V75 (söndag): Jätteskräll i Danskt Travderby

,

Efter ett rafflande lopp och granskning av målfotot stod jätteöverraskningen Dumbo som segrare av Danskt Travderby.
– Det här är det största i min karriär, inget tvivel om det, sa hästen tränare och kusk Gordon Dahl.

Att årets upplaga av det danska derbyt på Charlottenlund i Köpenhamn var en öppen historia var de flesta ense om på förhand. Men att Dumbo skulle gå segrande ur striden från spår åtta bakom startbilen var det inte många som hade gissat.
– Det har inte gått upp för mig än. Jag har svårt att hitta orden. Men det är fantastiskt, sa en överraskad Gordon Dahl sedan han utropats som vinnare.
Hans väg till vinnarcirkeln var smått otrolig. Dumbo öppnade vasst men kom inte förbi Dekanen K som tog hand om ledningen. När den senare galopperade i första sväng kunde emellertid Gordon Dahl ta över taktpinnen, men bara för att omgående släppa den ifrån sig till betrodde Daytona.
– Jag hade inte räknat med att kunna vinna loppet så jag tänkte att jag släpper till den och hänger med till en bra placering, förklarade Gordon Dahl, som inte hade räknat med att även Daytona skulle galoppera ut på den sista bortre långsidan.
Dumbo blev störd men höll sig i trav och sedan han rundat den galopperande hästen gjorde Gordon Dahl genidraget att gå ner på innerspår igen. Det var långt fram till då ledande Dortmund och utvändige Donatello Garbo, men sedan Dumbo passerat en häst invändigt fick han fritt spurtutrymme på upploppet och precis på mållinjen satte han nosen först.
– Jag trodde faktiskt inte att vi hade hunnit fram så jag gick ut till stallet. Men det här är helt underbart, sa Gordon Dahl och hyllade sin häst.
– Han är en liten krigare som gör allt han kan och går hela vägen till mållinjen varje gång. Han är helt fantastisk den här lille hästen!
Dumbo noterades för kilometertiden 1.14,3 över de 3
000 meterna och för segern fick hans ägare cirka 830
000 kronor. Tvåa blev Donatello Garbo och tredjepriset gick till Dortmund.

Flemming Jensen dagens dominant
Flemming Jensen hade inte med någon häst i derbyt men för övrigt var han V75-omgångens store dominant med fyra segrar. I Derbystayern infriade han enkelt favoritskapet med Andre Ward från ledningen.
– Han fick lov att springa i sitt tempo och hade en pollett till slut. Det blev aldrig något riktigt lopp, konstaterade topptränaren.
Seger nummer två kom med Slide So Easy i ett lopp för högsta klassen. Där blev tempot högt uppskruvat sedan Fredrik Persson bakom Xlnt Chili Tripel valt att svara ut Peter Untersteiners Generaal Bianco. När Flemming Jensen klev in i matchen från andra par utvändigt med halvvarvet till mål avgjorde Slide So Easy med en gäspning.
– Egentligen var planen att försöka köra till ledningen men Fredrik var väldigt inställd på att köra till spets, så jag tog en chans och stack ner bakom Peter. Det lyckades och vi fick precis ett sådant lopp man vill ha, sa Flemming Jensen.
Dagens tredje triumf grejade Billi Time när han tog sin tredje raka seger sedan han kom i Flemming Jensens regi. Den här gången stod sexåringen för en riktig styrkedemonstration när han knäckte ledande favoriten Extreme från positionen utvändigt och gick undan till seger med flera längder.
– Det är en riktigt fin häst det här. Att han gick utan skor i dag gjorde att han kunde röra sig ännu friare.
Fyrlingen fullbordades av
Barolo i den avslutande V75-avdelningen.
– Man vill ju gärna vinna lopp och det här är roligt både för mig och personalen som jobbar 110 procent för att det ska gå bra, sa den store segerherren.

Första årssegern för kulltopp
Steen Juuls Da Vinci Peak tillhörde kulltoppen i fjol då han bland annat vann Jydsk 3-årings Grand Prix. I år har det gått trögare och inför söndagens start i Derby Consolation hade han som bäst en tredjeplats på fem starter. Men nu kom första årssegern sedan hästen blåst till ledningen från tredje par utvändigt på den sista bortre långsidan.
– Han var mycket bättre än i derbykvalet. Det har inte varit någon bra säsong så det var bra att det blev lite plåster på såren i dag, sa Thomas Uhrberg.
I treåringsloppet imponerade Tomas Malmqvists pampige fux Empire när han pulveriserade motståndet från tredje par utvändigt med Ken Ecce i sulkyn.
– Han var fantastiskt bra! Jag tycker att det är underbar häst och det var kul att han fick tvåla till dem, sa Malmqvist som siktar på Danskt Travkriterium med jättetalangen vars sex starter har resulterat i fyra segrar och två andraplatser.
Sju rätt på V75 delade ut 6 476 kronor, för sex rätt uppgick belöningen till 42 kronor och då utdelningen för fem rätt understeg 15 kronor går den potten vidare till lördagens jackpotomgång på Jägersro.

Ola Johansson, Kanal 75