V75 (söndag): Skuggor i huvudroller i kallblodskriteriet

,

Ulf Ohlsson vinner flest lopp i Sverige och fick ta till all sin körkonst för att lura favoritspelade Eld Rask först över mål i kallblodskriteriet.
Treåringen gjorde sin blott åttonde start i livet på söndagen och sprang och skyggade för skuggor i banan på Dannero.
– Det var lite oroligt ända till vi kom över mållinjen i dag, sa Ohlsson efter segern värd 600 000 kronor.

Stark, rask men rädd. Eld Rask på väg mot mål i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero.


Jan-Olov Persson kunde på söndagen räkna in sin femte seger tränarseger i Svenskt Kallblodskriterium då fine Eld Rask segrade i treåringarnas stora uppgörelse.
Storfavoriten gjorde det på nya svenska rekordet 1.25,7 över 2140 meter med bilstart.
Hagmyrentränaren hade sitt namn bakom sex av de tolv finalisterna och knep en stalldubbel i loppet. Persson ordnade andraplatsen själv med i princip ospelade B.W. Prinsen (under en procent) som ledde loppet till kort före mål.
Persson laddade för fullt från åttondespåret och lyckades ta sig förbi andrahandsfavoriten Rappstjernen i den första kurvan. B.W. Prinsen fick hålla ett raskt tempo. Lars Anvar Kolle fick bestämt svar på den första långsidan då han gjorde att försök att ta över med Öystein Tjomslands Rappstjernen.
Några hack längre bak satt Ulf Ohlsson i ett utvändigt läge med storfavoriten Eld Rask. Under slutrundan blev Ohlsson avlöst i dödspositionen och berättade att han hade fullt jobb med att sitta och lirka med Eld Rask loppet igenom.
700 meter från mål veks Eld Rask ut i tredjespår och kusken gjorde sig ingen större brådska där ute…
– Jag hade jätteproblem i dag. Han så rädd för skuggorna i banan, precis som när han gjorde sin andra start i livet. Och det var samma i dag. Det var lugnare en bit ute i spåren och jag ville helt enkelt inte komma ner i andraspår där det mest gällde att parera skuggorna från lamporna, sa Ohlsson efter segern.

Krumsprång 1200 kvar
1200 meter från mål hade Eld Rask varit nära att galoppera då han hoppade över en av Danneros numera “kända” skuggformationer. Kusken berättade att det gick lite på nålar den sista biten eftersom hästen spänd.
Favoriten kunde ändå avgöra relativt säkert före en mycket tapper B.W.Prinsen.
– Han for och skiftade i travet i dag…men det är en sådan fantastisk häst. Jag har inte kört den här lilla treåringen trött än, berömde Ohlsson.
Eld Rask är en helbror (Tekno Odin-Eldsiri) till fjolårets kriterievinnare Tekno Eld. Hästen är uppfödd och ägd av Lennart Bäwerholm från Norge och det blev även repris på tränar- och kusksidan i årets upplaga av Svenskt Kallblodskriterium.
– Det känns som att det är lite unikt att det är samma två år i rad och jag ville verkligen vinna det här loppet igen i år just för den sakens skull, sa Ohlsson.
Alf Jonssons Ängsborken lade bort en del mark på en galopp men reparerade strålande till tredjeplatsen för Jimmy Jonsson och var inte långt efter i mål.

Dubbelt Tjomsland i Kriteriestoet
Öystein Tjomsland är utmanaren i kallblodssporten i Sverige. Norrmannen, som har licens i två länder, kontrade med att ta en stalldubbel i Kriteriestoet med 350
000 kronor i förstapris.
Lars Anvar Kolle skötte tömföringen bakom storfavoriten Voje Maren (45 procent) och gav kollegan Tjomslands första inteckningen i loppet.
Tvåa slutade Brenne Blesa med tränarsonen Vidar Tjomsland i sulkyn.
Även i loppet för de treåriga stona spelade skuggor i banan en stor roll.
– Jag kunde ha satsat rejälare på den sista bortre långsidan och rundat dem. Men jag tänkte att det inte skulle vara så “skyggigt” i tredjespår så det kändes bäst där ute, sa Lars Anvar Kolle efter det att Voje Maren skyggat för saker i banan i provstarten.
Segertiden i Kriteriestoet skrevs till 1.29,2 över 2 140 meter med bilstart.
Det blev svenskt på tredjeplatsen i form av Vindpärla och Per Gustafsson. Rainer Tuuliainen från Kalix i Norrbotten tränar.

Guldtäcket till Linn Hellström
Svensk Travsports Guldtäcke med 150
000 kronor till vinnaren var det tredje kallblodsloppet på V75-kupongen den här söndagen.
Loppet är ett så kallat handikapplopp där intjänade pengar inte är avgörande när hästarna placeras ut över tilläggsgränserna utan även dagsformen får råda.
Sedan 1978 har endast en handfull vinnare hittats på startfållan. I år var det dags igen. Ulf Eriksson körde ett väl avvägt lopp med norskfödde Skaffer Adrian. 700 meter från mål fick hästen gå för fullt och övertog ledningen. En stor lucka öppnades upp i den sista kurvan och segern blev ganska säker.
25-åriga amatören Linn Hellström från Rättvik tränar.
– Det var tillräckligt att bara vara med i loppet, och så går han och vinner! sa en överlycklig tränare och ägare.

Trippelseger till Bergh
Klassikern Ådalspriset inledde V75-omgågen på Dannero. Loppet för den högsta klassen vanns av Montdore som Robert Bergh serverade ett lopp i andraparet utvändigt.
Bergh tog också en seger med överraskningen Corroded som kördes till ledningen efter 800 meter och säkert höll undan.
V75-seger nummer tre för Bergh kom med styrkefenomenet Tesio i ett lopp över 2640 meter.
Ulf Ohlsson avslutade V75 med segerrika stoet Millie Millionaire, tränad av Dannero-amatören Brage Hansen.
Sju rätt på V75 betalade 15 238 kronor och för sex rätt blev utdelningen 129 kronor. Det blev ingen utdelning för fem rätt och superjackpoten i Gävle nästa lördag laddades med ytterligare miljoner. Då kan en ensam vinnare bli runt 63
miljoner kronor rikare.

Mikael Wikner, Kanal 75