V75®: Storslam av Wäjersten – Great Skills mot Paris

,

Hon var årets överlägset största favorit på V75®. Great Skills hade som väntat inga problem att vinna Hilda Zonetts lopp i snöyran på Bergsåker. Nu väntar Frankrike för Daniel Wäjerstens långstegade ballerina. – Det var skönt att hästen var bra och levde upp till alla förväntningar. Nu är det Prix Tenor de Baune på julafton som är det stora målet, sa Wäjersten som hade en kanondag och vann fyra rikstotolopp, varav tre av dem på V75. – Det har varit en fantastisk dag.

Hemmatränaren, eller ”Kungen av Norrland” som han också kallas, hade en formidabel eftermiddag på Bergsåker. Innan V75® tog sin början hade Daniel Wäjersten vunnit Stoeliten med ett annat supersto, nämligen tioåriga Dear Friend som enkelt tog sin tredje raka seger. Hon hade i kraft av sitt stora favoritskap lagts utanför V75 då ATG ansåg att det räckte med en megafavorit i Great Skills på kupongen.
Det snöade över Bergsåker hela lördagen och var krävande förhållanden, där många hästar hade problem med att få fäste i banan. Framförallt mot slutet av tävlingsdagen när snöandet tilltog ännu mer. Men en tränare som sannerligen ”vallade* rätt var Daniel Wäjersten som tog i det närmaste storslam.
Om vi börjar med Great Skills så joggade hon hem en ny seger. Omgångens Gulddivision var även Hilda Zonetts lopp, och det var faktiskt första gången som ett sto vann det här storloppet. Great Skills var överlägset den mest spelade hästen på V75 under hela året till 85 procent av insatserna. Det blev heller aldrig någon dramatik då hon öppnade bra bakom startbilen och kunde i lugn och ro glida till ledningen när hästarna svängde ut på den första långsidan. Sedan fick Great Skills styra och ställa som hon ville i ett mycket måttligt tempo i ledningen. Första 500 metrarna travades efter 1.14 och varvet avverkades på 1.15, låt vara att banan inte var snabb av förklarliga skäl. Konkurrenterna körde om andrapriset samtidigt som Daniel Wäjersten lättade lite på tömmarna över upploppet där Great Skills fick sträcka lite på sig i lite bekväm stil. Phoenix Photo kom farande ute i spåren in mot upploppet och avslutade bra till andraplatsen, men Great Skills joggade ifrån enkelt via 1.08,1 sista 200 metrarna och var aldrig i förlustfara. Det var mer som den berömda ”promenaden i parken” för superstoet på segertiden 1.13,2/2140a. Trea blev stallkamraten Titan Yoda och vinnaroddset på ATG blev 1,19.

Firar jul i Paris
Det här var Great Skills femte raka seger och efter att ha bollat med konkurrenterna i såväl Europamästerskapet för femåriga ston, samt i Sto-SM, så väntar nu Frankrike i vinter.
– Det var skönt att hästen var bra och levde upp till alla förväntningar. Hon gjorde sitt jobb och alla som hade singelkryssat fick valuta, sa Daniel Wäjersten.
– Hon var kanske lite mer laddad än hon brukar vara, men det är nog en huvudlagsfråga. Det var viktigt att hon var bra i ordning inför Frankrike. Som det ser ut nu blir det ingen mer start i Sverige i år. Det är Prix Tenor de Baune på Julafton i Paris som är ett riktigt stort mål.
– Vad som blir innan återstår att se. Det kan bli ett lopp innan i december men vi får se hur vi lägger upp det, fortsatte Wäjersten som även tyckte att Great Skills nu bär upp sin kropp bättre när hon har vuxit färdigt mellan fyra- och femåringssäsongen.

Wäjersten inledde direkt
Daniel Wäjersten slog an tonen direkt när han inledde dubbeljackpotomgången genom att vinna med egentränade L.A.Boko. Det var hästen som Wäjersten låg lite lågt med på förhand, då han blev tvungen att köra honom med skor runt om på grund av väderleken och banförhållandena. Men det brydde sig inte L.A.Boko om det minsta och bara avgjorde den tunga vägen. När startbilen lämnade fältet så katapultstartade Filippa B.J. och snuvade favoriten Hipster Am på ledningen. Men det kostade också 1.08 första halvvarvet och det satte sina spår till slut under de krävande förhållanden som rådde. Daniel Wäjersten lämnade andra par utvändigt varvet kvar och lät L.A.Boko ta sig fram utvändigt om ledaren 850 meter kvar. Upploppet blev långt för ledaren och L.A.Boko betvingade henne och kopplade greppet 50 meter kvar. Han var bara bäst och starkast och vann på strålande tiden 1.11,5/1640a i snöyran. Hipster Am fick en sen lucka ifrån rygg på ledaren och hann fram till andraplatsen. Filippa B.J. tröttnade den sista biten men blev ändå trea.
– Jag fick tynga ner honom och köra med bakskor idag, men jäklar vad laddad han var idag. Jag trodde inte att vi skulle komma fram så bra som vi gjorde men det var några som galopperade. Han är oerhört svår att ha bredvid sig över ett upplopp. Har man segervittring med honom när man kommer in på upploppet så har han aldrig torskat, sa Daniel Wäjersten.

Perkins fullbordade V75-hattrick på kupongen
Daniel Wäjerstens hattrick på V75 fullbordades av Perkins som vann den sjätte avdelningen. Han snabbstartade bakom bilen till ledningen i första sväng och inledde tufft med 1.10,7 första 500 metrarna. Perkins fortsatte i bra tempo och kom upp till varvet på 1.14,5. Genom slutsvängen och över upploppet blev han tufft utmanad av Chimi som gick ett mycket starkt slutvarv i spåren fram till Perkins, men mitt på upploppet sträckte Wäjerstens häst på sig och klev ifrån till en imponerande seger med flera längder. Segertiden blev 1.13,5/2140a.
– Han lovade mycket som treåring men sedan tog det ganska lång tid innan han årsdebuterade. Trots att han går med mycket vikt fram så var det bättre spänst i honom idag. Han är lagom trög och 1.13,5 på den här banan är bra. Jag var lite orolig när Björns häst kom upp utvändigt men då ökade han och vann med krafter kvar. Hästen har lite pengar på sig och stoppar inte i klass 1, sa Daniel Wäjersten.
Bergsåkers-tränaren hade som sagt en kanondag med fyra rikstotosegrar med egentränade hästar, varav tre av dem på V75.
– Det har varit en fantastisk dag. Det kändes sådär när man vaknade upp i morse men hästarna har varit bra i ordning och det har löst sig bra. Det ska bli skönt att varva ner ikväll, man mår bra när det är lugn och ro runtomkring, sa Daniel Wäjersten.

Megaskräll i kallblodsloppet
Det skrällde till rejält i kallblodsloppet, tillika V75-2 när Eld Tekno slog till för Oskar Kylin Blom. Hästen hade inte vunnit lopp tidigare i år på tolv starter, men nu var det dags. Efter en löpning i andraspår kom luckan mellan hästar över upploppet och kort före mål var Eld Tekno först. Ledande Don Klara blev infångad kort före mål och utvändigt om Eld Tekno kom Nordby Elde och blev tvåa. Han var en av fältets minst spelade hästar till 0,97 procent och gav 81 gånger pengarna i vinnarodds. Tränare Joakim Reiser var överlycklig efter loppet där segern var värd 200 000 kronor.
– Det här var ju helt grymt. Jag var osäker på om vi skulle köra barfota idag men Oskar sa kör. Det här är jättemäktigt, fantastiskt roligt. Jag tycker att vi har kämpat på med honom och matchat honom snällt. Vi har tagit det lugnt med hästen och det är dottern som äger, sa Joakim Reiser.

Sayonara betvingade Olly Håleryd i duell
Två ston stod i särklass när de gjorde upp och duellerade i den fjärde avdelningen, tillika Stofinalen i Norrlands Elitserie. Storfavoriten Olly Håleryd fick en pangstart från sina 20 meters tillägg och hittade andra par utvändigt. Detta samtidigt som stallkamraten Olea Håleryd tagit ledningen med Cigars Eagle Owl på utsidan. Fredrik Wallin bidade sin tid sist i kön med Sayonara som startade med 40 meters tillägg. Han gav sig iväg i spåren efter ett varv och samtidigt vred Ove A Lindqvist ut Olly Håleryd dryga varvet kvar och speedade till ledningen kort senare. Hon fick snabbt Sayonara utvändigt och sedan kom det att handla om de här två hästarna som stred sida vid sida på slutvarvet. När Fredrik Wallin ryckte tussarna på Sayonara vid i utgången av sista kurvan vinglade Sayonara till och bröt ut ett spår. Hon kom sedan tillbaka starkt och kopplade ett säkert grepp på Olly Håleryd. Starka insatser av båda hästarna men bäst var Sayonara som vann på den strålande tiden 1.11,9/2180 i snömodden. Det var också lika med nytt svenskt rekord för femåriga och äldre ston.
– Idag var det helt rätt känsla. Senast var det som att sticka hål på en ballong över upploppet trots att hon vann. Hon hade ingenting kvar i mål då men idag var det annorlunda. Det här var otroligt skönt och det tog en sten från hjärtat. Det var väldigt bra, sa Fredrik Wallin som både deläger och tränar den fyrfaldiga miljonärskan som eventuellt får åka till Frankrike och göra några fler starter i Paris i vinter.
Ove A Lindqvist var stor i nederlaget med Olly Håleryd som blev tvåa.
– Jag är anständigt nöjd med henne. Hon fick stryk av en bättre häst. Jag tror att jag gjorde bort mig som slet av skorna runt om. Hon gör ett topplopp men fuskade lite med travet på sida långsidan. Men jag vill inte skylla på nåt, sa Ove A Lindqvist.

Säkert för Sparky’s Dream
Sparky’s Dream blev favorit i den femte avdelningen efter att fyra hästar blivit strukna. Han öppnade snabbt bakom bilen till ledningen och fick sedan bestämma i täten. In mot slutkurvan kom Björn Goop farande med Jikininki som fått en fin resa i andra par utvändigt. Han pressade på ledaren och in på upploppet men sedan tappade Jikininki travet och galopperade. Då blev segern säker för Anders Eriksson-tränade Sparky’s Dream, även om Exhibition spurtade vasst till andraplatsen.
– Han var bra men kanske inte helt på topp. Jag var faktiskt lite orolig efter värmningen men vi ändrade lite på utrustningen och han är duktig på att ta sig samman. Han har gjort en bra säsong i år utan att få sätta pricken över i:et och det var kul att han fick göra det nu i höstrusket, sa Anders Eriksson.

Kinky Boots starkast i avslutningen
Inför den sista avdelningen på V75 hade snöfallet tilltagit rejält och nästan samtliga hästar tävlade med skor runt om. Det hindrade inte favoriten Kinky Boots att vinna en imponerande seger efter en stark avslutning. Han fick en resa i fjärde par utvändigt och fick draghjälp över den sista bortre långsidan när framförvarande King Of Djazz attackerade. Samtidigt var det stenhårt tempo i täten som gynnade, där en pigg No Limit Express dog iväg till 1.12,3 första varvet. Troels Andersen vred på via fjärdespår i utgången av sista sväng och hade i sin rygg Kendall Jackson. Den sistnämnde kom upp på utsidan och utmanade över upploppet, men Kinky Boots sträckte på sig och vann säkert för sin glada tränare som beskrev hästen som en kompis.
– Det har krånglat mycket med den här hästen och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Han är mycket mer än en häst för mig. Jag litar så mycket på honom och har bara totalt förtroende. Han tar fram det när det behövs och vet vad han gör. Det är en sån sjuk känsla när man bara petar till honom. Det är magiskt, sa Troels Andersen.

Ny jackpot nästa lördag
Det blev favoritbetonad på V75, förutom jätteskrällen i den andra avdelningen. Det gjorde att utdelningen för sju rätt blev 55 192 kronor. Sex rätt gav 125 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det en ny jackpot kommande lördag då V75 avgörs i Eskilstuna med finaler i Breeders Crown.