Lars Jakobsson TR Bild.

V86®: Danger Bi starkast i Fyraåringstestet – ”Jag älskar den här hästen”

,

Danger Bi var starkast i Fyraåringstestet i Eskilstuna.
Alessandro Gocciadoro sa innan loppet att det här var hans bästa fyraåring.
Det hade han fog för då hästen imponerade på den svårbemästrade banan mot namnkunnigt motstånd.
– Jag är så glad och jag älskar den här hästen. Han är fantastisk och jag tror att han är en av de bästa fyraåringarna i Europa, sa Gocciadoro.


Ett rejält regnande över Sundbyholm gjorde banan besvärlig för hästar och kuskar. Men det fanns också flera som klarade av de krävande förhållanden bättre än andra. I dagens högst doterade lopp på V86®, Fyraåringstestet med 300 000 kronor i förstapris i, blev det en övertygande seger av Danger Bi. Hästen tränas och körs av Alessandro Gocciadoro som nu gjorde första starten på svensk mark. Det kunde inte ha slutat bättre när han tog skalpen på flera av de bästa svenska fyraåringarna. Tur för dessa kanske att han inte får vara med i Svenskt Travderby eftersom han är italienfödd.
Det blev ett märkligt lopp där Make It Schermer brakade direkt till ledningen och bara rusade på överlägset före alla andra. Han skulle naturligtvis komma att tröttna och som tvåa på behörigt avstånd var Tetrick Wania som ledde den andra klungan. Danger Bi låg placerad som första häst i andraspår och gick således utan draghjälp en bit. Men han fick en rygg att gå i när Conrad Lugauer lyfte ut Tetrick Wania utvändigt om ledaren 1500 meter kvar. I slutsvängen hade Make It Schermer gjort sitt och Tetrick Wania tog över befälet. Han kom in på upploppet i ledningen men sedan tröt krafterna. Excusez Moi angrep från tredje par utvändigt genom slutsvängen och försökte gå i närkamp in på upploppet. Men det var istället Danger Bi som var starkast till slut och vann säkert. En bra avslutning levererade Dubai Kronos till andraplatsen efter att ha haft oflyt med positionerna under vägen. Segertiden blev 1.13,4/2640 meter. Fyra i mål blev Bedazzled Sox och Tetrick Wania höll till fjärdeplatsen.
– Jag älskar den här hästen, han är fantastisk och mycket speciell. Han har tidigare varit långsam från start med skor, men idag tog vi av skorna och då öppnade han mycket bättre. Jag tror att han är en av de bästa fyraåringarna i Europa, sa Alessandro Gocciadoro.
– Han kom till Stockholm för tre, fyra dagar sedan och har rest från Italien där det var så varmt och här är det kallt. Jag såg ingenting de sista 300-400 metrarna och han gjorde loppet själv, fortsatte Gocciadoro apropå den dåliga sikten på den skitiga banan.

Esposito imponerade stort – överlägsen på 1.11,5
Esposito svarade för en imponerande uppvisning i den andra avdelningen på V86, tillika klass två. Han öppnade snabbt bakom bilen och blev pigg värre. Hästen drog iväg till täten och inledde med 1.06 första 500 metrarna. Han drog på i en överlägsen ledning och varvade på 1.10. Trots det stack Esposito ifrån till en överlägsen och var helt ensam på plan. En mycket imponerande insats på segertiden 1.11,5/1640a. Det här var hästens sjunde seger i nionde starten och den fyraårige hingsten går en spännande framtid till mötes. Svenskt Travderby är det stora målet i höst för hästen som bland annat delägs av TV-profilerna Hasse Backe, Lasse Granqvist och Anders Fredriksson.
– Han fick springa ett eget litet lopp som det blev idag. Men det kändes bra hela tiden och det kändes inte som att det gick så fort. Han hade hästar på insidan i starten och ville bara förbi dom och fortsatte att axa in i kurvan. Men sedan kunde jag köra ganska sakta i trehundra meter innan han fick springa på lite igen. Jag var inte orolig, sa Magnus A Djuse.

Phoenix Photo skrällvann i Guld
I Gulddivisionen, tillika Håkan “Hockey” Erikssons lopp, förlorade storfavoriten Brother Bill oväntat. Magnus A Djuse gjorde ett drag efter ett halvvarv och skickade iväg Brother Bill till ledningen. Ulf Ohlsson bakom Phoenix Photo släppte välvilligt och det skulle visa sig vara ett lyckat drag. Luckan kom som på beställning vid upploppets början, och Phoenix Photo avväpnade enkelt ledande Brother Bill. Vass spurt av Gooner som tog andraplatsen och Brother Bill blev trea.
– Han fick ju ledningen och när Magnus kom så kändes det som en bra rygg och det var givet att släppa i det läget. Han kändes riktigt fin och när luckan kom kunde han avgöra ganska säkert, sa Ulf Ohlsson.
Det kom ett riktigt skyfall precis innan loppet men hästens tränare Svante Ericsson brydde sig inte det minsta om regnet.
– Så kul! Han börjar bli lite till åren men har haft en bra vinterträning och känns samtidigt bättre än någonsin. Det var skönt att han fick vinna, det är han verkligen värd. Banan passade perfekt, för han bryr sig inte om nånting, sa Svante Ericsson.

Redén hundraprocentig – dubbel på V86
Daniel Redén hade tre hästar till start i Eskilstuna, varav två av dem på V86. Efter att treåringslöftet Epic Kronos vunnit lekande lätt utanför miljonspelet, inledde favoriten Ready Tonight med att ta hem den inledande avdelningen på V86. Han öppnade bra från springspåret men ännu snabbare ut var Laradja Vritjhout som tog ledningen i första kurvan. Conrad Lugauer valde dock att släppa ifrån sig täten efter 700 meter och därmed var loppet i praktiken över. Ready Tonight spatserade undan till en mycket lätt seger, och med i rygg liftade Laradja Vritjhout till andraplatsen.
– Det ära en otrolig utveckling på hästen, sa Daniel Redén. Synd bara att han har så problem med att resa för han blir väldigt nervös och bara står och skakar då, fortsatte han.
Örjan Kihlström var mycket nöjd också.
– En fin häst och nu blev det ganska behändigt idag. Vi fick bestämma farten och det kändes som att det fanns mycket krafter kvar. Han var bra redan i fjol men det känns som att han har tagit flera steg till i år, sa Kihlström.
Stjärnkusken satte även dit Redén-tränade In Love Mearas i den tredje avdelningen. Det var hästens första start i sin nya regi Redén och det kunde inte ha börjat bättre. Snabbt till ledningen och sedan gled In Love Mearas undan i lite flegmatisk stil över upploppet och vann säkert.
– En väldigt trevlig häst att köra. Fin teknik och kvick i fötterna den första biten från start. Sedan blev det väldigt lugnt och stilla under loppet. Han såg lite småflegmatisk ut, jag vet inte om han var bekväm eller trött, det är lite svårbedömt att säga. Han hade inte startat på länge, sa Örjan Kihlström.

Westholms bästa chans gjorde sin plikt
Jörgen Westholm sa innan V86 att Working Class Hero var stallets bästa chans under hela tävlingsdagen. Det hade han rätt i då Working Class Hero ledde runt om för Björn Goop och var smått överlägsen.

Jerka Sting – hästen med nio liv
Jerka Sting är hästen med “nio liv” då karriären har varit kantad av sjukdomar och skador. Nu har han kommit tillbaka på nytt och spurtade till seger i den sjätte avdelningen, tillika Bronsdivisionen. Detta efter en perfekt resa i rygg på ledaren och lucka in på upploppet.
– Han har haft stora problem flera gånger men rest sig upp och kommit tillbaka varje gång, sa tränaren och kusken Claes Sjöström.

En jätteknall avslutade V86
Inför den avslutande avdelningen på V86 var värdet 776 kronor. Men efter att On The Top Tooma megaskrällt för Jorma Kontio, hoppade utdelningen för åtta rätt upp till 58 096 kronor. Jorma Kontio kom farande över upploppet med On The Top, som tränas av Jevgeni Ivanov, och avgjorde kort före mål. Sju rätt på V86 gav 87 kronor och det blev ingen utdelning på sex rätt. Därmed blir det återigen jackpot på V86 nästa onsdag och då är det Skellefteå som är värd för miljonspelet.

Michael Carlsson, Kanal 75