V86: Champion Hanna försvarade sig med en dubbel

,

Regerande kusk- och tränarchampion i Boden.
Och kvinna.
Klart att sådant ger uppmärksamhet.
På onsdagen fortsatte 31-åriga Hanna Olofsson att skriva bra saker i cv:t med en dubbelseger på V86 då spelet tog en avstickare till Norrbotten.

Landets nordligaste travbana i Boden fick helhetsansvaret för V86-speletet på onsdagen då Solvalla återhämtade sig efter Elitloppet.
Termometrarna visade på 15-20 grader, banan var i absolut toppskick och i loppen gick det fort.
Hanna Olofsson – dubbel banchampion under fjolåret i Boden – tog för sig ordentligt och knep en dubbelseger med hästar från stallet efter offensiva styrningar.
Detta inför 4 338 personer på plats på Bodentravet.
En utpräglad spetshäst – 20-30 meter bättre i ledningen än då hon går bakifrån – löd Hannas omdöme om sexåriga stoet La Fille på förhand
I loppet stack Torbjörn Jansson till ledningen med Klara Rigas men tvingades släppa efter 600 meter när La Fille kom farande. 500 meter efter 1.08,8.
Det lilla stoet stod till mål i detta försök till Diamantstoet.
– Jag satte allt på ett kort och det blev som det blev. Hon gillar det. Hon gillar inte att ha någon framför sig helt enkelt och vill springa först. Däremot är jag inte alls säker på att hon hade tjänat pengar i dag från andra utvändigt, sa Hanna Olofsson.

Svarade bra på norsken
Olofsson inledde V86-kvällen med att vinna ett fyraåringslopp i serien Norrlands Grand Prix tillsammans med Andover Streamline. Här handlade det om en pangstart till ledningen och sedan behövde hon inte köra allt för hårt för att vinna loppet.
I den sista kurvan såg också Andover Streamline oslagbar ut när han fick rycka undan.
– Han började fundera på var de andra tog vägen och stannade till. När jag fick ner det norska huvudlaget tog han fart igen, sa Hanna, somnu laddar för V75 i Boden i mitten av juni.
I V86-6 var Hanna Olofsson på väg mot en tredje kvällsseger men fick ge sig de sista 50 meterna mot smygkörde Overlord Broline och Roger Nilsson.

Suverän på nytt banrekord
I det nyinstiftade loppet Scandal Plays Minne stod åttaårige Rocky Winner i en klass för sig. Jorma Kontio tog ett initiativ direkt och rundade till positionen utvändigt om ledande storfavoriten Cool Keeper.
I det höga tempot skulle det egentligen ha varit trötta ben i den sista kurvan på Rocky Winner. Men Jorma Kontio visste vad han hade i linorna och masserade ledaren på den sista bortre långsidan och tryckte sig till ledningen med åttaåringen som aldrig slog av på takten. Fe-no-me-nal.
1.11,2 över 2140 meter med bilstart var en kapning av det förra banrekordet med fyra tiondelar av hästen som tränas av Jörgen Westholm.

Flera toppinsatser
Toppinsatserna avlöste varandra.
Vem kunde exempelvis tro att norske gästen X Factor N.O. (fyra procent på V86) och Ove A Lindqvist skulle vinna från dödens på topptiden 1.11,6 över 1640 meter med bilstart? Tom-Christer Nygård, en amatör från norska bana Harads, kammade hem 60 000 kronor.
En blivande storstjärna från Finland? Det är frågan efter femårige William Birdlands uppvisning i finalen av Toranda Cup med 60 000 kronor i förstapris.
Finlands ledande catchdriver Mika Forss satt bakom storfavoriten och blev tvungen att ta det lugnt från 20 meters tillägg då hästen inte travade som bäst i början.
William Birdland fick börja marschen framåt dryga varvet från mål i tredjespår med hästar framför sig. 600 meter från mål lyfte Mika Forss ut hästen i fjärdespår och var bara passagerare bakom vinnaren som avgjorde på egen hand. Mycket imponerande insats av hästen som tränas av Juhamatti Hoffren.

“Fruktansvärt bra”
V86-2 var ett finallopp med 100 000 kronor till vinnaren, Greivins Minne för kallblod.
Stor favorit var Mix Mollyn från Örnsköldsvik som emellertid inte hade sin bästa dag och kastade in handduken redan i den sista kurvan från utvändigt ledaren.
Men frågan är om det hade räckt till seger i vilket fall som helst.
Norsktränade Mellem Viktor var riktigt bra även om travet inte flöt som det skulle.
Gästkuskande Krister Söderholm har god hand med kallblod och fyraåringen lyftes in till seger i småknackigt trav på tiden 1.25,4 över kort distans.
– Han är fruktansvärt bra den här och klarar ju den här klassen bra trots att han bara är fyra år. Om man bara kan slipa till travet på honom så kommer det att bära långt, sa Krister Söderholm, som normalt inte brukar ta till sådana ord.
I klass I-försöket på V75 blev det Krister Söderholm i topp igen.
Söderholms kollega på Umåker Mats Bucht tränar Le Chapeau som var smällfin och bara klev undan trots elakt tryck och en offensiv till ledningen efter 400 meter. Segertiden 1.12,9 över medeldistans med bil.
– Han är otroligt bra den här och det kändes som att det fanns lite kvar i honom också. Mamman tjänade över en miljon och det lär nog den här göra också, sammanfattade kusken från Umåker.
V86-utdelningen den här onsdagen sköte upp i 68 004 kronor för åtta rätt, sju rätt betalade743 kronor. och sex rätt 80 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75