V75: Untersteiner-show

,

Publiken såg ingenting.
Till och med kuskarna hade problem.
Onsdagens V75-omgång avgjordes i ett tätt vinterdis på Halmstadtravet.
Ut ur dimman kom kanske Sveriges nye tränarchampion.
– Idag har det verkligen gått min väg, konstaterade en lycklig Peter Untersteiner som dominerade V75-omgången totalt.

Med öppna arenor är dimma något som påverkar travsporten med jämna mellanrum.
Oftast är det bara publiken som drabbas, någonstans i det grå springer ett fält där hästar och kuskar ändå kan se varandra.
Onsdagen på Halmstad gick nästan över gränsen, åtminstone i V75-1 där Peter Untersteiner kom ut ur det grå havet i ledning med Hades Håleryd och enkelt höll avståndet till mål.
– Jag hade också problem med sikten, det immar igen alldeles. I första sväng fick jag sätta glasögonen på hjälmen, det var nästan lite otäckt. Men jag kan ju banan, det var bara att följa de vita pinnarna, förklarade Untersteiner som därmed satte tonen på en V75-kväll som skulle gå helt i hans röda färger på sin skinande nya dress.

Mot tränarchampionatet?
En kväll som kan ha lagt en avgörande pusselbit i hans kanske största framgång som tränare.
För Untersteiner har inte gjort någon hemlighet över hur mycket han trånar över att ta sitt första allsvenska tränarchampionat.
Det vill säga bli den tränare i landet som kör in mest pengar under ett år.
Utmanaren om titeln heter Robert Bergh och tittar man i Svensk Travsports tabeller verkade kampen i princip avgjord redan inför onsdagen då Untersteiner hade ett övertag på 27,7 mot 27,0 miljoner kronor.
Men riktigt så enkelt är det inte.
En hel del utländska starter har inte kommit in i systemet och eftersom Bergh har en stor verksamhet i Frankrike är kampen betydligt tätare än så. Enligt Berghs egen hemsida hade stallet inför onsdagen tränat in 27,8 miljoner kronor.

“Ett underbart team”
Den exakta ställningen återstår att räknas ut, men klart är i alla fall att Untersteiners fyra V75-segrar och dryga halvmiljon inkört denna kväll på hemmaplan mycket väl bli tungan på vågen när året summeras.
– Det här var en bingodag för mig. Jag sa på förhand att jag hade två hästar som kunde vinna av egen kraft, Hades och Carabinieri, nu blev det dubbelt så bra, konstaterade Untersteiner som däremellan satte dit Juni Håleryd och Mellby Duke efter prydliga smygresor och bjöd på en långversion av sin patenterade segergest när Carabinieri flög förbi sina konkurrenter över upploppet och fastställde kvadrupeln.
– Jag kunde inte hålla mig, det stod så många fotografer där att jag tänkte jag får showa lite. Det är ju jag som står här i rampljuset, men vi är ett underbart team med folk i stallarna som jobbar från fem på morgonen när jag ligger och sover. Vi är många bakom de här framgångarna, summerade dagens segerherre.

Fick stopp på pappa
Den ende som förmådde stoppa Untersteiner senior i en slutstrid var sonen Johan.
Treårige Cyber Lane visste inte hur det kändes att förlora inför V75-debuten och kan behålla den känslan året ut sedan han avfärdat pappa Peters utmaning bakom Magic Happens.
– Det var den prestation jag hade väntat mig, jag tänkte att från ledningen slår de honom inte. Han tar väldigt långa kliv och har en bra motor. Nu drömmer vi om att han ska hävda sig i de stora loppen nästa år, sade “junior” om hästen som tog sjätte raka segern från debuten.

49 extramiljoner på nyårsafton
De som lyckades skrapa lite smulor från det Untersteinska bordet var Björn Goop och Edvin Ceka.
Den förre satte dit Basic i ett stolopp medan den senare såg Thomas Uhrberg lotsa Rubacouri Alca främst trots ett slutvarv i tredjespår.
Det gav en favoritbetonad V75-omgång där utdelningen för sju rätt stannade vid 7 718 kronor och femrättspotten gick vidare i form av jackpot.
Vidare till nyårsdagens Multijackpot som därmed växte till 49 miljoner kronor och har förutsättningar att ge den största V75-vinsten genom tiderna.

Robin Johansson, Kanal 75