V75: Spring Erom fixade födelsedagpresenten

,

Yngsta kusken och äldsta hästen.
Christoffer Eriksson firade sin 29-årsdag med att vinna gulddivisionen på Åby med hedershästen Spring Erom.
– Det var en bra födelsedagspresent, konstaterade Jägersrokusken.

En av fältets yngsta hästar, Volstead, var stor favorit i lördagens gulddivision. Men han hade ingen av sina bättre dagar och hade inget att sätta emot när loppets andra elvaåring, utvändigt travande Nahar, tryckte till i slutkurvan. Den senare höll mycket starkt till andraplatsen men åt Spring Erom fanns inget att göra. Från fjärde par utvändigt lät Christoffer Eriksson hästen gå med som andra häst i tredjespår under slutrundan och på upploppet gav Spring Erom sin kusk en fin födelsedagpresent när han spurtade till enkel seger.
– Han slappnade av lite när han hade kopplat greppet men det är inte för inte som han har vunnit så här mycket lopp, sa Eriksson.
Spring Erom har varit en häst utöver det vanliga ända sedan unghäståren och sättet på vilket han har kommit tillbaka som elvaåring, efter några sämre säsonger, är enastående. I och med lördagens seger, värd 150 000 kronor, passerade hästen sju miljoner kronor insprunget.
– Så jäkla kul! Han fick verkligen sitt lopp i dag, det blev helt perfekt! sa tränaren Dan Widegren med ett segersmil modell större.
– Han är en grym individ att jobba med. Han är vråltuff i vissa lägen men världens snällaste i andra. Han är en jäkla häst. Att komma tillbaka så här som han gör på åldern höst är fantastiskt alltså.

Förvånade med att ta ledningen
Master Crowe har inte nått samma höjder som storebror Commander Crowe men hästen är en riktig vinnare. Nu tog han seger nummer 13 i 16:e starten när han överraskade såväl tipsexperter som tränare och kusk genom att svara upp ledningen från innerspår i bronsdivisionen.
– Men jag såg när Peter tog en provstart att han hade en jäkla bra växel i sig, sa hästens tränare Petri Puro.
Den sista biten utmanade Young Farmer på open stretch men väl understödd av Peter Ingves sträckte Master Crowe på sig och höll undan till knapp men säker seger.
– Han går framåt hela tiden och höjer sig med motståndet. Det blir tuffare och tuffare hela tiden men jag är glad för det här, sa Petri Puro.

Bromsade bort segern
Favorit i bronsdivisionen var Peter Untersteiners Thaiger Exclusive, men han galopperade i en märklig situation i förta sväng. Än märkligare betedde sig en annan Peter Untersteiner-häst i klass I. När hästarna dundrade ur slutkurvan hade Mellby Duke klätt av konkurrenterna via en mäktig rökare i fjärdespår och han såg ut att gå mot en överlägsen seger. Men i sin ensamhet tvärnitade hästen strax före mål vilket gjorde att Lutfi Kolgjini-tränade Face Ribb, som höll farten berömvärt, kunde springa förbi.
– Det var lite överraskande. 100 meter kvar var det klart att vi skulle bli tvåa-trea och så vinner vi ändå. Härlig känsla, sa segerkusken Adrian Kolgjini.
Peter Untersteiner hann ta gruvlig revansch innan dagen var slut. Först vann hans Pense Kloster stoloppet i överlägsen stil från ledningen och sedan levererade Carabinieri en tung slutstöt från kön som räckte hela vägen i silverdivisionen.
– Han gnäggade i både defileringen och bakom bilen, han blev så kär i Aroma Grim som måste ha luktat gott i dag, men sedan när det var dags att jobba då glömde han henne, sa Halmstadskusken.

Vinnare både på Åby och i Frankrike
I klass II stod Alorac Mathbell i en klass för sig. Efter avancemang till positionen utvändigt om ledaren avgjorde han till säker seger sista biten.
– Vilken inställning! Han bara krigar fast det är lite tungt och segt, sa Jörgen Westholm, som under dagen även räknade in en tränarseger i Frankrike med Apollon De Kacy.
– Det går bra nu! konstaterade Rommetränaren.
I lördagloppet gick segern till Victory Kåsgård som levererade en mycket stark slutrunda efter startgalopp.
– Loppet blev kanon för oss efter galoppen och det kändes otroligt bra genom sista kurvan, sa Flemming Jensen.
På V75-spelet betalade sju rätt 6 130 kronor. Sex rätt delade ut 107 kronor och för fem rätt fick man 18 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75