V75: Världens bästa tolvåring till olympiafinal

,

Spring Erom.
Så heter världens bästa tolvåring.
Hedershästen skrällde på lördagen i Olympiatravets andra deltävling på Jägersro.
– Han är ju hur jädra fin som helst! segerjublade hästens tränare Dan Widegren.

Årets Olympiatrav har så här långt gått i överraskningarnas tecken. I lördags föll megafavoriten Nuncio mot Kadett C.D. och nu var det Mosaique Face som tvingades svika spelarkollektivets tunga förtroende. Efter att ha tassat med i rygg på favoriten genom slutkurvan flög Spring Erom fram över upploppet och loppet var avgjort i god tid före mållinjen.
– Jag provade lite från början men valde att ta upp istället och det var nog räddningen. Sedan kändes han stark hela vägen så det kändes som bra chans när vi fick det lopp vi fick. Danne har tagit hand om hästen mycket bra sedan han tog över honom, sa kusken Christoffer Eriksson.
Spring Erom har tävlat i de större sammanhangen ända sedan fyraåringssäsongen, då i Håkan Olofssons regi, och sedan han kom till Dan Widegren 2015 har han tänt till på nytt. Under sin sista säsong på tävlingsbanan är den evigt unge hästen nu klar för final i Olympiatravet.
– Jag vet inte vad jag ska säga, herregud! sa Dan Widegren och samlade sig ett ögonblick innan han fortsatte.
– Han är ju hur jädra fin som helst. Han springer och skiftar till någon gång, är lite lat men sedan när det gäller är han bara hur bra som helst.

Räcker mot de bästa
I silverdivisionen hade Petri Puros nya stjärna D.D.’s Hitman uppvisning. När hästarna hade ett varv kvar till mål hade Johnny Takter lämnat tredje par utvändigt och kört fram utvändigt om ledande Re Doc. Därifrån avgjorde D.D.’s Hitman retfullt enkelt.
– Han är väldigt stark och går alltid hela vägen. Min känsla är att han i alla fall kan springa mot de bästa över full väg, sa Petri Puro.

Småslapp och överlägsen
Trots att Mosaique Face inte levererade på topp blev det två fullträffar för hemmaidolen Lutfi Kolgjini. I lördagsloppet handlade mycket av förhandsnacket om att barfotaspringande Cantona America skulle utmana Ulisse Kronos, men när den förstnämnde galopperade kort efter start blev det spel mot ett mål för Lutfi Kolgjinis jättetalang. Och det hade det nog blivit ändå. Ulisse Kronos drog på i högt tempo i några längders ledning och trampade undan på mycket snabba 1.13,8 över 2 640 meter.
– Segertiden var fantastisk och det här är en underbar häst. Han springer och “småslappar” lite trots tufft tempo hela vägen men det är inte så konstigt, han har inte startat så mycket och fick springa ensam där framme, sa Kolgjini innan han svingade sig upp i sulkyn på nytt och ledde klass II från start till mål med överraskningen Friend Of Nature.
– Han fick öppna tufft men avslutade ändå 1.11,5 sista varvet och det var väldigt bra.

Miljonregn över V75-spelarna
I omgångens lärlingslopp gynnades Robert Bergh-tränade skrällen Dear Friend av tufft tempo i täten och vägledd av framtidsmannen Preben Sövik grejade han segern via en kraftfull spurt.
– Det var lite körning och action och det gynnade oss, konstaterade Sövik glatt.
Robert Bergh fick även se sin Västerbo Arthur vinna bronsdivisionen tillsammans med Kim Eriksson och i klass I blev det enkel seger från ledningen för Iago Zon.
– Kan man något annat än älska honom? frågade sig tränaren Joakim Lövgren.
På V75 lyckades 13 system pricka in samtliga vinnare och för sju rätt belönades dessa med 1 525 961 kronor. Sex rätt gav 4 759 kronor och fem rätt belönades med 263 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75