V75® (söndag): Gocciadoros Banderas Bi vann Ulf Thoresens minne

,

Italienske Banderas Bi hade uppvisning i Ulf Thoresen Grand International.
Alessandro Gocciadoro körde tidigt fram utvändigt ledaren och den sexårige fuxen levererade ett topplopp på tangerat löpningsrekord.
800 000 kronor in till fuxens italienska ägare.
– Det är fantastisk häst som jag gillar mycket, sa Gocciadoro.

I 27 gradig värme och på en nästan självspringande bana staplades den ena toppinsatsen på den andra under söndagen på travbanan Jarlsberg, belägen tio mil söder om Oslo.
En sommartradition i juli varje år i Norge är tävlingsdagen med Ulf Thoresen Grand International – de åtta senaste åren med extra svenskt intresse och spel på V75®.
Minnesloppet efter kusklegendaren Ulf Thoresen är ett av Norges största lopp med 800
000 norska kronor i förstapris och rundade av omgången.
Ett medeldistanslopp där segertiden stannade på 1.10,4 över 2100 meter auto. En tangering av Twister Bis tid i loppet från 2017.
Sexårige Banderas Bi kom från seger i tröstloppet till Italiens största lopp Lotterian i början av maj till en start i Oslo Grand Prix i mitten av juni.
Alessandro Gocciadoro slutade fyra i det norska storloppet och bättre upp blev det alltså på söndagen i grupp I-loppet på Jarlsberg.
Detta efter en offensiv fram till positionen utvändigt ledaren Best Ofdream Trio efter 500 meter. Efter ett halvvarv på 1.08,8 och en varvspassering på 1.09,1 hade Kim Eriksson tomt i Best Ofdream Trio på bara några steg när Alessandro Gocciadoro tryckte till 600 kvar.
I stället bjöd heroiske Hades De Vandel strid till långt in på upploppet efter ett lopp i tredjespår med avancemang 1200 meter från mål.
Banderas Bi svarade för en imponerande insats och hann undan före svenske Power med Robert Bergh i sulkyn och Frode Hamres Feydeau Seven.
Italienaren
Banderas Bi är en relativt okänd häst i Skandinavien med unghästframgångar. 39 starter har resulterat i elva segrar och efter söndagens seger nästan fyra miljoner i prispengar.
– Han var mycket bättre nu än i Oslo. En superhäst som klarade att gå fantastiskt snabbt i 200-300 meter upp utvändigt ledaren och hålla till mål. Det är fantastisk häst som jag gillar mycket, sa Alessandro Gocciadoro.

Power tillbaka på allvar
Hades De Vandel, tränad av holländaren Paul Hagoort och körd av Robin Bakker, svarade för ett superlopp som fyra.
Det andra utropstecknet var Power som störtdök till andraplatsen efter lucka från tredje invändigt och inte var stort slagen. Med tidigare lucka…
– Det blev ju inte optimalt att sitta fast så länge men det blev i alla fall lite vilsammare lopp nu än i de andra större loppen han varit ute i. Jag hade mycket krut i honom hela vägen och det kändes bra, sa Robert Bergh

Snabbast i Norge genom tiderna
En häst som absolut hade platsat i söndagens huvudlopp var vinnaren av Stoeliten (V75-3).
Återigen visade Alessandro Gocciadoros åttaåriga sto Zeudi Amg att hon är en häst utöver det vanliga. Ett påpassat spelobjekt och omgångens stora favorit, spelad på 69 procent på V75.
För två helger sedan testades hon mot eliten i Norrbottens Stora Pris men kom aldrig in i loppet den gången. På söndagen öppnades loppet för ston på vrålsnabba 1.07,0 och Tom Erik Solberg testade svar med Nelson Bright Eagle när italienaren kom dånande med Zeudi Amg.
Alessandro Gocciadoro lät sig inte hindras av det utan körde sig till ledningen 900 meter från mål och Zeudi Amg bara fortsatte i samma tempo.
Segertiden blev den snabbaste i Norge genom tiderna, 1.09,3 över 1609 meter auto.
– Som ett flygplan. Det här är det bästa loppet hon gjort. Mama Mia så bra hon är, sa Gocciadoro.

Tangen Bork under 1.20
Kallblodssportens nye kung? Kanske har sexårige Tangen Bork travat upp till förstaplatsen.
I Jarlsberg Arena Elitesprint fick loppets mest igenkännliga häst (gulbrun i datasystemen) göra grovjobbet utanpå andrahandsfavoriten Troll Solen och vann med liten marginal.
Öystein Tjomsland tränar den fyrfaldige miljonären och i sulkyn satt Tom Erik Solberg.
Storfavoriten (43 procent) rann igenom snabbt från niondespåret bakom bilen och fick dödenspositionen när Troll Solen tog över ledningen efter 500 meter.
En riktig kämpainsats av Tangen Bork (43 procent) som sänkte sitt rekord med över en sekund.
– Troll Solen var bra han också från ledningen och kontrade invändigt. Vi hade ett norskt huvudlag på Tangen Bork i dag för första gången och han fick en liten växel till när jag drog det…och det med det han vann, sa segerkusken Tom Erik Solberg.
Vinnartiden skrevs till 1.19,4 (!) över 1 609 meter och förstapriset var 100 000 norska kronor.
I Elitkampen på Solvalla i maj var Tangen Bork tvåa bakom finske Evartti, segertiden då var 1.20,4 över sprinterdistansen.

Untersteiner i Anders Jahres
Blågult blev det i Anders Jahres Pokallopp med 150
000 norska i förstapris. Peter Untersteiner satte dit sonen Johans Falcon Eye efter att ha glidit till positionen utvändigt ledaren varvet från mål och tagit över på upploppet. Merwestaal Moerdijk i Holland äger.
Momarken-tränaren Jens Kristian Brenne blev en av söndagens stora. I finalen av Jarlsberg Grand Prix för fyraåriga ston gjorde Brenne-tränade
N.Y. Moet som i försöket: tog ledningen från innerspåret och spårade till mål. Åsbjörn Tengsareid satt med armen i luften kort före mål i denna storseger som inbringade 200
000 kronor till hästens ägare.
Underlaget var “självspringande” i Jarlsberg. Segertiden 1.10,9 över 1609 meter.
Ett långlopp över 2600 meter inledde V75 där hälften av det 14 hästar stora fältet stod med 20 meters tillägg. Vinnare, en överlägsen sådan, blev Fashiononthehill med Frode Hamre.
Den norske championtränaren vann även med fyraåriga stoet Tipsy Bartender i ett lopp för hästar med högst 675 000 kronor intjänade. Efter en invändig resa kunde Tipsy Bartender spurta ner favoriten Dragons Bar. Segertiden 1.11,4 över 2100 meter auto.
V75-omgången blev favoritbetonad och sju rätt betalade 2 771 kronor till 3015 rätt system.

Mikael Wikner, Kanal 75