 2021.
– Gud vilken jäkla häst, vilken comeback. Han är bäst. Jag har sagt det i många intervjuer. Jag åker inte till Solvalla för att fega ur. Vi visste vad vi hade. Han drog inte ens norsken, vi sparar den växeln ett tag till, jublade Strandqvist som inte lär behöva vänta två år till på nästa triumf om hon kan konservera den här formen.

“Så perfekt det kan bli”
Men det skulle komma överraskningar även på Bjerke.
Langlands Teddy var minst spelad i kallblodsloppet, men spurtade förbi alla från köplats i händerna på gästkörande Johan Herbjörn Undem.
Nästa knall hette Chloe Degli Dei som tog en liknande segerväg för Lars Anvar Kolle.
Olav Mikkelborg tog en rakare väg till vinnarcirkeln då han placerade The Baron i rygg på ledande H.M.Lovely Covers och aldrig behövde vrida ut då den senare bröt ut ett helt spår över upploppet.
Den sportsliga godbiten från Norge serverades av omgångens största favorit. Frode Hamres USA-födda treåring Fine Wine Fashion kom obesegrad från två starter på sin nya kontinent och med ett sällsynt gott rykte.
Det levde hon upp till utan problem sedan Magnus Teien Gundersen omgående skickat till ledningen.
– Hon är så perfekt det kan bli, det känns inte att det går fort när man sitter bakom. En mycket fin häst som blir spännande att följa. Jag tror att hon kan springa väldigt fort på Solvalla i maj, klargjorde segerkusken.

I storebrors fotspår
Den favoritsegern gjorde att värdet på V86 kom att växa från minimala 9 till maximala 6 744 720 kronor.
För det krävdes ytterligare en överraskning signerad Red Hot Roadster som svepte runt fältet i härlig stil för Andreas Peterson i Gösta Nordins Minneslopp för amatörkuskar.
Nästan en repris från fjolåret då storebror Dark Roadster segrade för samma konstellation.
– Det här trodde vi inte. Han stod hårt till i loppet, men Andreas ville så gärna köra det här eftersom han vann med Dark förra året. Den här hästen förvånar en ibland, det var härligt, konstaterade tränaren Emma-Sara Sjöberg.
Omgångens andra storfavorit var Timo Nurmos-tränade Southwind Boko som höll för trycket i en övertygande årsdebut i händerna på Magnus A Djuse.

Svedberg fixade miljonerna
Det innebar att ett enda system återstod i sista avdelningen.
Och detta hade singelstreck på Michigan Bro.
De berörda spelarna lär ha satt andan i halsen när Markus B Svedberg fick bära sin häst runt första sväng, men när värsta konkurrenterna Agassi Broline och Drill stångade i stenhårt tempo i täten såg det plötsligt bättre ut.
Och när Svedberg gled fram i tredjespår runt den sista svängen lär vrålen ha ekat då systemet som var sålt i tolv andelar, kostade över 2 000 kronor och hade två spikar tog hem hela potten och fick totalt 7 708 026 kronor.
Konstruktören bakom systemet är den tidigare landslagsmålvaken i handboll Johan “Hubbe” Sjöstrand som gjort andelssystemet via ATG:s paraply “Vinna Tillsammans”.
Andelarna kostade 382 kronor styck och betalade nästan 650 000 kronor tillbaka.

Robin Johansson, Kanal 75