V86: Dibaba fortsatt obesegrad felfri

,

V86-tävlingarna bjöd på hög sportslig klass och på Solvalla genrepade treåringarna Dibaba och Born Unicorn på bästa sätt inför kommande storlopp.
På Åby dominerade Peter Untersteiner både som tränare och kusk – och så bjöd DD-loppen på två fartfester…

Toppstammade Dibaba (pappa Ready Cash och mamma Moonlight Kronos) inledde karriären med fyra raka segrar, men efter två raka galopper fanns det lite frågetecken inför onsdagens start. Det var dock frågetecken som förvandlades till utropstecken i V86-6. Örjan Kihlström fick visserligen dirigera loppet i spets men Dibaba såg mycket fin ut när hon vann på spänstiga ben. Det treåriga stoet, som tränas av Roger Walmann och kostade 1 050 000 kronor som ettåring, är därmed fortsatt obesegrad felfri inför kommande Svenskt Travoaks.
Helstängt huvudlag och barfota fram var två utrusningsändringar som passade Born Unicorn som hand i handske. Den treårige hingsten såg läcker ut och det liknande en joggingtur när han dominerade V86-2 från ledningen tillsammans med Kaj Widell.
Stefan Melander tränar talangen som tog karriärens femte seger på tolv starter och han visade form inför treåringarnas största uppgift, Svenskt Travkriterium.
– I dag höll han sig i skinnet men var egentligen lite för vass första varvet, men han landar på en 1.13-tid med krafter kvar. Han har enorm kapacitet, sa Kaj Widell.

Stjärnstoet testade kusken
Ledning från start till mål blev det även i V86-7 där en löpglad Treasure Kronos höll undan för I Love Paris i en spännande duell i tufft tempo. Segertiden blev 1.10,7 över sprinterdistans och i segersulkyn satt Peter Ingves som körde den fyrfaldiga miljonärskan för första gången.
– Jag tror hon testade Peter lite, att hon ville visa honom med som är chefen, sa tränaren Jerry Riordan.

Toppkväll för Untersteiner
Peter Untersteiner hade fyra hästar till start i V86-1 och det såg länge ut som att
han själv skulle vinna loppet med favoriten Going Diablo som försvarade innerspåret i en snabb inledning. Men på upploppet blev det stumma ben för ledaren och istället avslutade stallkamraten Ilona Håleryd starkast från fjärde par utvändigt tillsammans med Stefan Söderkvist.
Peter Untersteiner fick “kuskrevansch” i V86-3 där han ledde varje meter med Staro Jellybean. Ronny Palm tränar vinnaren som var ambitiös och länge hade mycket luft ner till övriga, men även om Rigoletto Jet närmade sig snabbt sista biten blev segern säker.
I V86-5 fick Halmstadkusken segerdefilera ännu en gång sedan nyförvärvet Springover avslutat sylvasst efter en försiktig styrning. 350 meter från mål kom luckan och då såg det nästan ut som övriga hästar stod still.
– Det var en härlig acceleration, det måste jag säga. Hästen kom i väldigt fin författning, vi har bara haft han i tre veckor. Jag tänkte att jag kör försiktigt, och det gjorde jag, men när vi fick fritt exploderade han. Jag hade inte en fundering för seger 500 kvar, sa Peter Untersteiner.

Auktionsdyringen visade löpskalle
I V86-4 visade Carmine Am härlig löpskalle när han fångade in ledaren Ingemar Palema över upploppet. Kusken och tränaren Markus B Svedberg fick önskad effekt när han la i extraväxeln (ryckte tussarna ur hästens öron) 100 meter från mål och femåringen, som kostade 1,6 miljoner kronor som ettåring, avgjorde knappt men säkert.
– Han var taggad när jag körde provstarten och travet flöt bra i dag för att vara han. Det gick lite sakta första varvet och jag men jag tvingades köra 1.10 sista varvet, jag är riktigt nöjd med honom, sa Markus B Svedberg.
V86-omgången avslutades med en spurtseger för Michelangelo Ås som profiterade på ett högt tempo i täten. Segertiden blev nytt rekord för sexåringen – 1.10,6 över 1640 meter autostart. Stefan Melander tränaren vinnaren och i segersulkyn satt Erik Adielsson.
Åtta rätt på V86 gav 37 113 kronor, sju rätt gav 281 kronor och sex rätt 36 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75