Maria Holmén/TR Bild.

V75® statistik: Genomgång inför finalerna

,

STL-finaler på Solvalla och årets bästa tävlingsdag hittills.
Veckans statistik fokuserar helt på V75® där vi med hjälp av Travfakta söker detaljer som kan vara av värde i jakten på sju rätt.

Maria Holmén/TR Bild.


Eftersom sex av lördagens avdelningar körs över 2 140 meter autostart börjar vi med att reda ut vilka startspår bakom bilen som är bäst på Solvalla.
Underlaget i Travfakta för enbart V75® innefattar 402 lopp även när man räknar bort starter under barfotaförbudet samt spårtrappor, monté och kallblodslopp, vilket gör att man kan få en inblick utgångslägenas betydelse med aktuella förutsättningar.
Som jämförelse tittar vi på samma siffror för alla lopp på Solvalla, med samma undantag, där underlaget blir 3 608 lopp.

Spårstatistik 2 140 meter autostart V75 Solvalla (Solvalla totalt) vintern borträknad
Spår 1: 10 (10)
Spår 2: 9 (12)
Spår 3: 8 (11)
Spår 4: 15 (13)
Spår 5: 14 (13)
Spår 6: 8 (10)
Spår 7: 6 (8)
Spår 8: 7 (7)
Spår 9: 7 (7)
Spår 10: 6 (7)
Spår 11: 9 (7)
Spår 12: 7 (5)

Toppspåren 4 och 5 har varit ännu mer gynnsamma än vanligt. En annan sak som sticker ut är framgångarna för spår 11. Även om detta underskattade utgångsläge är det bästa bakspåret i allmänhet så har utdelningen varit ovanligt stor i V75 på Solvalla. Det styrks också att spåret visar högst ROI med 117.

Intressant är även att ROI för spetshästen för V75 på Solvalla med sagda undantag ligger på låga 157. Det kan jämföras med 183 för alla lopp av denna typ på Solvalla och 222 som är snittet för alla lopp i hela landet.
ROI för spetshästen innebär återbetalningen i procent om man kunnat spela hästen som sitter i ledningen varvet från mål.
Slutsatsen blir antingen att spelarna är betydligt bättre på att bedöma vilken häst som tar ledningen när det vankas V75 på Solvalla, eller att positionen är mindre gynnsam då.

Det reder vi ut med en koll på de vinnande positionerna och jämför denna gång med resultaten för alla lopp i hela landet.

Vinnande positioner 2 140 autostart V75 Solvalla (alla lopp hela landet)
Spets 40 (43)
Dödens 17 (16)
Rygg ledaren 7 (8)
Andra ytter 7 (10)
Tredje inner 1 (3)
Tredje ytter 9 (7)
Övriga 18 (13)

Vinnare med utvändig position 49 (41)

Här står klart att ledarhästen inte rinner ofta lika ofta som brukligt samt framförallt att chansen att vinna från utvändigt position och köplats växer betydligt. Ett tecken på att det faktiskt blir körning i loppen under de större dagarna på huvudstadsbanan.

Det var generella fakta, nu över till lördagens omgång och en titt på statistik som sticker ut kring några av deltagarna:

V75-1
1 Borups Victory har haft innerspår bakom bilen vid ett tillfälle, i Östersund för tre starter sedan då han med knapp marginal svarade ut Graces Candy (spår 4) via 1.06,0 första 250 meterna och spårade runt om. Han har 7 segrar på 10 starter i ledningen varav 3 av 3 hos Daniel Wäjersten. Han har vunnit 1 av 3 starter barfota bak och har aldrig gått med den balansen i nuvarande regi.
2 Marre’s Dreamboy har 1 seger på 10 starter barfota fram, att jämföra med 5 av 14 med skor och 1 av 7 barfota runt om. Hästen har vunnit 3 av 5 gånger han gått i ledningen.
4 Unique Creation har haft spår 2-5 vid fyra tillfällen i Sverige och inte spetsat någon gång. Han har vunnit 3 av 4 starter med jänkarvagn och är obesegrad i 4 starter över medeldistans i Sverige.
5 Eros Zola körs av Björn Goop för första gången. Han har vunnit 2 av 3 starter på svensk mark med Erik Adielsson och har annars alltid körts av Flemming Jensen sedan denne tog över träningen. Han har haft spår 5 bakom bilen två gånger utan att nå ledningen.
7 King of Everything är obesegrad i två starter med Magnus A Djuse och tävlade med jänkarvagn för första gången senast. Hästen laddades från spår 7 på Jägersro 7 juli i fjol och pressade för spets innan han gick ner i rygg på ledande Staro Obrigado. Han har vunnit 5 av 10 gånger han travat i ledningen.
8 Behind Bars körs av Erik Adielsson för första gången.
10 Full of Muscles är anmäld barfota för första gången i år och har vunnit 1 av 13 barfota runt om, att jämföra med 0 av 4 med skor.
11 Axel Ruda är segerlös i 11 starter barfota runt om. Han har vunnit 1 av 14 starter på våren, att jämföra med 7 av 15 på vintern.

V75-2
1 Hard Center är anmäld barfota runt om för första gången. Han har tävlat barfota bak vid fem tillfällen med resultaten: 0-1-1 (noll segrar, ett andrapris och ett tredjespris). Det blir första gången han har innerspår bakom bilen. Hästen har aldrig vunnit lopp. Han tävlade med jänkarvagn för första gången för tre starter sedan.
2 Kate River har resultaten 4 starter: 2-0-0 i ledningen och har aldrig vunnit från någon annan position, samt 3 st: 0-1-1 barfota runt om.
3 S.G.Mistral har heller aldrig vunnit lopp. Han är anmäld barfota runt om för första gången och med jänkarvagn för andra gången.
4 Special Chance har resultaten 5 st: 1-3-0 barfota runt om. Senast var första gången hästen tävlade med kombinationen barfota runt om och jänkarvagn. Han har bara löpt i ledningen en gång, vid fjärdeplatsen näst senast.
5 Star Muscle är anmäld med jänkarvagn samt barfota runt om, båda för första gången.
7 Frankie Godiva är också anmäld med jänkarvagn samt barfota runt om, båda för första gången.
10 Sultan Sea är anmäld med jänkarvagn för första gången.
12 Judge D. kommer från fyra raka spetsvinster. Karriärens femte seger togs i juli i fjol då han kördes fram utvändigt om ledaren varvet från mål.

V75-3
1 Ante La Roque har återkommit efter mer än tre månaders uppehåll en gång i karriären, i debuten för Daniel Redén i somras då han slutade fyra från ledningen. Han har aldrig haft innerspår bakom startbilen. Hästen tog karriärens enda seger från ledningen där han har resultaten 4 st: 1-1-1. Tränaren Daniel Redén har inte startat en enda häst i Sverige i år. I fjol hade han ett liknande uppehåll, då vann han med 3 av 12 årsdebutanter under mars månad. Han har annars högst segerprocent i landet under våren på V75 med 27.
2 Letsdoit har gått i ledningen en gång på svensk mark och vann då enkelt barfota runt om.
3 Urban Africa var fyra i årsdebuten från dödens på Bedazzled Sox i årsdebuten i fjol, men det var efter betydligt kortare uppehåll än nu och i regi Adrian Kolgjini.
5 Bedazzled Sox vann årsdebuten i fjol från ledningen spelad till 44 för 10. Han har startat efter mer än 30 dagars uppehåll vid sex tillfällen och har resultaten 4-2-0. Han har haft spår 5 bakom bilen vid tre tillfällen och tagit spets direkt två gånger, samt kört sig till spets efter 600 meter som 11 för 10 favorit en gång. Tränaren Roger Walmann har 12 i segerprocent med hästar efter 30 dagars uppehåll, att jämföra med 14 totalt. Stallet har 2 segrar på 14 starter under 2023 och 5 i segerprocent på V75 under vårmånaderna sedan 2016.
6 Coquaholy tog tre raka segrar under mars/april i fjol. Hästen har resultaten 5 st: 0-2-1 barfota runt om och har inte travat en meter av dessa lopp på innerspår. Han har tävlat med jänkarvagn en gång, i långa E3-finalen i somras där han blev utsvarad i tredjespår runt två svängar och gav upp 600 kvar. Det här blir första gången i karriären som hästen startar med färre än 11 dagar mellan starterna.
7 Belissimo Face vann från rygg ledaren på Åby enda gången han startat med färre än 11 dagar mellan starterna som nu.
9 Following vann i Sverigedebuten efter två månaders tävlingsuppehåll i fjol, samt i årsdebuten i USA i starten innan. Tränaren Stefan Melander har 9 i segerprocent med hästar efter mer än 30 dagars vila, att jämföra med 10 totalt.
10 Every Day Elegant har tagit tre av karriärens segrar från ledningen och den fjärde från utvändigt om ledaren.
11 Tetrick Wania gör andra starten för Conrad Lugauer. Han galopperade direkt första gången med svensk voltstart senast och klockades till 1.12,9/1 900 meter efteråt. Hästen har haft bakspår vid ett tillfälle i Sverige, i Svampen på Örebrotravet som tvååring, och fick då fjärde ytter från spår 10 varifrån han rundade till enkel seger.

V75-4
2 Bird Lane har tävlat barfota runt om vid två tillfällen och varit slagen tidigt och oplacerad i båda.
3 Classy Knox ska tävla barfota runt om för första gången.
5 Feline Burgerheide har resultaten 4 st: 3-1-0 barfota bak, vid andraplatsen spurtade hon till målfotoförlust från fjärde ytter i ett lopp som varvades på 1.17,5 och avslutades 1.13 sista 500.
6 Athena Face körs av Örjan Kihlström för första gången. Kihlström har spetsat i 33 och kört galopp i 13 av sina senaste 100 starter från springspår. Hästen har resultaten 5 st: 2-2-0 i ledningen och är anmäld barfota bak för andra gången i karriären, den förra var sommaren 2021 då hon galopperade kort i rygg på ledaren 250 kvar och slutade femma.
7 Livi Princess H.M. har tävlat barfota runt om en gång och skrällvann då från femte ytter via 1.10,2 sista 800 i spåren. Körande Erik Adielsson har spetsat i 48 och kört galopp i 17 av sina senaste 100 starter från springspår. Hästen har resultaten 3 st: 1-2-0 från spets.
8 Aperfecttric körs av Per Lennartsson för första gången. Hon slutade fyra i stoeliten bakom Kali Smart och Dear Friend den här helgen i fjol tävlandes barfota runt om.
9 Ninja Zon körs av Björn Goop för första gången.
10 Fabulous Pellini har tagit karriärens samtliga segrar med skor runt om, men är segerlös i sex starter på Solvalla.
11 Olga Utca har bara vunnit 1 av 23 starter på våren, att jämföra med 3 av 12 under vintern.
13 Digital Literacy är segerlös i 31 starter på Solvalla.
14 Love No Pain hade spår 7 på tillägg med Ken Ecce i sulkyn på Halmstad 3 oktober i fjol och fick då andra par utvändigt, men det var inte via någon pangstart utan tack vare att många konkurrenter galopperade.
15 Breeze stod precis som nu ensam på dubbla tillägg då hon vann sitt försök på Bergsåker näst senast.

V75-5
1 Aetos Kronos har 14 segrar på 28 starter barfota runt om, att jämföra med 1 av 13 med skor. Han har haft innerspår bakom bilen vid fyra tillfällen utan att nå ledningen.
2 Chestnut Hill är segerlös i 18 starter barfota fram, att jämföra med 2 av 22 med skor runt om. Hästen har bara gått i spets en gång i Sverige och vann då.
3 Kyut F.Boko kör av Thomas Uhrberg för första gången.
4 Chapuy har tagit 18 av karriärens 19 segrar från ledningen där han har resultaten: 27 st: 18-5-1. Spetsresultaten över medeldistans är 5 st: 3-2-0. Vinsten bakifrån togs från fjärde ytter 2019 i ett lopp stängt vid 400 000 kronor. Hästen har haft spår 4 bakom bilen hela 16 gånger och körts i ledningen i 11 av dessa. Senast han hade samma spår var på Solvalla i november då han spetsade och släppte till Phoenix Photo.
5 Eddy West har vunnit 9 av 10 gånger han travat i ledningen och är obesegrad i den positionen för Claes Sjöström.
6 Ultion Face körs av Örjan Kihlström för första gången. Han har resultaten 14 st: 2-2-4 barfota bak.
7 Ferrari Sisu har 3 segrar på 17 starter på våren, att jämföra med 4 av 8 på vintern.
8 Hierro Boko är obesegrad i en start med Mika Forss i sulkyn i Sverige.
9 Four Guys Dream har resultaten 6 st: 2-0-0 barfota runt om.

V75-6
1 Bad Manner har sina klart bästa resultat, 8 st: 3-3-0, med när han som nu fått starta inom 10 dagar. Han har haft innerspår bakom bilen två gånger och fått tredje inner i båda.
2 Dynamite Sensation har resultaten 5 st: 3-0-1 barfota runt om, att jämföra med 17 st: 3-1-3 med skor. Hästen är obesegrad på fyra försök från ledningen och har resultaten 3 st: 2-0-1 med jänkarvagn.
3 Just More Fun har resultaten 6 st: 2-2-1 barfota runt om. Hästen är obesegrad i fyra starter i ledningen.
4 Cornerstone tävlade med jänkarvagn för första gången vid tredjeplatsen näst senast.
5 Bugatti Hall har aldrig tävlat barfota runt om, han tävlade barfota fram och med jänkarvagn för första gången vid segern senast.
6 Boli You S.M. körs av Örjan Kihlström för första gången och är anmäld barfota runt om för första gången.
7 Drizzle har tävlat barfota runt om en gång och var då sexa från tredje ytter.
10 Dream Sensation är anmäld barfota runt om för första gången.
11 M.T.Reed har tävlat barfota runt om gång, i ett Juniorchans Sulkyfinal utan toto på Axevalla i somras då han slutade fyra från rygg på ledaren. Det var också senaste starten hästen gjorde med jänkarvagn.
12 Il Forte spetsvann två lopp på V75 inklusive en final den här helgen i fjol, men fråndömdes segrarna för otillåten medicinering. Hästen tävlade barfota runt om i båda dessa starter.

V75-7
1 Braddock körs av Thomas Uhrberg för första gången. Hästen var med den här tävlingsdagen i fjol och var då måltrea i lägsta klassen från tredje par invändigt. Han har haft innerspår bakom bilen vid tre tillfällen utan att spetsa, men fått rygg ledaren i två av dessa. Hästen har gått i ledningen en gång och vann då.
2 Bottnas Idol har kommit till ledningen två gånger och vunnit båda.
3 Comes With Age har resultaten 8 st: 4-3-1 från ledningen.
4 Enge Eros har tävlat barfota fram en gång, i september 2021, och galopperade då som slagen 250 kvar efter en resa i tredje ytter. Han har resultaten 5 st: 3-0-1 från spets.
5 Apasso har haft spår 5 bakom bilen vid sju tillfällen och spetsat och körts där i fyra av dessa. Totalt har han resultaten 11 st: 5-1-0 i ledningen, varav 3 st: 2-0-0 barfota runt om.
6 Ready Doc har resultaten 7 st: 4-0-0 när det som nu gått mer än 30 dagar sedan senaste starten.
9 Jello W. har resultaten 8 st: 2-0-3 barfota runt om, en av segrarna var i första barfotastarten i fjol. Hästen har resultaten 11 st: 6-1-0 med jänkarvagn, att jämföra med 10 st: 1-0-3 i vanlig vagn.
10 Albert Zonett har tävlat barfota fram vid tre tillfällen och galopperat i samtliga.
11 High On Pepper har tagit karriärens samtliga segrar med skor runt om. Hästen har resultaten 6 st: 4-0-0 när det som nu gått max tio dagar mellan starterna.
12 Castor de Star har tävlat med jänkarvagn fyra gånger, i försök och final av Svenskt Travderby samt vid de två senaste segrarna. Inkluderat starten i Norge senast så har han 7 st: 5-0-1 på våren. Han har även resultaten 4 st: 2-0-1 med max 10 dagar mellan starterna. Däremot är han segerlös i sju starter på Solvalla.

Robin Johansson, Kanal 75