Foto: Maria Holmén/TR Bild
Romme 2024-01-06

Bäcklös Faron med Oskar Kylin Blom

V75®: Tårar efter jätteskrällen

,

För spelarna var det en kalldusch. För Oskar Kylin Blom var det eufori. Efter skador och bekymmer har Bäcklös Faron hittat tillbaka och på lördagen var han en jätteskräll i kallblodsdivisionen på V75®. – Jag har hela tiden trott på det och varit helt säker på att han ska börja prestera igen. Nu gjorde han det, sa hästens tränare Oskar Kylin Blom med en röst skälvande av glädjegråt.

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Romme 2024-01-06

Bäcklös Faron med Oskar Kylin Blom

Bäcklös Faron visade stor talang som treåring. Under debutsäsongen vanna han sex av nio lopp och tjänade närmare 700 000 kronor. Men sedan började problemen.
– Han var jättefin som treåring men sedan blev han skadad som fyraåring och det funkade inte att betäcka med honom. I fjol provade vi med naturlig betäckning hemma men det funkade inte heller och han fick bara tre ston dräktiga. Sedan vet jag att det har varit prat i ägargruppen, som undrat om hästen är slut eller om inte jag kan träna honom. Och det har jag full förståelse för eftersom han inte har presterat som man trott, sa Oskar Kylin Blom.
Gävletränaren har emellertid kämpat på med hästen och när denne nu gjorde sin första start som sjuåring skrällde han rejält. På vinnarspelet delade han ut 47 gånger insatsen och på V75 var han enprocentare.
– Jag har hela tiden sagt att det bara är att ta det lugnt och låta mig träna på, så kommer det bli bra. Nu har han känts så otroligt fin hemma och jag ville bara att han skulle kännas fin och prestera bra, och det gjorde han.
Oskar Kylin Blom nöjde sig inte heller där. I diamantstoet skrällde han igen, bakom Dino Cream som spurtade till seger med många längder efter ett lopp i rygg på ledaren.
– Hon hade allt sparat förra veckan och jag är inte ett dugg förvånad över att hon vann i dag.

Dubbla förstagångsvinnare
Omgångens lärlingslopp blev högdramatiskt då T.Midi gick omkull i första sväng. Loppet blåstes av men kunde snart startas om då T.Midi till allas lättnad reste sig och till synes utan några skador kunde kliva av banan för egen maskin. Loppet blev sedan odramatiskt då favoritspelade Solöns Skrammel kördes till ledningen av Olle Wäjersten och gick undan till enkel seger.
– Det känns jättebra. Det är första gången jag vinner på V75, sa den rörde tränaren Henning Rustad.
Även Marcus Schön tog sin första tränarseger på V75 och det med Janks Motion. Med Erik Adielsson i sulkyn utklassade femåringen sina konkurrenter från ledningen.
– Första är alltid första och då får man lite gåshud. Det är V75, det är den högsta nivån vi är på och när man tar första segern där blir man väldigt glad, sa Marcus Schön.
Lika enkelt blev det för favoriten i bronsdivisionen. Mats E Djuse fick överta ledningen med Xanthis Hilton 1 400 meter från mål och därefter var konkurrenterna chanslösa att utmana Stefan Melander-träningen.

1,9 miljoner för sju rätt
Efter Oskar Kylin Bloms dubbelskrällar levererade även Emilia Leo en riktig smällkaramell när hon satte dit Current Leader i klass I och då Anders Svanstedt-tränade överraskningen Combat Fighter och Erik Adielsson skar mållinjen som etta i den avslutande silverdivisionen stack utdelningen för sju rätt på V75 upp till 1 968 942 kronor. Sex rätt gav 7 401 kronor och fem rätt 327 kronor.