V75: Tilp skrällde till miljoner i Oslo

,

Från Töcksfors till Oslo – med en vinnare i lasten.
26-åriga amatörtränaren Christina Tilp med licens på Årjängstravet trodde på bra segerchans med nyförvärvet Lady L.S. – men det var inte många som tog henne på allvar.
Lady L.S. vann stoloppet på kupongen endast spelad på två procent och bidrog i högsta grad till måndagens kanonutdelning på V75 där ett system kammade hem över sex miljoner kronor.

Gladast på Bjerke. Christina Tilp med nyförvärvet Lady L.S.


Dagen före nyårsafton hade spelbolaget ATG:s satsning Winter Burst kommit fram till den näst sista omgången i V75 Winter Burst.
Tävlingarna avgjordes på Bjerke travbana i Oslo på en något tungsprungen bana.
Christina Tilp har jobbat som hästskötare i Thomas Uhrbergs stall men bor nu i Värmland igen och tränar hästar på amatörbasis.
Fyra hästar finns på träningslistan, varav sexåriga stoet Lady L.S. kom till stallet så sent som i början av december.
I tipsintervjuerna före loppet började norske kuskettan Tom Erik Solberg flagga för att Lady L.S kunde vara en farlig konkurrent. Christina Tilp själv andades optimism och deklarerade att hon ville köra i ledningen i loppet över 2100 meter.
Efter en saftig öppning i trakterna av 1.11,0 första 500 släppte Christina ifrån sig spetsen med Lady L.S. Norske Lars Anvar Kolle körde offensivt med betrodda Dancing Queen men föll på eget grepp.
Lady L.S. såg slagen ut 500 meter från mål i ledarens rygg men tände om och kunde vinna ganska enkelt när Christina Tilp drog ner det norska huvudlaget.
– Jag sa ju till Kolle att jag tänker inte släppa! Men när han fortsatte att köra tänkte jag att jag inte ville köra bort loppet bara för att jag ska ha ledningen. Jag tycker att hon är en härlig häst och det är jätteroligt att hon lyckas och går så här bra i dag, sa segerkusken.
Lady L.S. kom till stallet för bara några veckor sedan och det här var andra starten.
– Vi har gett henne massage och jobbat mycket med hennes psyke. Hon var bra i ordning när jag fick henne men det kändes som att det gett bra utslag ändå, sa Christina Tilp.

Skräll av storkusken
V75-omgången i Oslo blev svår för spelarna. Endast ett system – inlämnat i Finland – överlevde de sju loppen och blev värt drygt 6,1 miljoner kronor.
Tom Erik Solberg vinner flest lopp i Norge men var inte alls påpassad av spelarna i V75-1.
Oddmund Wallevik tränar sjuåriga stoet In Håleryd som endast var spelad på fyra procent på V75 men var hur överlägsen som helst.
Skrällen In Håleryd satt sist och rundade konkurrenterna i spåren i den sista kurvan.
– Ja, det ska ju vara svårt att vinna från ett tiondespår på kort distans men jag trodde ändå lite grand på henne. 600-700 kvar tänkte jag att de kanske hade fått köra lite för sakta där framme men banan suger lite krafter och den här är stark och går hela vägen till mål, sa Tom Erik Solberg.

Två kalla skrällar
V75-2 var ett kallblodslopp för hästar med 100
000 upp till 250
000 kronor intjänat.
Femårige segermaskinen Stjerne Kos – kvällens största favorit spelad på 75 procent – hetsade upp sig i ledningen och började trampa luft vid upploppets början och dalade genom fältet.
Segern gick i stället till sexprocentaren Valle Grom, körd av Dag-Sveinung Dalen och tränad av Per Johansen.
En överraskande vinnare sågs även i det andra kallblodsloppet på kupongen. Ole Johan Östre satte sig utvändigt med Stumne Fyr och reglerade konkurrenterna ganska enkelt.
Merete Viksås tränar den femårige valacken som så sent som i juni vann revanschloppet av Sleipner Cup i Rättvik med 100
000 kronor i förstapris.
Norske Cry Wolf vann ett lopp i Karlstad i mitten av december från positionen utvändigt ledaren. I V75-5 visade sig fyraåringen starkast igen genom att spurta till sig segern via en sista sväng i tredjespår.
21-årige Vemund Madsen Drolsum tränar och deläger hästen. Amatörkusken syns ofta i tipsprogrammen i Norge.
– Det är en kanonhäst som vi kommer att jobba med ytterligare. Han springer och drar högertöm och sliter med det och det är väldigt bra gjort av honom att vinna då, sade Vemund Madsen Drolsum.

30 och 31 för Hamre
Frode Hamre inkasserade stallets 30:e seger i V75 under 2019 på årets näst sista dag. Hamre är den dominerande tränaren i Norge och segervapnet Patent Leather var kvällens näst största favorit på strecken som alla ville slå.
Patent Leather kördes inte för fullt i början i loppet för den högsta klassens hästar. Frode Hamre passade i stället på när ett par av konkurrenterna hade duellerat klart och fick överta ledningen med 63-procentaren (!) som klev undan med tre-fyra längder på upploppet.
Hamre avslutade omgången med att ta årets seger nummer 31 på V75 med treårige Pantani efter ledning hela vägen.
Sju rätt på V75 i Oslo gav 5
818 295 kronor. Sex rätt gav 13 455 kronor och fem rätt 537 kronor.
På nyårsafton avslutas V75 Winter Burst med en multijackpot. En jättepott ska delas ut på Axevalla som lockar med 60 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Mikael Wikner, Kanal 75