V86: Amoklöpare skrämde spelarna

,

Passgång, galopp eller trav hela vägen?
Ett dramatiskt ögonblick avgjorde hur onsdagens jackpotpengar skulle fördelas.
– Vi tittade ett antal gånger och var eniga om att hästen aldrig var över i otillåten gångart, förklarar Solvallas bandomare Göran Andersson sedan kvällens största favorit Nobel Amok trasslat till det för sig på upploppet.

I solklar ledning med till synes allting klart trots svettig resa.
Då gav Nobel Amok sina många anhängare skrämselhicka när han plötsligt tappade travet 50 meter före mål.
Hästen miste i princip all fart, men hade tillräckligt försprång för att hålla undan sedan han återfunnit aktionen kort före mål.
Bandomarnämnden kikade en stund på situationen och fann ingen otillåten gångart, vilket skulle ha renderat i diskvalifikation.
– Vårt första intryck live var att hästen inte varit över i fel gångart, men vi tittade på filmen ett antal gånger för att vara säkra. Det närmaste var passgång, men han kom aldrig riktigt över i det. Det var ingen lätt situation att bedöma, säger Göran Andersson, bandomare på Solvalla.
Var ni eniga i bandomarnämnden?
– Ja.
Hur vanligt är det att ni får en så svårbedömd situation?
– Det är inte vanligt, säg att det händer fyra gånger per år. Men vi var som sagt väldigt eniga om att fria i det här fallet.
Huvudpersonen verkade ta det hela med ro.
– Man måste göra allt för spänningen, skojade Örjan Kihlström innan han gav sin syn på händelsen.
– Han slappnade nog av lite hästen när han blev själv och höll på att gå över i passgång. Det var nära att det gick åt pipan, men vi lyckades rädda upp det tillsammans.
På frågan om han var orolig när domarna tittade på filmen blev svaret:
– Man kan aldrig vara helt säker, men det kändes som att det skulle gå bra.

“Haft marginalerna på min sida”
Vad gäller prestationen i övrigt levde Nobel Amok mer än väl upp till förväntningarna.
Björn Goop svarade ledningen med Abano H. varför favoriten fick jobba först i andraspår i hårt tempo på sin väg till den omtalade situationen.
– Han är grymt i ordning nu, det var imponerande. Jag hade faktiskt tussarna kvar så det var inte slutsålt i mål, berömde Kihlström som i loppet efter fick se sig utsvarad bakom nästa favorit och då valde en annan taktik.
Stefan Öhman-tränade Titan Brodde fick krypa ner i rygg på Sebastian Journey och speedade förbi sedan luckan uppenbarat sig i början av upploppet.
– Hästen kändes fin hela vägen. Vi hamnade i en position där vi behövde en hel del tur, men idag har jag haft marginalerna på min sida.
I sista avdelningen fick emellertid Kihlström smaka på sin egen medicin. Efter att ha spetsat med Urban Kronos fick han se sig nerspurtad av skuggande Mactheman och Magnus Jakobsson.

Ny jackpot nästa vecka
Att vinna från ledarryggen är av naturliga skäl ännu vanligare på Åby.
Carl-Johan Jepson tog den vägen och utnyttjade open stretch då han sluggade Mellby Dashing förbi Annabelle Dimanche i en tät slutstrid.
Dessförinnan hade även Åby fått en dubbelsegrare i Johan Untersteiner.
Denne började med att spara Jerry Riordans Venere Lux’ speed till upploppet för varpå treåringen visade sig betydligt mer kvickfotad än sina äldre konkurrenter.
Egentränade Cantona America fick istället utnyttja styrkan och visade sig ha mest av den varan i ett svängigt lopp över tre varv.
Övriga två vinnare kom från ledningen.
Harrington och Jorma Kontio kämpade sig undan med säker marginal medan Wilhelm Paals italienare Sciacallo O.M. stod i en klass för sig i ett kortlopp.
Utdelningen på V86 stannade på 4 913 kronor medan sex rätt understeg jackpotgränsen. Det innebär att över sju miljoner kronor flyttas vidare till kommande onsdag.

Robin Johansson, Kanal 75