V86: Adielsson lånade en kanon av Goop

,

Björn Goop vann ett storlopp i Italien på onsdagen och hade lämnat över en av stallets stora stjärnor Pacific Broline till Erik Adielsson på Solvalla.
Hästen dammade till storfavoriten Uncle Lasse från dödens och svarade för en femstjärnig prestation.
– En enastående bra insats, betygsatte Adielsson hästen i fyraåringsloppet ingående i Solvallaserien.


Stefan Melander matchar Uncle Lasse mot Sprintermästaren i Halmstad i nästa vecka och loppet på Solvalla var ämnat som en urblåsare på vägen.
När kvällens största favorit på V86 (79 procent) kunde styras fram till tätpositionen redan efter 600 meter trodde nog de flesta att det hela var över. Men trav är trav.
Pacific Broline är hästen Björn Goop skrällvann en Breeders’ Crown-final med i Eskilstuna i slutet av förra året och att den segern inte var någon tillfällighet fick publiken nu erfara.
Erik Adielsson vek ut i dödspositionen från tredjepar invändigt 1100 meter från mål. Via 1.10 sista 1000 och ett ettrigt upplopp fick Örjan Kihlström koncentrera sig på att hålla Uncle Lasse i rätt gångart den sista biten.
Segermarginalen blev huvud och hals för Pacific Broline och skrällen var ett faktum.
– Det är klart att jag trodde att det skulle bli väldigt svårt att slå Lasse – speciellt när den fick bestämma andra femhundringen. Men han kändes ruggigt stark på den bortre långsidan och även i sista sväng och där hade jag inte gett slaget förlorat, sa Erik Adielsson.
Uncle Lasse hade svårt att freda sig mot den utvändige hästen genom den sista kurvan men får trots allt godkänt för insatsen.
Örjan Kihlström om förlusten:
Uncle Lasse gjorde ett bra lopp men fick stryk av en häst som var ännu bättre. Men jag skulle väl tro att han blir ännu lite vassare med det här loppet i kroppen till loppet i nästa vecka, sa Kihlström.

Goop segrade i Italien
Björn Goop tränar hästen som tog åttonde segern i den fjortonde starten och snart har tjänat 1,5 miljoner kronor. Franske tränaren Franck Leblanc äger Pacific Broline.
Själv var Goop upptagen med storlopp i Italien. I grupp 1-loppet Premio Tino Triossi lotsade han Fabrice Souloy-tränade Timone Ek till segern värd drygt 800 000 kronor.

Eget Xpress för Solvalla
Solvalla var ensam bana med V86 den här onsdagen men provade ändå med så kallat expresstrav.
Det var kortare tid mellan loppen och ett tightare schema för de aktiva – ett test för framtiden.
Syftet är att ta reda på om en ensam arangörsbana på det här sättet kan genomföra en tävlingsdag i närheten av så kallat “Xpress-tempo”.

Exodus en tanks
V86-3 var Nu Pagadis-lopp, efter den tyskfödde hästen som vann Jubileumspokalen 2010 i Stig H Johanssons träning.
Loppet vanns av Exodus Hanover som tog årets första seger i sjunde starten och faktiskt agerade som en riktig tanks
Jim Oscarsson satt i ledningen med Explosive de Vie men Örjan Kihlström bara körde sig till ledningen utan pardon 1100 meter från mål.
Kihlström kunde sedan vinna knappt men säkert mot stallkamraten Lightning Force. Roger Walmann tränar femåringen.
Walmann och Kihlström tog en V86-dubbel tillsammans. Hochthereitis Sox vann treåringsloppet på kupongen.

I övrigt noterade vi att…
…det blev lättförtjänta 100 000 kronor till vinnaren av det inledande V86-loppet, ett försök i Diamantstoet. Oskar J Andersson tog hand om täten direkt med Withma och fick dämpa tempot efter en snabb öppning.
– Det blev lite av ett blufflopp och det var rätt enkelt hela vägen. Jag tror att hon är gynnad av att gå i ledningen, sa Oskar, en viktig kugge i Jörgen Westholms stall.
…15 hästar gjorde upp i V86-4 varav sju som tjänat 100 000 kronor stod med 20 meters tillägg. Vinnaren sågs dock längst framme. Totally Secret (Kristian Lindberg) ledde varje meter av loppet för Ulf Ohlsson och hann undan för ilsket spurtande utropstecknet Daddy’s First.
…Sunbyholmstränaren Lars D Carlsson serverade omgångens storskräll då han lotsade sjuprocentaren Order By Heaven först i mål i ett fyraåringslopp för ston. Jättefavoriten Swish Lane lyckades aldrig koppla grepp i en tät slutstrid.
…en nästan lika stor skräll var Special Promise som Jorma Kontio drog upp spurten med från andra utvändigt och tog sig förbi favoriten King City på ett rejält sätt.. Umåkertränaren Mika Haapakangas tränar hästen som vann finska loppet Killerin Eliitti i den näst senaste starten. Segertiden blev ett nytt rekord för hästen, 1.11,0 över 2140 meter, auto.
Mattias Djuse fick med kort varsel hoppa in som ersättare till Daniel Redén som hade ryggproblem. Djuse klev in i matchen utan att darra och satte dit storfavoriten In Vain Sund i V86-avslutningen.
…åtta rätt på V86 delade ut 296 455 kronor, sju rätt 2898 kronor och sex rätt 267 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75