V86: Amaru Bokos bergochdalbana på toppen igen

,

Klasshästen Amaru Boko har ännu en gång kommit tillbaka till banan.
När V86-spelet på onsdagskvällen gästade Åmål hade han lekstuga.
– Han tog tre raka segrar i gulddivisionen för två år sedan och han är på samma nivå nu, sa hästens tränare Robert Bergh.

Amaru Bokos karriär är en riktig bergochdalbana. Skador har stoppat honom flera gånger och förra våren drabbades han av akuta magproblem och genomgick en stor bukoperation som räddade livet på honom. Han kom tillbaka och hann vinna ett lopp under sensommaren. På onsdagen gjorde han årets andra start efter ännu ett långt tävlingsuppehåll och precis som i årsdebuten blev det seger. Trots att innerspåret är knepigt på den dalsländska 800-metersbanan lyckades Amaru Boko försvara ledningen.
– Det skulle mycket till för att han inte skulle vinna efter det för nu är han i perfekt ordning.
– Vi får hoppas att han tar varje lopp rätt nu och får tävla på i sommar, sa Robert Bergh.
Segern var nioårige Amaru Bokos 19:e i 49:e starten och med segerchecken på 70 000 kronor inräknad ståtar han med 4 120 093 kronor på vinstkontot.

Kallblodig uppvisning
I kallblodsloppet såg det ut att bli en duell mellan de norska gästerna Spik Mollyn och Steinfaks. Men den uteblev när Steinfaks tryckte sig förbi ledande Spik Mollyn på den sista bortre långsidan och försvann ifrån sina förföljare med ett hav av hästlängder.
– Han var väldigt bra i dag, helt överlägsen. Han är både stark och snabb så han har vad som krävs, sa tränaren Ronnie Hansen om femåringen.
– Det är en härlig häst att sitta bakom och det är inte omöjligt att han kan växa in i den äldre eliten vad det lider. Det är en väldig fart i honom, sa kusken Geir Vegard Gundersen.

Sjunnesson glatt överraskad
Jörgen Sjunnesson vikarierade för Veijo Heiskanen bakom Duchesse Mac och efter ett lopp mestadels i andra par utvändigt satte stoet klorna i favoriten Titan Neo på upploppet.
– Man blir aldrig klok på det här. Jag tyckte inte alls att hon kändes fin i värmningen och jag var inte särskild optimistisk. Men hon var en helt annan häst i loppet, och det hade Veijo sagt att hon skulle vara också, sa Sjunnesson.

“Det bästa lopp hon har gjort”
Bland de övriga V86-vinnarna imponerade Björn Goops Montreal när han från positionen utvändigt om ledaren vann med en gäspning. Björn Goop tog också en enkel triumf från ledningen med Ulf Stenströmers fina fyraåring Pampalo. Peter Untersteiner skrällde med Incredible H.C. och satte även dit Tromb Access i klass II-försöket. Anders Svanstedt vann med Seducedbyaface efter en offensiv styrning.
– Det vete tusan om inte det här är det bästa lopp hon har gjort. Det var sådant tryck i henne hela vägen och hon lekte med dem, sa Svanstedt, som inte bara tränar och kör utan också deläger stoet.
På V86 betalade åtta rätt 18 376 kronor. Sju rätt gav 124 kronor och för fem rätt fick man 16 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75