V75: Storknall i Sommartravets final

,

7450 personer i publiken i Rättvik fick vara med om en storskräll i Sommartravets final på lördagen.
Det blev lille Gävletränaren Kristofer Jansson och kusken Tomas Pettersson som fick höja den gröna bucklan efter loppet med 300 000 kronor i förstapris.
Raja Ribb var hästen som gjorde det – en knall till över 51 gånger i vinnarodds som nästan bara tränaren trodde på.

Det mest penningstinna loppet vid Rättvikstravets tävlingar var finalen av Sommartravet som rundade av omgången.
Ett crescendo på en satsning som startade i Halmstad 5 juli och alltså avslutades med stor final i Rättvik på lördagen för hästarna som samlat ihop mest startpoäng under perioden.
Jorma Kontio satt bakom storfavoriten i loppet Volocity de Vie (44 procent) som visserligen fick ett kämpigt lopp utvändigt ledaren men ändå inte kan ha haft sin bästa dag,
Hästen som sopade hem alltsammans sågs i stället tredjeparet invändigt. Sexårige valacken Raja Ribb kördes spårsnålt av Bollnästränaren Tomas Pettersson och ekipaget kunde kliva ut i ett fritt läge redan på den sista bortre långsidan då en konkurrent tröttnade.
– Min chans var just att chansa invändigt och det löste sig ju bra hela vägen. När Christoffer Erikssons häst (Gandhi Boko) sprang och tvekade i andraparet utvändigt kändes det som att vi skulle komma ut…och sedan var det vara att koncentrera sig, summerade Tomas Pettersson.
Västerbo Grazias, en annan praktsensation, spurtade till andraplatsen och populäre On Track Piraten slutade trea.

Men segern i Sommartravets final 2018 gick alltså till Gävle och hästen Raja Ribb. Segertiden skrevs till 13,3 över 2660 meter volt.
Hästen ägs av J.P World Wide consulting och tränas av 33-årige Kristofer Jansson från Gävle med tolv hästar på träningslistan.
Kristofer Jansson fick nästan sätta sig ner på banan efter målgången.
– Det är lite svårt att hitta orden faktiskt. Just nu är det bara helt underbart. Det här är det största i travet för mig.
Hästen var spelad på en ynka procent på V75. Inget system överlevde den sista avdelningen och i kolumnen för sju rätt lyste ordet jackpot.
– Men han har ju toppform för dagen och jag har sagt hela veckan att han skulle kunna vara med där framme bara det löste sig lite på vägen. Det är en sådan fantastisk individ på alla sätt och vis som betyder jättemycket för mig och min familj, sa Kristofer Jansson.

Skräll i Ego Boys minne
I gulddivisionen, som också var Ego Boys minne, ställde hemmatränaren Leif Witasp till med en sensation.
På förhand deklarerade Witasp att han skulle offra en hel del för att komma till ledningen med Cool Keeper. Tempot blev dock för tufft i starten och taktiken ändrades då storfavoriten Canari Match fick gå för fullt.
Luckan kom en bit in på upploppet från ledarens rygg där åttaårige Cool Keeper sprintade till lätt seger på tangerade banrekordet 1.09,9.
– Att vinna Ego Boys minne på hemmaplan klappar extra i hjärtat. Man kan nog räkna på ena handen segrarna som varit lika roliga som den här, sa “Mr Rättvik” Leif Witasp.
Canari Match tvingades till en öppning i trakterna av 1.09,5 första 1000 med Hans-Owe Sundberg uppvaktande på utsidan med Charrua Forlan.
Sundbergs häst var heroisk trea i loppet men segern gick alltså till åttaårige Cool Keeper som tävlat framgångsrikt hela karriären och aldrig sprungit fortare än nu.
– Han har haft lite problem med magen ett tag och haft det lite tufft att komma tillbaka. Ägaren Anette Carlström är skötare till hästen och är den som gör hela jobbet sju dagar i veckan. Jag sätter mig bara upp och tar segerrusen, sa Leif Witasp.

Highspirit ruggig
Publiken fick se en kolossal uppvisning i bronsdivisionen där Gävletränaren Troels Andersen presenterade tioårige Highspirit i finaste författning. Andersen ville till ledningen med jättefavoriten men fick svar av Ulf Ohlsson bakom Knifetown Winner.
Efter 1.07,5 första 500 och en varvpassering strax över 1.10 hade ledaren gjort sitt och Highspirit kunde ta över 500 meter från mål. Bakifrån kom Jorma Kontio seglade med tempogynnade Man At Work. Uppvaktaren sjabblade dock med travet i den sista kurvan och Gävlehästen blev ensam till slut. Sjunde segern i åttonde starten i år.
– Det blev ju stolpe in när Jormas galopperade men han var verkligen megabra i dag. Jag gillar verkligen den här hästen. Min roligaste seger i karriären! sa Troels Andersen.

I övrigt noterade vi att…
…Dalatravet (Rättvik-Romme) bärgade kallblodsloppet där Jörgen Westholm tog hand om ledningen kort efter start och spårade till mål med Eldvin. Tioåringen har galopperat en del under åren och nu kom första segern på V75. Detta i 24:e försöket i travets elitserie.
– Jag tänkte att ska vi vinna det här loppet så är det från spets. Han tvekade lite 500 kvar då Art Nökkve var stark på utsidan men fick svängen på sig och då repade han nytt mod. Det är ingen lätt kille men det här fick han verkligen för lång och trogen tjänst, sa en mycket glad Jörgen Westholm efter Siljansloppet.
Reijo Liljendahl-tränade Exclamation Mark ledde ett rivigt klass I-lopp från start till mål och tog en välförtjänt seger.
…i den inledande silverdivisionen gjorde storfavoriten M.T.Joinville ett bra lopp men hade inget svar mot vinnaren, Timo Nurmos-tränade Linus Boy som fick till det efter en rad starka prestationer från lumpna lägen på slutet. Nu redde Kim Eriksson ut situationen från ett tolftespår.
– Det var skönt att han fick lite röta en gång också, sa Kim Eriksson.
… när Gävlekusken Johan Brandel slank ut från innerspåret med enprocentaren Allowable i loppet för den lägsta klassen på V75 gick det undan och samtliga omkringvarande var chanslösa att svara.
– Han måste ha såna här smyglopp men får han det är han bra, sa Johan Brandel om familjehästen.
…inget system hittades med sju rätt och det blir en jackpot på Åby på lördag som prognostiseras till 37 miljoner, sex rätt gav
128
797 kronor och fem rätt 1765 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75