V75: Trot Kronos starkast i sommar

,

En häst med bottenlös styrka och en kusk som aldrig verkar bli gammal.
Trot Kronos och Jan Norberg dominerade Sommartravets Final på Rättvik i bländande stil.
– Det kändes bra hela vägen, jag var aldrig orolig, förklarade 71-årige Norberg sedan han tidigt parkerat Veijo Heiskanens ångvält i ledningen.

Det startade i regn och rusk med hot om tung bana.
Det slutade med uppehåll, fartfester och en mäktig styrkedemonstration i dagens huvudlopp.
Sommartravets avslutning på Rättvik blev underhållande med en imponerande finalvinnare.
Detta sedan till synes evigt unge Jan Norberg visat sin erkänt oefterhärmliga förmåga att komma i väg i voltstart och lotsat omskrivet osnabbe Trot Kronos till front efter 800 meter från 20 meters tillägg.
Resten blev formalia trots att hemmaidolen och 30-faldigt mer meriterade On Track Piraten tidigt slöt upp på utsidan.
Norberg kunde sitta lugn då han succesivt ökade farten bakom Veijo Heiskanens urstarke femåring.
– Det här är kulmen på sommartravet, finalen, så får man låna en sådan här jättefin häst. Det är inte alla dagar i veckan, mös Norberg och fyllde i:
– Det kändes bra hela vägen. Vi fick en pangstart. Jag hade som plan A att gå före de som stod 20 meter bakom, men så kom vi till ledningen enklare än så. Sedan var det lugna gatan. Jag tog inga tussar och var aldrig orolig.
Segern var värd 300 000 kronor för femåringen som tjänat knappa halvmiljonen under den tidigare karriären, men borde han betydligt större pengar att hämta om han fortsätter på samma spår.
Segertiden blev 1.13,5/2 660 meter.

Seedorf trots missad ledning
Den brandskattade gulddivisionen Ego Boys Minne med blott fem hästar på startlinjen fick en väntad vinnare. Stig H Johanssons Seedorf O.M.F. kunde visserligen inte hålla ut Food Money från start, men visade sig ändå bäst sedan Örjan Kihlström placerat honom främst i andraspår.
– Med facit i hand borde jag väl inte tryckt på så hårt, beklagade sig Kihlström som följde upp med en ny finess då han släppte ledningen bakom Faste Viking bara för att kontrollera Pave Faks utvändigt sista halvvarvet.
– Jag hade varit ännu mer nöjd om jag fått sitta i rygg ända fram till upploppet. Men det är en otrolig travare, han är grymt snabb, kommenterade världens kanske främste sulkyutövare.

Lågstadielärare slog till
Men att vara världsbäst på att sitta bakom en häst inget krav för att få segerdefilera inom V75.
Att även lågstadielärare på sommarlov kan prestera styrningar av yppersta klass i travets elitserie visade Jan Silvén när han bokförde sig för karriärens första V75-seger.
J.S.Apollo mös i sin köposition när täthästarna varvade i 1.10-fart och Silvén tog det avgörande första initiativet.
– Jag ville inte ha någon häst framför mig så jag var väldigt nöjd att vi inte fick något svar. Sedan utnyttjade jag hans kurvteknik och när vi kopplat grepp så väntade jag att det skulle komma någon, men det gjorde det inte. Som liten amatör är det jätteskoj att få chansen att köra på V75, förklarade Silvén som bjöd på en rejäl segergest i sin fjärde raka triumf bakom femåringen som tränas av Jarl Spelling i Kristinehamn.

Djuses derbykandidat
Att sitta i kön i stenhårt tempo blev segerreceptet även för Björn Goop bakom Timo Nurmos Zenit Brick som tog sin andra silverdivisionsseger på lika många veckor genom att kämpa ner en tapper Queer Fish via en tung långspurt.
Mattias Djuse valde ett liknande segerrecept bakom Dartagnan Sisu som genrepade inför derbykvalen med att trava 1.10,5/1 640 meter autostart i smått överlägsen stil trots skor på hovarna.
– Han är bra, en 1.10-tid i princip okörd. Han fick gå med skor idag, så det är skönt att det finns något att rycka till nästa gång. Det blir kul framöver, kommenterade Djuse som har en het kandidat inför landets största fyraåringslopp.
Att det gick att hålla undan från ledningen visade Troels Andersen som fått härlig snurr på Highspirit som tog första V75-segern som nioåring i läcker stil.
V75-utdelningen landade på knappa 50 000 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75