Mikael Rosenquist/TR Bild.

V86®: Djusedominans på Solvalla

,

Riviga lopp och en olöslig V86-rad som bäddar för jackpot nästa vecka.
Det blev resultatet sedan tre bröder Djuse sopat rent i finalerna av Solvallaserien.
– Det avgjorde mycket när jag kunde hålla ute Magnus i början, kommenterade storebror Mattias familjefejden efter triumfen med Final Whistle.


De första finalmeetinget i den nyinstiftade Solvallaserien bjöd förstapris på 150 000 kronor och garanterade högre sportslig klass än brukligt på onsdagarna under vinterhalvåret.
Det betydde inte att det blev mer förutsägbart, för få hade nog räknat ut att lägsta klassen skulle utmynna i en rafflande upploppsduell mellan Nuncio-sönerna tillika 50-oddsarna Xanthis Hilton (Stefan Melander tränar) och Andy Gel.
Den förre visslade till spets för Mats E Djuse och lyckades hålla nosen före sin tappre utmanare.
– Jag har suttit i tredje, fjärde inner med honom varje gång och känt att hästen blivit allt bättre. Nu kom vi relativt enkelt till ledningen och det kändes att han trivdes med att springa där. Det är en fin travare som haft handbromsen i tidigare, nu börjar han släppa på den, förklarade mellanbroder Djuse omgångens största knall.
Sedan tog storebror Mattias över showen. Först genom att svara ut “Årets Kusk” 2022, alltså yngsta broder Magnus. bakom favoriten Feel the Benefit och resolut köra till ledningen med Final Whistle
– som istället blev utmanad av Mats och smygkörde Ciak Bi över upploppet.
– Han var fin i comebacken, men ännu lite vassare idag. Det avgjorde mycket när jag kunde hålla ute Magnus i början och jag hade bra feeling att det skulle lyckas. Hästen har utvecklats mycket sista tiden i snabbhet. Han är pigg och fräsch och trivs med livet, sade Mattias.
Det verkar även gälla chefen själv som kopplat ett tidigt grepp i tränarligan på Solvalla och utökade försprånget när han fick se sin yngsta bror runda av omgången med stallets Global Classified.
– Hästen känns väldigt uppåt för dagen och har blivit bättre för varje gång jag kört honom. Det har alltid varit en ganska talangfull häst, men han har blivit allmänt bättre, framförallt rejälare, berömde Magnus sedan han fullbordat brödratrippeln och samtidigt sopat bort de sista kvarvarande systemen på V86.

Knep hederpris efter fyra års väntan
Solvalla Hästägareförenings Vårvintervandringspris är inte bara loppet med landets längsta namn.
Det har även ett fint hederspris som måste erövras av samma ägare två gånger för att bli ständig egendom.
Något som Ante Lisell hade siktat in sig på.
– Det var häftigt. Han vann ju för fyra år sedan, så då får vi det där priset, jublade Lisell sedan han fått se Ulf Ohlsson spurta ner motståndarna bakom ögonstenen Perfect Dynamite.
Även på Jägersro blev det brödrafest sedan Four Guys Dream svarat pressande Aetos Kronos i en duell som kom av sig då den senare tappade travet runt slutsvängen.
– Han är otroligt frän att köra. Det var väl Gustavs chans att försöka trycka sönder honom, men jag blev aldrig riktigt orolig. Han har visat att han är en häst för allra högsta eliten, i alla fall den här årstiden, berömde körande Stefan Persson.

15 miljoner att vinna på onsdag
Tränaren Håkan K Perssons andra favorit Global Belieiver kom däremot inte till ledningen vilket bäddade för Helena Burman-tränade Midnight Special att spurta till seger.
– Han var lätt och fin att köra och det kändes under loppets gång att det skulle kunna sluta så här. Utan att vara kaxig kan jag säga att det blev väldigt lätt till slut, kommenterade vikarierande Roger Malmqvist.
Johan Untersteiner bjöd på en ännu större knall då han kom till ledningen med All For Love som spräckte segernollan i femtonde starten.
Stayerloppet blev desto mer händelserikt med otaliga ledarbyten varpå fjolårets komet Gustav Johansson höll sig kylig och kom först ur dimman med Sara Brodin-tränade hedersmärren
Olga Utca.
– Hon var väldigt seg, jag fick inte upp henne alls på bettet, men när de kört färdigt i ledningen 500 kvar så var hon stark, kommenterade Johansson som även verkade nöjd med Aetos Kronos vilken krigade in i mål och tog på vinnaren över upploppet.
– Vi tappade mycket när jag fick ta i honom och det är klart att vi hade varit mycket närmare annars. Det var lite bättre tryck i honom idag jämfört med då jag körde senast.
Sju rätt betalade 28 580 kronor medan 6,4 miljoner vandrar vidare till kommande onsdag där ATG spår 15 miljoner till en vinnare med åtta rätt.

Robin Johansson, Kanal 75