V86®: Andra raka för Petterssons stjärnämne

,

Kitty Hawk är ett namn att lägga på minnet.
Den tvååriga talangen tog på onsdagen sin andra raka seger sedan flytten från USA.
– Det är en riktig flygmaskin, sa kusken Torbjörn Jansson.

I den unghästfixerade nordamerikanska travsporten har inte Kitty Hawk riktigt räckt till mot de bästa i tvååringskullen. Det gör hon i Sverige. I debuten på svensk mark för två veckor sedan tog hon en enkel seger från ledningen i ett Breeders’ Crown-lopp över 1 640 meter och när hon nu testade 2 140 meter för första gången i karriären, även denna gång i ett Breeders’ Crown-lopp, var segerreceptet detsamma.
– Det känns jätteskönt! Det har varit lite anspänning inför den här starten. Det här är en otroligt fin häst och jag hoppas verkligen att jag kan förvalta henne. Då kan vi få några roliga år, sa Stefan P Pettersson.
Torbjörn Jansson körde hästen för första gången.
– Hon uppträder som en gammal rutinerad häst. Hon skötte sig perfekt och det är inget snack om att det är en spännande häst för framtiden, sa Solvallakusken och tillade med glimten i ögat:
– Skulle de tjata kan jag tänka mig att ställa upp och köra igen.

Styrkedemonstration av Nurmos-duo
Spår elva över kort distans är ingen höjdare. Det är inte heller att gå i tredjespår loppet igenom. För Global Winner var det emellertid inga bekymmer. När Timo Nurmos-träningen efter att ha gått med som tvåa i tredjespår loppet igenom fick full anfallsorder klädde han av konkurrenterna i ett nafs.
– Han öppnade fint men det fanns inga platser kvar. Men vi fick går i rygg på en fin häst nästan till upploppet och han svarade bra på rycktussarna, sa kusken Mika Forss, som i det efterföljande loppet fick se sig slagen av en annan Timo-Nurmos.
Den finske toppkusken satt i ledningen med favoritspelade Ninepoints Candy, men hon var chanslös att stå emot järnladyn Ivanka Amok sedan Ulf Ohlsson kört fram till positionen som etta i andraspår.
– Hon är ruskigt bra den här. Hon hade lite problem som yngre men har kommit över det och nu är hon riktigt bra, sa Clas-Göran Björkroth i stall Timo Nurmos.
Ett försök i Guldklockan kördes också på Solvalla och det visade sig vara en enkel uppgift för Anna Westlinder-Manberger-tränade L.A.Avanza. Felicia Molin körde direkt till ledningen och därifrån lämnade det fyraåriga stoet konkurrenterna över upploppet.

Team Redén-Kihlström dominerade på bortaplan
Örjan Kihlström och Daniel Redén brukar hålla till hemma på Solvalla på onsdagarna men den här veckan var det Åby som gällde för duon. Redan innan V86 tagit sin början hade de räknat in segrar med Jikken och Cabaret Artist och inom det stora streckspelet slog Versace Face till.
– Han har utvecklats stadigt och blivit finare och finare. Han fick gå hela sista varvet i tredjespår och det var roligt att han äntligen fick utdelning på den fina formen som han har haft länge, sa Örjan Kihlström.
Dwight Pieters fick chansen bakom Jerry Riordans Beware Kronos för första gången i Xpressprintern på Åby och han löste uppgiften på enklaste vis – spets och slut.
– Jerry sa att det var ordning på grejerna och det var ordning på grejerna, sa segerkusken.
I Xpresstayern blev det imponerande seger för Robert Bergh-tränade Louis, som med Thomas Uhrberg i sulkyn utklassade motståndet från positionen utvändigt om ledaren.
– Varje gång jag pratade med honom tog han tag i grejerna och…ja, han var helt överlägsen, sa Uhrberg.
Victor Rosleff tog hem Knutsson Rising Star med David Perssons Gloster Gladiator och de som prickade in samtliga vinnare på V86 fick för det 126 616 kronor. Sju rätt delade ut 520 kronor och sex rätt 54 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75