V75: Stridvagnen Bellfaks tillbaka med besked

,

Skadedrabbad ? men värd sin vikt i guld för kretsen runt hästen.
Vägen tillbaka har varit lång efter skada för Åbytränade kallblodet Bellfaks som blev en vinnare igen på tisdagen.
En blågul seger och kvällens stora sportsliga behållning i V75 på norska Momarken där sju rätt delade ut nästan en halv miljon kronor.

V75 tog en avstickare till Norge på tisdagskvällen, närmare bestämt till Mysen några mil från gränsen till Sverige.
Momarken var fjärde bana ut att arrangera V75 i ATG:s satsning V75 Winter Burst, med åtta omgångar på nio dagar.
Omgången blev svår och inte så många mäktade med att få alla rätt.
En favorit som höll var i alla fall sexårige Bellfaks – en segermaskin hos Åbytränaren Carlos Söderström som visat gryende form på slutet efter sin svåra skada.
I tredje starten efter comebacken strålade hästen av välmående igen och Mikael J Andersson lämnade ingenting åt slumpen. ’
Bellfaks avancerades fram utvändigt ledaren efter 700 meter men togs där emot med varma servetter av ledaren Sikvelands Svarten.
Tempot hölls väl uppe och Bellfaks malde ner ledarhästen och klev ifrån till en säker seger före starkt spurtande Solberg Rasken.
– Han fick verkligen ingenting gratis. Hästen gjorde det fantastiskt och jag är lättad och glad. I mitt lilla stall betyder han extremt mycket när han står på friska ben och man kan inte annat än älska honom, sa Åbytränaren Carlos Söderström.

Höjer ribban till våren?
Bellfaks senaste segern sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till långfredagstravet med V75 i fjol på Färjestad.
Carlos Söderström vågar nu sikta framåt igen.
– Han har varit skadad så länge så han behöver skaffa sig hårdhet och tävla lite i vinter. Sedan får vi höja ribban lite till våren om hästen håller sig så här fräsch och fin, sa en glad Åbytränare.

Diskningshot över Hultman
Det blev ytterligare en blågul seger på Momarken. I ett stolopp ledde fyraåriga Whega hela vägen för körande Marcus Hultman. En överraskning endast spelad på fem procent.
Hultman hade emellertid ett diskningshot hängande över sig i gott och väl tio minuter. Whega bröt
nämligen ut i mitten av upploppet och domarna ägnade god tid åt att studera löpningsfilmen. Domarna ville se om Whega brutit ut ett spår och sedan tagits ner i banan igen och stängt vägen för en häst som var på väg att komma förbi på insidan.
– Hon bröt ut ett halvt spår på upploppet och hela bakomvarande ekipaget hade inte plats, sa kusken Marcus Hultman, säker på sin sak.
Fyraåriga Whega tränas av Kent P Gustavsson på Örebrotravet.

Dubbel till norske kusklöftet
22-årige Magnus Teien Gundersen är en son till stortränaren Geir Vegard som vinner många lopp. Gundersen jr ramade in V75-omgången med en dubbel. Seger nummer 69 och 70 på 624 körda lopp i år.
I V75-1 körde han vaket till ledningen med överraskningen Alwaysinblackpedia och besegrade storfavoriten Gematria med tränaren Frode Hamre i sulkyn som tröttnade på utsidan. Hamre managerar även Alwaysinblackpedia.
I det sista V75-loppet satt Magnus Teien Gundersen bakom andrahandsfavoriten Emir La Brousse som spurtade tungt i spåren sista 800.

Norske favoriten höll
Stan Libuda var den andra favoritspelade hästen som höll för trycket i Top 7-loppet (V75-5) och vann ganska så säkert sedan Erlend Rennesvik kört sig till täten i starten. En 41-procentare på V75 som bara behövde trava första varvet i underkant 1.16,0. Anders Lundström Wolden tränar.
Att både tränare och kusk visat vinnarform en tid bådar gott inför fredagens V75-omgång på Bjerke där duon har tre chanser tillsammans.
Kallblodsspecialisten Jan Roar Mjölneröd skrällde i kallblodsloppet för tre- och fyraåringar med Solkongen. Mjölneröds treåring gjorde grovjobbet utvändigt ledande Frivoll Borken och kämpade ner den senare över upploppet. En sexprocentare på V75.
Jan Roar Mjölneröd är bra på kallblod och tog exempelvis sin tredje seger i Svenskt Kallblodsderby i Östersund i somras.
Alsaker Piril kördes offensivt av Eirik Höitomt i kallblodsloppet för den högsta klassen. En satsning mot ringrostige storfavoriten Lome Brage som resulterade i seger. Amatören Arthur Bö äger och tränar.
Sju rätt på V75 gav 485 464 kronor. Sex rätt gav 2 462 kronor kronor och fem rätt 152 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75